- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jahňacie mäso je diétne a prínosné pre naše zdravie. Zaraďte ho do svojho jedálnička!
Jahňacie mäso je diétne a prínosné pre naše zdravie. Zaraďte ho do svojho jedálnička!
Diskusie o konzumácii mäsa prebiehajú už dlhšie, no ako pri všetkom, aj tu platí zásada „všetko s mierou“. Ak však patríte k tímom, ktorí sa nevedia rozhodnúť, ktoré mäso zaradiť do svojho jedálnička, máme pre vás zaujímavý tip.
Okamžite môžeme prezradiť, že jedným z najzdravších druhov masa je jahňacie, teda mäso mladých oviec a baranov, ktoré sú maximálne jeden rok staré.
V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na dôvody, prečo je to tak:
Výživové hodnoty jahňacieho masa
Jahňacie mäso je známe vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú kľúčové pre našu výživu. Jeho podiel bielkovín je ešte vyšší ako v mnohých iných druhoch masa. Okrem toho obsahuje množstvo vitamínov zo skupiny B, pričom najdôležitejším je vitamín B12, ktorý je prítomný iba v živočíšnych produktoch. Ďalšími dôležitými vitamínmi sú B1, ktorý podporuje nervový systém a pomáha v boji proti únave, a ďalšie vitamíny tejto skupiny. Jahňacie je tiež bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. Nezabúdajme ani na železo, ktoré sa v jahňacom nachádza vo forme, ktorá sa veľmi dobre vstrebáva. Okrem toho má toto mäso pozitívny vplyv na hospodárenie s minerálmi v tele, napríklad zinok, ktorý je v našej populácii často deficitný.
Výhody konzumácie jahňacieho masa
Vitamín B12 zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme, ovplyvňuje mozgové funkcie a tiež sa podieľa na množstve ďalších biochemických procesov v tele. Na druhej strane, vitamín B1 pomáha zlepšiť funkciu nervového systému a pomáha proti únave. Železo, ktoré je v jahňacom mase prítomné, je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Zinok má pozitívny vplyv na stav slizníc, urýchľuje hojenie rán a podporuje tvorbu spermií u mužov. Omega mastné kyseliny zlepšujú zdravie našich ciev, čím chránia pred vážnymi ochoreniami, ako sú infarkty a mŕtvica. Vzhľadom na to, že jahňacie mäso obsahuje veľmi málo tuku, je ideálne pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo sa starajú o svoje zdravie, ako aj pre deti, športovcov či tehotné ženy. Okrem toho podporuje správnu funkciu štítnej žľazy a nadobličiek.
Rady pri výbere jahňacieho mäsa
Aj keď je jahňacie dovážané zo vzdialených krajín, ako je Nový Zéland, drahšie, odporúča sa kúpiť jahňacie od miestnych chovateľov, ktorí sa venujú kvalitnej produkcii. Mnoho firiem ponúka buď bio mäso, alebo mäso, ktoré pochádza z chovu, kde ovce konzumujú prevažne trávu a materinské mlieko. Okrem toho jahňatá z týchto fariem nebývajú tak výrazne aromatické ako staršie kusy baranov. Jahňacie mäso je veľmi všestranné a dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa pečie, pričom na tento účel sú najvhodnejšie časti ako stehno, chrbát alebo pliecko. Ak preferujete grilovanie, jahňacie je skvelou voľbou aj na tento spôsob úpravy. Ak máte radi dusené jedlá, tak na túto úpravu sú ideálne časti ako bok alebo koleno. Odporúča sa konzumovať jahňacie minimálne dvakrát týždenne, pričom je vhodné ho striedať s rybami, ktoré sú rovnako veľmi zdravé.