Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedlom proti zimným neduhom: Prečo si naše staré mamy nevedeli vynachváliť „vejmrdu“?

reklama:

Zima je čas, kedy nás často trápia rôzne prechladnutia, kašeľ, nádchy alebo iné nepríjemné sezónne ochorenia. Ak sa im chcete čo najúčinnejšie vyhnúť alebo aspoň zmierniť ich priebeh, oplatí sa mať v chladničke po ruke tradičnú pochúťku známu ako „vejmrda“. Hoci názov môže znieť zvláštne, naši predkovia na ňu nedali dopustiť a v mnohých rodinách sa ako účinná domáca medicína osvedčila dodnes. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, o čo presne ide, ako ju pripraviť, prečo je dobré ju jesť najmä v chladných mesiacoch a aké ďalšie výhody ponúka.

Čo je to vlastne „vejmrda“?

Hoci slovo „vejmrda“ môže v človeku vzbudiť dojem, že ide o niečo neslušné či zvláštne, v staršej češtine znamená tento výraz „vrtieť sa, pohybovať sa (najmä chvostom)“ alebo „obrastať korienkami“. Je odvodený od jemne rozstrapkaných korienkov chrenu, ktoré tvoria podstatnú časť tohto receptu. Základ „vejmrdy“ tvoria strúhané jablká premiešané s chrenom a dochutené cukrom a octom. V tradičnej kuchyni sa podáva ako pikantné dochucovadlo, no zároveň ide o bohatý zdroj vitamínov a účinných látok s priaznivými účinkami na zdravie.

Prečo je taká obľúbená?

  1. Podpora imunity: Chren je známy vysokým obsahom vitamínu C a tzv. fytoncídnych látok (rastlinných antimikrobiálnych zlúčenín), ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám a vírusom. Vďaka nim sa konzumácia „vejmrdy“ často spájala s prevenciou rôznych zimných ochorení.
  2. Úľava pri dýchacích ťažkostiach: Typická štipľavá vôňa a chuť chrenu pomáhajú uvoľňovať dutiny, tlmiť kašeľ a zmierňovať prejavy prechladnutia.
  3. Všestranné využitie v kuchyni: Má slano-sladko-pikantnú chuť, vďaka ktorej výborne dochutí varené alebo pečené bravčové mäso. V Čechách je veľmi obľúbená v kombinácii so zabíjačkovými špecialitami. U nás by tiež určite zapadla do tradičných mäsových pokrmov, najmä ak obľubujete ostrejšie príchute.

Ako vyzerala tradičná Loretánska vejmrda?

Hoci väčšina receptov pracuje s jablkami, voľakedy existovala aj takzvaná „Loretánska vejmrda“. Preslávila sa hlavne za prvej republiky v pražskej reštaurácii na Hradčanoch, ktorú viedol taliansky udenár Emanuel Ugge (známy vtedy v Čechách jednoducho ako „talián“). Zaujímavosťou je, že do tejto varianty sa namiesto jabĺk pridávala červená repa. Vďaka nej mala omáčka výraznú bordovú farbu a iný chuťový profil – menej sladkastý a o čosi zemitý.

Ako si „vejmrdu“ jednoducho pripraviť doma?

Aj keď názov receptu môže pôsobiť exoticky, príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju úplný začiatočník. Ak by ste si chceli podrobnejší postup pozrieť aj v češtine, existuje na YouTube videonávod na kanáli „Konečně vývar“.

Suroviny na približne 2 kilogramy jabĺk

  • 2 kg jabĺk (odporúča sa použiť sladšie odrody, ale nie je to podmienka)
  • čerstvý koreň chrenu (množstvo závisí od preferovanej štipľavosti; zvyčajne sa používa okolo 100 g chrenu na 2 väčšie jablká)
  • 1 citrón (na zakvapkanie, aby dužina jabĺk nezhnedla)
  • 1 dl octu (môžete použiť klasický liehový alebo napríklad jablčný ocot)
  • 400 g cukru (najlepšie kryštálového)
  • trochu vody na prípravu cukrového sirupu

