Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce!

Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce! Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Chcete si aspoň trochu uľaviť od zháňania darčekov na poslednú chvíľu a zároveň potešiť blízkych? Vyrobte im jedlý darček – máme pre vás niekoľko tipov, ktoré je možné pripraviť už teraz. Do Vianoc sa totiž krásne uležia, a budú tak pripravené na okamžitú konzumáciu. Zvezte sa na zimnej citrusovej vlne a potešte tak svojich obdarovaných.

Sú jedlé darčeky, ktoré stačí pripraviť naozaj na poslednú chvíľu, a potom sú tie, ktoré je dobré robiť s dostatočným predstihom. Predsa len nie je úplne ono venovať pohár marmelády s tým, že na ochutnanie bude vhodná až po Novom roku. Čím teda začať? Nakúpte poriadnu zásobu citrusov a pustite sa do toho! Vybrali sme pre vás hneď niekoľko tipov na citrusové potešenie a snáď sa oň aj podelíte. Možno to nakoniec bude také dobré, že obdarujete aj sami seba.

Pomarančová marmeláda

Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz
Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce!Foto: www.gettyimages.com

Suroviny:

Na 10 pohárov po 220 ml si pripravte:

1 kg zrelých pomarančov
1 citrón
1,2 kg cukru krupica

Postup:
01.

Pomaranče aj citrón poriadne umyte. Pomaranče nakrájajte na veľmi tenké plátky, ideálne na mandolíne (strúhadlo na plátky), a podľa potreby vyberte kôstky. Kolieska nakrájajte na štvrtiny a vložte do hrnca. Pridajte nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Zalejte asi jedným litrom vody, priveďte do varu a varte približne desať minút. Plameň stiahnite na minimum a nechajte asi 40 minút pozvoľna prebublávať domäkka.

02.

Pridajte cukor, plameň zvýšte späť na maximum a za veľmi častého miešania varte 15 až 20 minút – hotová marmeláda začína tmavnúť. Keď marmeláda správne želíruje (ak dáte trochu na studený tanierik, behom chvíle stuhne), máte hotovo. V opačnom prípade ešte chvíľu varte a test opakujte. Horúcu marmeládu naplňte do čistých zaváracích pohárov. Utrite hrdlo aj viečka dosucha, zatvorte, poriadne utiahnite a nechajte vychladnúť viečkom dole.

Náš tip: Pridajte vanilkový struk alebo trochu badiánu pre ozvláštnenie.

Citrónový likér

Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz
Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce!Foto: www.gettyimages.com

Suroviny:

Na 2 litre likéru potrebujete:

8–10 citrónov v bio kvalite
1 liter 80% liehu
600 g krupicového cukru

Postup:
01.

Citróny umyte a škrabkou na citrusy oškrabte žltú časť kôry. Dbajte na to, aby na nej nezostávali kúsky bielej časti – je veľmi horká a likér by pokazila. Prúžky kôry vložte do veľkého pohára s viečkom, zalejte liehom a poriadne uzavrite. Na mesiac uschovajte do tmy a ideálne aj do chladu – skvelá je špajza alebo napríklad pivnica. Po mesiaci likér dorobte.
02.

Cukor s jedným litrom vody varte, kým sa úplne nerozpustí. Keď hotový sirup vychladne, zmiešajte ho s ochuteným liehom a preceďte cez jemné sito do fliaš.

Citróny v soli

Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz
Jedlé darčeky, ktoré môžete začať robiť už teraz: Chystajte sa na Vianoce!Foto: www.gettyimages.com

Suroviny:

Na 2 poháre po 300 ml potrebujete:

10 citrónov v bio kvalite
½ hrnčeka morskej soli
¼ hrnčeka cukru krupica

Postup:
01.

Citróny poriadne umyte a pozdĺžne nakrájajte na štvrtiny tak, aby na jednom konci zostali spojené – rezy nedokrojte úplne. V mise zmiešajte soľ s cukrom a zmes premiešajte s citrónmi. Misu prikryte a uložte cez noc do chladničky.

02.

Ráno nájdete citróny v množstve tekutiny. Rozdeľte ich aj s tekutinou do pohárov a dôkladne natlačte na dno – musia byť celé ponorené. Za dva týždne sú použiteľné, vydržia až šesť mesiacov. K mäsu aj do koláča (napríklad s banánom) sú takto upravené citróny neprekonateľné!

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.