Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jamun – nenápadný ovocný poklad z Indie, ktorý prospieva telu aj pleti

Jamun – nenápadný ovocný poklad z Indie, ktorý prospieva telu aj pleti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jamun – nenápadný ovocný poklad z Indie, ktorý prospieva telu aj pleti Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvý pohľad vyzerá ako tmavá čučoriedka či malá slivka, no pod matnou šupkou jamunu sa ukrýva hotový prírodný zázrak. Táto exotická plodina, ktorá pochádza z tropických oblastí južnej Ázie, má mimoriadne výživné vlastnosti, ktoré ocenia nielen zástancovia zdravého životného štýlu, ale aj ľudia s konkrétnymi zdravotnými problémami.

Čo je vlastne jamun?

Jamun (latinsky Syzygium cumini) je ovocie, ktoré má v tradičnej indickej medicíne – ajurvéde – dlhoročnú históriu. Domovom tohto ovocia sú predovšetkým oblasti Indie, Srí Lanky a Indonézie. Ľudovo sa mu zvykne hovoriť aj jávská slivka alebo malabarská slivka. Už celé generácie ho miestni obyvatelia používajú ako prírodný liek pri cukrovke, tráviacich ťažkostiach, problémoch s dýchaním či pokožkou.

A hoci ide stále o pomerne neznámu plodinu v našich končinách, vďaka narastajúcemu záujmu o superpotraviny si pomaly razí cestu aj na náš stôl.

Letné ovocie s výnimočnými účinkami

S rastúcimi teplotami sa jamun ukazuje ako skvelý spojenec v boji proti prehrievaniu tela a strate tekutín. Tvorí ho totiž z veľkej časti voda – až 84 % objemu plodu, čo z neho robí ideálne osvieženie počas horúčav. Navyše obsahuje množstvo minerálov, ktoré telo počas potenia stráca – napríklad draslík, horčík, fosfor či jód.

Ako dopĺňa klinická výživová špecialistka Prachi Shah, konzumácia jamunu v lete pomáha udržiavať rovnováhu elektrolytov, čím predchádza dehydratácii a únave.

Okrem toho je bohatý na vlákninu, vďaka čomu zasýti na dlhší čas, podporí zdravé trávenie a pomôže aj tým, ktorí sa snažia schudnúť. Zároveň dodáva telu antioxidanty, ktoré pôsobia ako štít proti predčasnému starnutiu a podporujú zdravý vzhľad pokožky.

Prečo zaradiť jamun do jedálnička?

Vedci skúmali bioaktívne látky obsiahnuté najmä v semenách jamunu a objavili celý rad cenných zlúčenín – medzi nimi fenolové a flavonoidové zlúčeniny, alkaloidy, triterpény, třísloviny či saponíny. Tieto látky majú preukázané účinky v oblasti:

  • boja proti oxidačnému stresu,
  • zápalov a infekcií,
  • podpory zdravia srdca, pečene i tráviaceho systému,
  • zlepšenia metabolizmu glukózy.

Viaceré odborné práce zároveň poukazujú na schopnosť jamunu podporiť imunitnú odpoveď a celkovú obranyschopnosť organizmu.

5 hlavných dôvodov, prečo by ste jamun mali vyskúšať

1. Udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi
Jamun je považovaný za jedno z najúčinnejších prírodných pomocníkov pre ľudí s cukrovkou. Zlepšuje reakciu buniek na inzulín a spomaľuje vstrebávanie glukózy. V Indii sa bežne sušia jeho semená, ktoré sa následne melú na prášok a používajú ako prírodný doplnok na reguláciu cukru.

2. Zdravšia a žiarivejšia pokožka
Antioxidanty spolu s vitamínom C chránia pleť pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia môže pomôcť pri problémoch ako akné, nejednotný tón pleti či pigmentové škvrny.

3. Silnejší imunitný systém
Vitamíny A a C, spolu s prirodzenými antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami, posilňujú imunitu a pomáhajú telu bojovať proti vírusom a baktériám.

4. Lepšie trávenie a činnosť čriev
Jamun má vysoký podiel vlákniny a enzýmov podporujúcich črevnú mikroflóru. Zmierňuje nadúvanie, stimuluje činnosť čriev a pomáha pri detoxikácii organizmu.

5. Ochrana srdca a ciev
Vďaka obsahu draslíka pomáha regulovať krvný tlak, a antioxidanty prispievajú k znižovaniu hladiny LDL cholesterolu. Výsledkom je nižšie riziko srdcovocievnych ochorení.

Ako si jamun dopriať?

Toto ovocie si môžete vychutnať čerstvé, no rovnako dobre chutí aj sušené alebo vo forme šťavy či prášku. Skvele sa hodí do smoothie, ovocných šalátov, raňajkových kaší alebo aj ako zdravé osvieženie medzi hlavnými jedlami.

Chuť jamunu je skutočne nezameniteľná – spája v sebe sladkosť, jemnú trpkosť a mierne zvieravý tón, ktorý pripomína chuť červeného vína. Pri nezrelých plodoch môžete cítiť aj jemnú horkosť, no zrelé bobule sú šťavnaté a lahodné.

Zhrnutie na záver:


Jamun je viac než len exotické ovocie. Vďaka svojej výživovej hodnote a pozitívnemu vplyvu na celý organizmus si zaslúži miesto aj vo vašom jedálničku. Či už hľadáte spôsob, ako znížiť hladinu cukru, zlepšiť stav pleti, posilniť imunitu alebo sa len osviežiť počas leta – jamun ponúka prírodné riešenie.

Skúsili ste ho už? Ak nie, možno je práve teraz ten správny čas dať mu šancu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.