
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jedinečný a najchutnejší recept na palacinkové cesto: Keď ho raz ochutnáte, inak ho už robiť nebudete
Jedinečný a najchutnejší recept na palacinkové cesto: Keď ho raz ochutnáte, inak ho už robiť nebudete

Palacinky sú pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou víkendového raňajkového menu. Ich neodolateľná vôňa, jemná konzistencia a lahodná chuť z nich robia ideálny spôsob, ako potešiť seba či celú rodinu. Pokiaľ hľadáte recept, ktorý bude vždy spoľahlivo fungovať a zabezpečí nádherné tenké placky, práve ste naň narazili!
Krátka história palaciniek
Vedeli ste, že naše klasické palacinky sú svojím pôvodom príbuzné francúzskym crêpes? Podľa starej legendy ich do Rakúsko-Uhorska priniesol šéfkuchár grófa Esterházyho, ktorý ich „odkukal“ na kráľovskom dvore vo Francúzsku. Naša stredoeurópska verzia sa však od tej pôvodnej trochu líšila – bola o čosi hrubšia, a najmä sa na ňu nebáli natierať sladké ovocné džemy či marmelády. To u Francúzov tak typické nebolo. Odvtedy sa recept na palacinky v našich končinách ustálil a stal sa veľmi obľúbeným v sladkej aj slanej verzii.
Ak hľadáte podrobný návod od profesionála, môžete si pozrieť aj video šéfkuchára Romana Paulusa, ktoré nájdete na oficiálnom kanáli Kuchyne Lidla na YouTube.
Prečo sú palacinky skvelé?
- Nízke náklady
Palacinky sú jednoduché na prípravu a nevyžadujú drahé suroviny. Aj keď je pred výplatou a v peňaženke vám cinká len pár drobných, suroviny na palacinky pravdepodobne máte doma – múku, vajcia a mlieko. - Rýchla príprava
Mnohí ocenia, že celé jedlo je hotové do niekoľkých minút. Najmä v uponáhľaných ranných hodinách alebo počas víkendov, kedy si chcete dopriať trochu relaxu a rýchlo nasýtiť celú rodinu. - Variabilita
Vôbec sa nemusíte obmedzovať len na sladkú verziu s cukrom a škoricou, hoci aj tá je fantastická. Palacinky môžete plniť čímkoľvek, čo nájdete v chladničke: salámou, syrom, zeleninou, zvyškami pečeného mäsa či dokonca čerstvým ovocím. Po krátkom opečení na panvici alebo zapečení v rúre bude hotová chutná večera.
Overený recept na dokonalé palacinky
Množstvo ľudí sa sťažuje, že sa im palacinky lepia, trhajú alebo že sú príliš hrubé. Aby boli dokonalé, potrebujete správny pomer surovín a správnu techniku smaženia. Skúste sa držať tohto jednoduchého receptu:
- 2 vajcia
- Štipka soli
- 140 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
Vajcia so štipkou soli najskôr rozšľahajte v miske. Následne postupne pridávajte hladkú múku a mlieko, pričom neustále miešate. Tým docielite, že cesto bude hladké a bez hrudiek. Ak je cesto príliš husté, môžete priliať trochu mlieka. Naopak, ak by sa vám zdalo riedke, prisypte malú lyžicu múky.
Tipy na smaženie bez pripálenia
- Panvica
Použite kvalitnú teflónovú alebo inú nepriľnavú panvicu. Tým minimalizujete riziko pripálenia a zbytočného trhania cesta. - Dávkovanie oleja a masla
Pri smažení je ideálna kombinácia trošky oleja a kúska masla. Maslo samotné by sa rýchlejšie pálilo, no vďaka oleju ostane chuť masla zachovaná bez toho, aby sa palacinky rýchlo pripiekli. - Dostatočne rozohriata panvica
Keď máte panvicu rozohriatu, jemne ju potrite tukom a nalejte len také množstvo cesta, aby pokrylo dno. Palacinku najskôr opečte z jednej strany, kým jej okraje nezačnú jemne zlatnúť, a potom ju opatrne otočte. - Papierové utierky
Predkladajte hotové palacinky na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré do seba vtiahnu prebytočný tuk. Takto zostanú placky ľahké a zároveň chrumkavo jemné.
Náplne a zdobenie
Možnosti, ako palacinky podávať, sú prakticky neobmedzené:
- Sladké varianty: ovocný džem, nutella, mak s marhuľovým lekvárom, tvaroh so škoricou alebo čerstvé ovocie a šľahačka.
- Slané varianty: šunka, syr, restovaná zelenina, bylinkové nátierky alebo zvyšky pečeného mäsa.
Nech už zvolíte akúkoľvek prílohu, palacinka sa výborne prispôsobí vašej chuti. Zabalíte ju do rolky, preložíte na štvrtinky alebo ju môžete jednoducho len tak poskladať.
Malé tajomstvo s rumom
Ak chcete, aby bolo cesto vzdušnejšie a s jemným „šmrncom“, pridajte doň dve-tri lyžice rumu. Nielenže tým dosiahnete nadýchanejšiu konzistenciu, ale v chuti sa objaví príjemná jemná aróma, ktorá si získa aj náročných gurmánov. Netreba sa báť – počas smaženia sa alkohol odparí a ostane len zaujímavá vôňa a vláčna štruktúra.
Prajeme dobrú chuť a veľa úspechov pri príprave tých najlepších palaciniek! Budete prekvapení, ako dokážu pôsobiť luxusne a pritom vzniknú z tak jednoduchých surovín. Raz ich ochutnáte a už ich nikdy nebudete chcieť robiť inak.