Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Jahodové tiramisu do pohára: skvelý letný dezert bez vajec, ktorý pripravíte za pár minút

Svieže jahodové tiramisu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieže jahodové tiramisu Foto: depositphotos.com
reklama:

Hľadáte niečo sladké, jednoduché a efektné, čím potešíte rodinu alebo priateľov po nedeľnom obede? Stavte tentokrát na neodolateľné jahodové tiramisu. Ak vás klasická verzia s vajíčkami príliš neláka, pretože máte obavy z konzumácie surových vajec (najmä počas teplých dní), alebo potrebujete dezert, ktorý môžu bezpečne jesť tehotné ženy či malé deti, táto verzia je pre vás ako stvorená. Navyše je nielen chutná a svieža, ale aj mimoriadne rýchla.

Jahodové tiramisu bez vajec: ideálny dezert do pohárov

Tiramisu patrí medzi najobľúbenejšie talianske dezerty na svete. Jeho názov je skutočne zaujímavý – pochádza totiž z taliančiny, kde slovné spojenie „tirami su“ znamená „vytiahni ma hore“ alebo voľnejšie preložené ako „zdvihni mi náladu“. A presne taký efekt má tento lahodný krémový dezert aj na naše chuťové poháriky – zlepší náladu, povzbudí telo aj dušu a zaručene vyčarí úsmev na tvári každého, kto ho ochutná.

Aj keď tradične sa do tiramisu ovocie nedáva, práve spojenie jemného mascarpone s chuťou čerstvých jahôd vytvára nečakane lahodnú kombináciu. Táto svieža jahodová verzia, elegantne naservírovaná v pohároch, bude na vašom stole pôsobiť naozaj výnimočne.

Čo budete potrebovať:

Suroviny na 4 poháre:

  • 400 g čerstvých jahôd (ideálne sladšie, zrelšie kúsky)

  • 2 lyžice kryštálového cukru

  • 100 ml griotky (višňového likéru, môžete však použiť aj iný ovocný likér)

  • 250 g mascarpone (originálne talianske mascarpone dodá dezertu najlepšiu chuť)

  • 4 lyžice práškového cukru

  • 250 ml smotany na šľahanie (odporúčame aspoň 33 %)

  • 75 g cukrárskych piškót

  • 4 lyžice amaretta (mandľového likéru, prípadne nahraďte likérom podľa vlastnej chuti)

  • 300 ml silnej čiernej kávy (najlepšie espresso, môže byť aj bez kofeínu)

  • 1 lyžica kvalitného holandského kakaa

Postup prípravy:

  1. Príprava jahôd:
    Najprv si niekoľko pekných jahôd odložte bokom na dekoráciu. Zvyšné jahody dôkladne opláchnite studenou vodou, nechajte dobre odkvapkať a potom odstráňte stopky. Jahody prekrojte na polovice alebo štvrtiny, vložte ich do menšieho hrnca, pridajte griotku a kryštálový cukor. Zmes opatrne priveďte do varu a nechajte len chvíľku prebublať. Vďaka tomu jahody mierne zmäknú, pustia šťavu a získajú príjemnú likérovú chuť. Jahody nechajte dôkladne odkvapkať cez sitko a potom ich uložte do chladničky, aby úplne vychladli.

  2. Príprava krému:
    Medzitým si v samostatnej miske vyšľahajte mascarpone spolu so smotanou na šľahanie a práškovým cukrom do hustého, nadýchaného krému. Čím dôkladnejšie ho vyšľaháte, tým lahodnejší a vzdušnejší bude výsledný dezert. Krém následne vložte na chvíľu do chladničky.

  3. Príprava piškót:
    Cukrárske piškóty opatrne nalámte alebo narežte podľa veľkosti pohárov, v ktorých budete tiramisu servírovať. Do hlbokej misky nalejte vychladenú silnú kávu, pridajte amaretto a dôkladne premiešajte. Každú piškótu krátko namočte do tejto kávy. Dávajte pozor, aby ste piškóty príliš nerozmočili, mali by byť vlhké, ale stále pevné.

  4. Vrstvenie dezertu:
    Do pripravených pohárov začnite postupne ukladať vrstvy: na spodok dajte vrstvu piškót namočených v káve, na ne poukladajte vychladené jahody a prekryte ich vrstvou mascarpone krému. Tieto vrstvy opakujte, až kým poháre nezaplníte. Poslednou vrstvou by vždy mal byť krém.

  5. Finálna dekorácia:
    Hornú vrstvu mascarpone krému jemne poprášte kakaom pomocou jemného sitka. Ozdobte pohár odloženými jahodami a prípadne čerstvou mätou pre sviežosť a krajší vzhľad.

Tipy a triky na záver, ktoré oceníte:

  • Ak nemáte amaretto, môžete ho ľahko nahradiť rumom alebo kvalitným brandy. Prípadne ak pripravujete dezert pre deti, likér úplne vynechajte a použite namiesto neho napríklad vanilkový sirup.

  • Na letnú verziu tiramisu môžete použiť aj iné sezónne ovocie – napríklad maliny, čučoriedky alebo marhule.

  • Dezert chutí najlepšie dobre vychladený, ideálne po niekoľkohodinovom odležaní v chladničke.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jahodové tiramisu bez vajec a presvedčte sa, že aj klasický dezert môže mať úplne novú, nečakane lahodnú podobu.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.