Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jahodové pyré: Jednoduchá dobrota, ktorá rozvonia kuchyňu a vylepší každý dezert

Jahodové pyré: Jednoduchá dobrota, ktorá rozvonia kuchyňu a vylepší každý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jahodové pyré: Jednoduchá dobrota, ktorá rozvonia kuchyňu a vylepší každý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Letná sezóna prináša množstvo čerstvého ovocia a jahody v nej právom kraľujú. Ak sa vám ich doma nazbieralo viac, skúste si pripraviť vlastné jahodové pyré – chutný základ pre množstvo sladkých receptov, ktorý si zvládnete vyrobiť za pár minút a len z niekoľkých surovín.

Prečo práve jahody?

Jahody sú medzi ovocím absolútnou klasikou. Ich sladká chuť, výrazná vôňa a šťavnatá konzistencia ich predurčujú na to, aby sa stali hviezdou mnohých pokrmov. Sú neodmysliteľnou súčasťou leta a len málokto im odolá čerstvým.

V kuchyni nájdu široké využitie – od jednoduchého ovocného šalátu cez koláče, kompóty a marmelády, až po osviežujúce smoothie, mrazené dezerty či domáce nanuky. Výborne sa dopĺňajú s mätou, jogurtom, vanilkou i čokoládou. Vďaka ich univerzálnosti si ich môžete vychutnať kedykoľvek – či už na raňajky, ako olovrant alebo ako súčasť sviatočného dezertu.

Rýchly recept na domáce jahodové pyré

Jednou z najjednoduchších foriem spracovania jahôd je pyré. V podstate ide o rozmixované jahody, ktoré môžete ľahko ochutiť podľa preferencie. Výsledkom je jemná ovocná hmota, ktorá skvelo poslúži ako príloha k palacinkám, prísada do kaše či základ do krému alebo domácej zmrzliny.

Čo budete potrebovať:

  • 500 gramov zrelých jahôd (môžu byť aj mrazené)

  • 1 až 2 lyžice cukru – podľa sladkosti ovocia

  • Voliteľne: čajová lyžička citrónovej šťavy (pre lepšiu chuť a trvácnosť)

Postup prípravy:

  1. Príprava ovocia: Čerstvé jahody umyte, odstráňte stopky a rozkrájajte na menšie časti. Ak použijete mrazené, nechajte ich dôkladne rozmraziť.

  2. Mixovanie: Vložte jahody do mixéra a rozmixujte ich na hladké pyré. Dá sa použiť aj tyčový mixér. Ak žiadny nemáte, ovocie môžete rozpučiť vidličkou – zaberie to viac času, ale výsledok bude podobný.

  3. Dochutenie: Doslaďte podľa vlastného uváženia a ak chcete pyré sviežejšie, primiešajte trocha citrónovej šťavy.

Ako jahodové pyré skladovať

Čerstvo pripravené pyré uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke, kde vydrží zhruba tri až štyri dni. Ak si ho chcete odložiť na neskôr, naporciujte ho do menších dávok a zamrazte – ideálne do silikónových formičiek alebo mraziacich vreciek.

Tipy, kde pyré využiť

Tento jednoduchý jahodový základ môžete zakomponovať do množstva receptov:

  • pridajte ho do jogurtu alebo ovsených vločiek,

  • použite ako ovocnú omáčku na palacinky alebo lievance,

  • zamiešajte ho do tvarohového krému,

  • alebo ho zamrazte ako základ pre domácu zmrzlinu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.