- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce!
Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce!
Chcete si aspoň trochu uľaviť od zháňania darčekov na poslednú chvíľu a zároveň potešiť blízkych? Vyrobte im jedlý darček – máme pre vás niekoľko tipov, ktoré je možné pripraviť už teraz. Do Vianoc sa totiž krásne uležia, a budú tak pripravené na okamžitú konzumáciu. Zvezte sa na zimnej citrusovej vlne a potešte tak svojich obdarovaných.
Sú jedlé darčeky, ktoré stačí pripraviť naozaj na poslednú chvíľu, a potom sú tie, ktoré je dobré robiť s dostatočným predstihom. Predsa len nie je úplne ono venovať pohár marmelády s tým, že na ochutnanie bude vhodná až po Novom roku. Čím teda začať? Nakúpte poriadnu zásobu citrusov a pustite sa do toho! Vybrali sme pre vás hneď niekoľko tipov na citrusové potešenie a snáď sa oň aj podelíte. Možno to nakoniec bude také dobré, že obdarujete aj sami seba.
Pomarančová marmeláda
Suroviny:
Na 10 pohárov po 220 ml si pripravte:
1 kg zrelých pomarančov
1 citrón
1,2 kg cukru krupica
Postup:
01.
Pomaranče aj citrón poriadne umyte. Pomaranče nakrájajte na veľmi tenké plátky, ideálne na mandolíne (strúhadlo na plátky), a podľa potreby vyberte kôstky. Kolieska nakrájajte na štvrtiny a vložte do hrnca. Pridajte nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Zalejte asi jedným litrom vody, priveďte do varu a varte približne desať minút. Plameň stiahnite na minimum a nechajte asi 40 minút pozvoľna prebublávať domäkka.
02.
Pridajte cukor, plameň zvýšte späť na maximum a za veľmi častého miešania varte 15 až 20 minút – hotová marmeláda začína tmavnúť. Keď marmeláda správne želíruje (ak dáte trochu na studený tanierik, behom chvíle stuhne), máte hotovo. V opačnom prípade ešte chvíľu varte a test opakujte. Horúcu marmeládu naplňte do čistých zaváracích pohárov. Utrite hrdlo aj viečka dosucha, zatvorte, poriadne utiahnite a nechajte vychladnúť viečkom dole.
Náš tip: Pridajte vanilkový struk alebo trochu badiánu pre ozvláštnenie.
Citrónový likér
Suroviny:
Na 2 litre likéru potrebujete:
8–10 citrónov v bio kvalite
1 liter 80% liehu
600 g krupicového cukru
Postup:
01.
Citróny umyte a škrabkou na citrusy oškrabte žltú časť kôry. Dbajte na to, aby na nej nezostávali kúsky bielej časti – je veľmi horká a likér by pokazila. Prúžky kôry vložte do veľkého pohára s viečkom, zalejte liehom a poriadne uzavrite. Na mesiac uschovajte do tmy a ideálne aj do chladu – skvelá je špajza alebo napríklad pivnica. Po mesiaci likér dorobte.
02.
Cukor s jedným litrom vody varte, kým sa úplne nerozpustí. Keď hotový sirup vychladne, zmiešajte ho s ochuteným liehom a preceďte cez jemné sito do fliaš.
Citróny v soli
Suroviny:
Na 2 poháre po 300 ml potrebujete:
10 citrónov v bio kvalite
½ hrnčeka morskej soli
¼ hrnčeka cukru krupica
Postup:
01.
Citróny poriadne umyte a pozdĺžne nakrájajte na štvrtiny tak, aby na jednom konci zostali spojené – rezy nedokrojte úplne. V mise zmiešajte soľ s cukrom a zmes premiešajte s citrónmi. Misu prikryte a uložte cez noc do chladničky.
02.
Ráno nájdete citróny v množstve tekutiny. Rozdeľte ich aj s tekutinou do pohárov a dôkladne natlačte na dno – musia byť celé ponorené. Za dva týždne sú použiteľné, vydržia až šesť mesiacov. K mäsu aj do koláča (napríklad s banánom) sú takto upravené citróny neprekonateľné!
Zdroj: www.prozeny.cz