Ak pravidelne pečiete, dobre viete, že jedlá sóda je jednou z najdôležitejších ingrediencií, ktoré by vo vašej kuchyni nikdy nemali chýbať. Má však svoje špecifiká, ktoré nemožno podceniť. Mnoho začínajúcich pekárov si myslí, že ju možno bez problémov nahradiť kypriacim práškom, no opak je pravdou. Ich použitie a dávkovanie sa totiž zásadne líšia a chyba sa v tomto prípade naozaj neodpúšťa.
Čo vlastne jedlá sóda je a akú má funkciu?
Jedlá sóda (hydrogénuhličitan sodný) je známa už desaťročia ako účinné prírodné kypridlo, ktoré dokáže cesto krásne prevzdušniť, nadvihnúť a výrazne zväčšiť jeho objem. Okrem toho, že je základnou zložkou prášku do pečiva, má aj množstvo iných využití. V domácnostiach sa používa na čistenie pripálených hrncov, zafúľaných šperkov, dlaždičiek či dokonca na likvidáciu vodného kameňa v kúpeľni. Na záhrade zase poslúži ako prírodné hnojivo či účinný repelent proti škodcom.
Prečo jedlá sóda funguje inak ako kypriaci prášok?
Aj keď jedlá sóda a kypriaci prášok obsahujú rovnakú základnú zložku, ich mechanizmus účinku je rozdielny. Sóda bikarbóna má zásadité pH a aby mohla v ceste efektívne pôsobiť, potrebuje prítomnosť nejakej kyslej ingrediencie. Preto sa do receptov s jedlou sódou často pridáva jogurt, citrónová šťava, ocot, podmaslie, alebo iné kyslé zložky. Až v momente, keď sa tieto dve zložky spoja a zahrejú, začne jedlá sóda vytvárať oxid uhličitý, ktorý spôsobí, že cesto nádherne narastie a bude ľahučké ako obláčik.
Ak do cesta nepridáte nič kyslého, sóda zostane neaktívna, cesto nenarastie a vy sa budete zbytočne čudovať, kde ste spravili chybu.
Chemická reakcia, ktorú potrebujete pri pečení vidieť
Zaujímavým javom pri použití jedlej sódy a kypriaceho prášku je okamžitá chemická reakcia, ktorá nastane v momente, keď sa tieto látky dostanú do styku s vlhkými ingredienciami. Táto reakcia je jasne viditeľná ako jemné bublanie a penenie cesta, ktoré signalizuje, že všetko prebieha správne. Ak však použijete iba jedlú sódu bez kyslej látky, takéto penenie neuvidíte a váš koláč či zákusok bude hutný a nízky.
Kypriaci prášok: Jednoduchšia, no iná alternatíva
Kypriaci prášok (známy tiež ako prášok do pečiva) je v skutočnosti zmiešaný z viacerých zložiek – obsahuje jedlú sódu, kyselinu vínnu, fosforečnan vápenatý, kukuričný škrob alebo múku, ktoré spolu zabezpečia jednoduchú aktiváciu iba za prítomnosti vody alebo mlieka. V receptoch bez kyslej zložky je preto kypriaci prášok jasnou voľbou.
Pozor si však dávajte na dávkovanie! Všeobecne platí, že kypriaceho prášku potrebujete približne trikrát viac ako čistej jedlej sódy. V žiadnom prípade ich teda nezamieňajte v rovnakých pomeroch, inak skončíte s neúspešným výsledkom.
Tipy, ako dávkovať sódu a dosiahnuť dokonalý výsledok:
-
Ak recept vyžaduje kypriaci prášok, použite ho. Nenahradzujte ho rovnakým množstvom sódy.
-
Ak predsa len chcete použiť jedlú sódu, nezabudnite pridať niečo kyslé. Môže to byť napríklad lyžička citrónovej šťavy, dve lyžice jogurtu, kyslá smotana alebo troška jablčného octu.
-
Vždy sa držte receptu – príliš veľa sódy môže v jedle zanechať nepríjemnú horkú pachuť, ktorú už nezamaskujete.
Zaujímavý bonus na záver: Jedlá sóda a chudnutie?
Možno ste už počuli aj o trochu neobvyklom využití jedlej sódy ako pomôcky pri chudnutí. Ak zmiešate malú lyžičku sódy s vodou a pridáte citrónovú šťavu, získate nápoj, ktorý síce chuťovo nenadchne, ale môže urýchliť trávenie a podporiť metabolizmus. Pri pravidelnom užívaní by ste mohli už za pár dní pozorovať mierny úbytok váhy. Nie je to žiadny zázrak, ale ako doplnok k zdravšiemu životnému štýlu môže pomôcť.
Nezabúdajte však, že sódu by ste mali používať s mierou, pretože pri dlhodobom nadmernom užívaní môže mať nežiaduce účinky na vaše trávenie.
Teraz už presne viete, ako jedlú sódu správne používať a vyhnete sa zbytočným chybám, ktoré by mohli pokaziť vaše pečivo či dezerty. Pečte s radosťou a sebavedomím – veď domáce dobroty sú vždy tie najlepšie!