Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jahodové tiramisu do pohára: skvelý letný dezert bez vajec, ktorý pripravíte za pár minút

Svieže jahodové tiramisu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieže jahodové tiramisu Foto: depositphotos.com
reklama:

Hľadáte niečo sladké, jednoduché a efektné, čím potešíte rodinu alebo priateľov po nedeľnom obede? Stavte tentokrát na neodolateľné jahodové tiramisu. Ak vás klasická verzia s vajíčkami príliš neláka, pretože máte obavy z konzumácie surových vajec (najmä počas teplých dní), alebo potrebujete dezert, ktorý môžu bezpečne jesť tehotné ženy či malé deti, táto verzia je pre vás ako stvorená. Navyše je nielen chutná a svieža, ale aj mimoriadne rýchla.

Jahodové tiramisu bez vajec: ideálny dezert do pohárov

Tiramisu patrí medzi najobľúbenejšie talianske dezerty na svete. Jeho názov je skutočne zaujímavý – pochádza totiž z taliančiny, kde slovné spojenie „tirami su“ znamená „vytiahni ma hore“ alebo voľnejšie preložené ako „zdvihni mi náladu“. A presne taký efekt má tento lahodný krémový dezert aj na naše chuťové poháriky – zlepší náladu, povzbudí telo aj dušu a zaručene vyčarí úsmev na tvári každého, kto ho ochutná.

Aj keď tradične sa do tiramisu ovocie nedáva, práve spojenie jemného mascarpone s chuťou čerstvých jahôd vytvára nečakane lahodnú kombináciu. Táto svieža jahodová verzia, elegantne naservírovaná v pohároch, bude na vašom stole pôsobiť naozaj výnimočne.

Čo budete potrebovať:

Suroviny na 4 poháre:

  • 400 g čerstvých jahôd (ideálne sladšie, zrelšie kúsky)

  • 2 lyžice kryštálového cukru

  • 100 ml griotky (višňového likéru, môžete však použiť aj iný ovocný likér)

  • 250 g mascarpone (originálne talianske mascarpone dodá dezertu najlepšiu chuť)

  • 4 lyžice práškového cukru

  • 250 ml smotany na šľahanie (odporúčame aspoň 33 %)

  • 75 g cukrárskych piškót

  • 4 lyžice amaretta (mandľového likéru, prípadne nahraďte likérom podľa vlastnej chuti)

  • 300 ml silnej čiernej kávy (najlepšie espresso, môže byť aj bez kofeínu)

  • 1 lyžica kvalitného holandského kakaa

Postup prípravy:

  1. Príprava jahôd:
    Najprv si niekoľko pekných jahôd odložte bokom na dekoráciu. Zvyšné jahody dôkladne opláchnite studenou vodou, nechajte dobre odkvapkať a potom odstráňte stopky. Jahody prekrojte na polovice alebo štvrtiny, vložte ich do menšieho hrnca, pridajte griotku a kryštálový cukor. Zmes opatrne priveďte do varu a nechajte len chvíľku prebublať. Vďaka tomu jahody mierne zmäknú, pustia šťavu a získajú príjemnú likérovú chuť. Jahody nechajte dôkladne odkvapkať cez sitko a potom ich uložte do chladničky, aby úplne vychladli.

  2. Príprava krému:
    Medzitým si v samostatnej miske vyšľahajte mascarpone spolu so smotanou na šľahanie a práškovým cukrom do hustého, nadýchaného krému. Čím dôkladnejšie ho vyšľaháte, tým lahodnejší a vzdušnejší bude výsledný dezert. Krém následne vložte na chvíľu do chladničky.

  3. Príprava piškót:
    Cukrárske piškóty opatrne nalámte alebo narežte podľa veľkosti pohárov, v ktorých budete tiramisu servírovať. Do hlbokej misky nalejte vychladenú silnú kávu, pridajte amaretto a dôkladne premiešajte. Každú piškótu krátko namočte do tejto kávy. Dávajte pozor, aby ste piškóty príliš nerozmočili, mali by byť vlhké, ale stále pevné.

  4. Vrstvenie dezertu:
    Do pripravených pohárov začnite postupne ukladať vrstvy: na spodok dajte vrstvu piškót namočených v káve, na ne poukladajte vychladené jahody a prekryte ich vrstvou mascarpone krému. Tieto vrstvy opakujte, až kým poháre nezaplníte. Poslednou vrstvou by vždy mal byť krém.

  5. Finálna dekorácia:
    Hornú vrstvu mascarpone krému jemne poprášte kakaom pomocou jemného sitka. Ozdobte pohár odloženými jahodami a prípadne čerstvou mätou pre sviežosť a krajší vzhľad.

Tipy a triky na záver, ktoré oceníte:

  • Ak nemáte amaretto, môžete ho ľahko nahradiť rumom alebo kvalitným brandy. Prípadne ak pripravujete dezert pre deti, likér úplne vynechajte a použite namiesto neho napríklad vanilkový sirup.

  • Na letnú verziu tiramisu môžete použiť aj iné sezónne ovocie – napríklad maliny, čučoriedky alebo marhule.

  • Dezert chutí najlepšie dobre vychladený, ideálne po niekoľkohodinovom odležaní v chladničke.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jahodové tiramisu bez vajec a presvedčte sa, že aj klasický dezert môže mať úplne novú, nečakane lahodnú podobu.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.