
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jedlo na horskú túru? Ani klasický rezeň nezatracujte
Jedlo na horskú túru? Ani klasický rezeň nezatracujte

Vyrážate na túru do hôr? Potom tiež riešite, čo vziať so sebou na jedenie. Požiadavka na stravu pri turistickom výstupe je v podstate jednoduchá: Musí dodať energiu aj živiny, ale zároveň by nemala príliš vážiť a zaberať veľa miesta v batohu.
Než sa vydáme na túru do hôr, rozhodne je múdre si cestu vopred dobre naplánovať. Platí to nielen o oblečení, obutí, ale aj o jedálničku. Aj „energia zbalená na cestu“, a tým nemáme na mysli sadu populárnych oblátok, môže byť pestrá, chutná a predovšetkým výdatná. Vyberajte aj podľa toho, čo máte radi a čo vám chutí.
Čo teda so sebou vziať?
Samozrejme nesmie chýbať pitie. Stačí aj čistá neperlivá voda a na jednodenný trek minimálne 1,5 až 2 litre. Spoliehať sa na horské pramene alebo na občerstvenie nebude úplne ten najlepší nápad.
Ale vráťme sa k jedlu. Najčastejším a najobvyklejším riešením sú chleby či opečené toasty s rôznymi druhmi syra či salámy alebo klasické rezne s chlebom. A treba hneď dodať, že nie je potrebné rezeň nijako zatracovať. Tepelne spracované mäso v trojobale je aj pomerne trvanlivé. Rezeň sa skrátka určite pri výstupe „nestratí“ a bude chutiť.
Ďalšou klasikou sú všemožné sendviče, najlepšie z celozrnného pečiva. Než ich natrieť maslom, bude vhodnejší syr tvarohového typu, ktorý v prípade teplého počasia vydrží v pevnom stave a nevytečie ako napríklad maslo.
Ako ďalšiu náplň sú vhodné tvrdé syry a suché údeniny, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť. Ale jeden deň určite vydrží a aj lepšie chutí kvalitná šunka. Pochutnáte si aj na sušenom mäse, ktoré navyše dodá vášmu telu aj poriadnu dávku bielkovín.
Do turistického jedálnička rozhodne patrí aj ovocie a zelenina. Jedno odporúčanie – lepšie je ovocie príliš nekrájať, aby narezané plochy predčasne nezoxidovali a nevzhľadne nezhnedli. Dôležité je skladovanie ovocia a zeleniny na ceste – pokiaľ možno v krabičke s vetracími otvormi.
Je potom na vás, ako si deň a jedlo rozdelíte.
Obed by samozrejme mal byť výdatný, ale zároveň ľahký. Rozhodne nie žiadne ťažké jedlo. Je oveľa lepšie si deň a cestu rozdeliť niekoľkými ľahšími stravovacími pauzami.
Takáto dobre načasovaná desiata spojená s pauzou a odpočinkom je pri túrach veľmi dôležitá. Dokáže vás znova naštartovať a odďaľuje únavu.
Vypomôcť si navyše môžete aj rôznymi cereálnymi, proteínovými a energetickými tyčinkami. Výber je dnes veľmi veľký, len si postrážte, alebo ešte lepšie vyskúšajte, aby vám aj chutili. Ich nespornou výhodou je to, že dodajú energiu a nezaberú v batohu príliš miesta ani veľmi nevážia.
Len pozor. V teplom počasí so sebou neberte tyčinky s čokoládou alebo máčané v čokoláde. Ostatne, kto skúšal v horúčave vybaliť nejakú čokoládovú tyčinku, vie, o čom je reč.
Namiesto tyčiniek je možné so sebou zobrať aj iné zdravé „zobanie“. Vyberať môžete z rôznych mixov sušeného ovocia, orieškov, ale energiu načerpáte aj z hrozienok. Všetko spomínané je nielen zdravé, ale tiež si pochutnáte. A kto má chuť na sladké, hodia sa aj sušienky alebo keksy, prípadne briošky či muffiny.
V prípade väčšej únavy a krízy pomôže dávka rýchlej energie. V tej najčistejšej podobe to sú cukríky s hroznovým cukrom, ale aj sušené ovocie – napríklad datle alebo marhule. Perfektnou desiatou na túru je aj stále obľúbenejšia smoothie. Je totiž len na vás a na vašej chuti, čo si pripravíte a namixujete, potom už všetko stačí dať do fľaše a do batohu. Miesta veľmi nezaberie.
Len ešte jeden dodatok: Dôležité je všetky potraviny na cestu dobre a vhodne zabaliť. Ovocie a zeleninu do škatuliek s vetracími otvormi, lepšie ako igelitové sú papierové vrecká a vhodné sú aj desiatové krabičky s vetraním.
Zdroj: www.zdravijakovasen.cz