Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Je naozaj kovová lyžička problém pri mede? Včelár vysvetľuje, ako to v skutočnosti je

Je naozaj kovová lyžička problém pri mede? Včelár vysvetľuje, ako to v skutočnosti je
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Je naozaj kovová lyžička problém pri mede? Včelár vysvetľuje, ako to v skutočnosti je Foto: www.shutterstock.com
reklama:

Okolo medu sa dlhé roky točí množstvo odporúčaní, mýtov a tradícií. Jedným z najčastejších tvrdení je, že by sa nemal naberať kovovou lyžičkou, lebo vraj stráca svoje prospešné účinky. No koľko je na tom pravdy?

Ľudia majú tendenciu riadiť sa pravidlami, ktoré znejú trochu tajomne – akoby z nich vtedy vyžarovala vyššia dôležitosť. A med, ako produkt, ktorý už odpradávna vnímame takmer ako poklad, je pre takéto „zaručené“ rady ideálnym cieľom.

Kyslosť, kovy a obavy – odkiaľ sa to vzalo?

Základ tohto tvrdenia vychádza z predstavy, že med ako mierne kyslá látka môže chemicky reagovať s kovom, čo by mohlo narušiť jeho kvalitu či dokonca zdravotné účinky. Na prvý pohľad to znie logicky – kým sa nezamyslíme nad tým, akými procesmi med vlastne prechádza.

Od vytáčania v medomete, cez filtrovanie až po skladovanie – všade sa používajú kovové nástroje, nádrže, sitá či sondy. Ak by med tak veľmi trpel kontaktom s kovom, nemal by sa k nám do pohára dostať v plnej sile. No deje sa presný opak.

Kovová lyžička? V praxi žiadny problém

Pravda je taká, že ak med naberiete lyžičkou z nerezu alebo iného bežného kovu, nič zlé sa nestane. Nezmení sa jeho chuť, zloženie ani účinnosť. Med je stabilná a odolná surovina, ktorá si s takýmto krátkym kontaktom bez problémov poradí.

Čo však môže jeho kvalitu ovplyvniť, je nesprávne skladovanie – napríklad dlhodobé vystavenie svetlu, vlhku či vysokým teplotám. Ale samotná lyžička? Tá je v tom úplne nevinne.

Ak med hneď zjete alebo si ho pridáte do čaju, k žiadnej „škodlivej reakcii“ vôbec nemôže dôjsť. A aj keby sme ho nechali na lyžici stáť dlhší čas, stále by to bolo zanedbateľné.

Prečo sa vlastne používa drevená lyžica?

Drevená lyžička sa stala akýmsi symbolom tradičného a poctivého prístupu. Pôsobí prirodzene, rustikálne, a mnohým jednoducho evokuje „to správne“. No z funkčného hľadiska nie je nevyhnutná.

Ak vám viac vyhovuje kovová lyžička, pokojne ju použite – medu tým nijako neublížite.

Med má hodnotu bez ohľadu na to, čím ho naberáte

Takže ak vám niekto tvrdí, že ste znehodnotili med len preto, že ste ho nabrali kovom, môžete sa len pousmiať. Dôležitejšie než druh lyžičky je to, ako sa s medom zaobchádza celkovo.

Skutočný rozdiel spraví láska k remeslu, kvalita spracovania a podmienky skladovania. Nie materiál, ktorým si ho dáte do čaju.

Med ostáva silný, hodnotný a zdravý – nech už ste ho nabrali čímkoľvek. Podstatné je, aby ste si ho užili s vedomím, že dávate telu niečo výnimočné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.