Postup prípravy krok za krokom

  1. Očistenie jabĺk: Najskôr dôkladne umyte jablká, odstráňte z nich jaderníky a podľa chuti môžete aj ošúpať šupku. Jablká potom nastrúhajte na jemnom strúhadle do väčšej misy.
  2. Strúhanie chrenu: Chren ošúpte a zbavte prípadných nečistôt. Aj chren nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo v mixéri s vhodným nadstavcom (ak chcete ušetriť čas).
  3. Zabránite oxidácii: Pridajte do misy šťavu z citróna, aby ste predišli hnednutiu nastrúhaných jabĺk, a zľahka premiešajte.
  4. Nálev z octu: V menšom hrnci zohrejte 1 dl octu a nechajte ho len krátko prejsť varom.
  5. Cukrový sirup: V druhom hrnci rozpustite 400 g cukru v malom množstve vody a varte ho „na nitku“. Tento stav dosiahnete vtedy, keď sa medzi prstami začne vytvárať tenká, lepkavá „nitka“, ktorá sa postupne pretrhne (pri manipulácii buďte opatrní, cukor je veľmi horúci).
  6. Spojenie všetkých surovín: Do misky s jablkami a chrenom vlejte ocot aj cukrový sirup, všetko dôkladne zmiešajte a ochutnajte. Ak preferujete sladšiu alebo kyslejšiu verziu, podľa chuti môžete pridať ešte trochu cukru či octu. Niektorí ľudia pridávajú aj štipku soli, aby sa chuť zvýraznila.

Plnenie do pohárov a skladovanie

Keď je zmes hotová a chutí vám podľa predstáv, môžete ňou naplniť vopred sterilizované sklenené poháre. Poriadne ich uzavrite a uložte do chladničky. Tu vám „vejmrda“ vydrží niekoľko týždňov – práve vďaka výrazným konzervačným vlastnostiam chrenu (fytocídy) sa zvyčajne nekazí a neplesnivie.

  • Nevyplatí sa zavárať! Pri sterilizácii by sa zbytočne stratilo množstvo prospešných látok z chrenu aj jabĺk a zároveň by zmes mohla stratiť tú príjemne štipľavú chuť a vôňu.

Využitie „vejmrdy“ v kuchyni a domácej medicíne

  1. Dochucovadlo k mäsu: Najčastejšie sa „vejmrda“ servíruje k varenému či pečenému bravčovému mäsu alebo k zabíjačkovým špecialitám, ako sú jaternice, klobásy či pečené koleno. Vďaka svojmu výraznému a jedinečnému chuťovému profilu dokáže oživiť aj bežné jedlá.
  2. Domáca medicína: V minulosti sa „vejmrda“ považovala za účinný „babský“ liek na prechladnutie či časté zimné soplíky a kašeľ. Vďaka chrenu si rýchlo uvoľníte upchaté dýchacie cesty a jabĺčka zas môžu podporiť celkovú regeneráciu organizmu. Niektorí odporúčajú dokonca zjesť lyžičku „vejmrdy“ nalačno, aby ste posilnili imunitu a podporili správnu činnosť tráviaceho traktu.
  3. Inšpirácia na servírovanie: Môžete ju využiť aj ako prílohu k rôznym zeleninovým šalátom či ako ostrú nátierku na pečivo (samozrejme, v primeranom množstve, aby vás chren neprekvapil svojou štipľavosťou). Napríklad na toast s domácou masťou alebo maslom dokáže pridať špecifickú a neopozeranú chuť.

Na čo si dať pozor

  • Citrón a ocot: Ak ste citliví na kyslejšie chute, dávkujte ich opatrne a radšej si postupne upravujte pomer podľa vlastných preferencií.
  • Kvalitný chren: Základom úspechu je vždy čerstvý a kvalitný koreň chrenu. Obyčajne sa najlepšie zháňa v sezóne na jeseň alebo začiatkom zimy, no v niektorých obchodoch je dostupný po celý rok.
  • Skladovanie: Majte na pamäti, že čím dlhšie bude „vejmrda“ v chlade odstáta, tým viac sa chute v nej spoja. Avšak ak ju máte radi naozaj čerstvú a ostrú, je dobré ju konzumovať skôr.
  • Štipľavosť: Ak doma nie ste zvyknutí na ostré jedlá, začnite s menším množstvom chrenu a postupne pridávajte.

Prečo sa oplatí mať „vejmrdu“ vždy poruke?

V minulosti naši starí rodičia nedali na chren dopustiť a často ho považovali za akúsi prírodnú alternatívu k antibiotikám. „Vejmrda“ je skvelým dôkazom toho, ako sa dá jednoduchým spôsobom skombinovať niekoľko základných surovín a vytvoriť účinný „vitamínový nakopávač“. Nezanedbateľné sú jej antibakteriálne vlastnosti, obsah vitamínu C a schopnosť podporiť správne trávenie. Okrem toho, že pomáha predchádzať nachladnutiu, dokáže tiež dodať jedlu zaujímavú štipľavú chuť a doplniť zásoby energie v chladných mesiacoch.

Ak teda hľadáte spôsob, ako sa popasovať s bežnými zimnými virózami a zároveň obohatiť svoj jedálniček o tradičný recept s dlhoročnou históriou, „vejmrdu“ by ste určite mali vyskúšať. Pripraviť si ju dokážete rýchlo, spoľahlivo a s minimom námahy. Navyše, ak ju správne uskladníte, vydrží vám v chladničke niekoľko týždňov a bude vám vždy k dispozícii ako zaujímavý doplnok k mäsitým jedlám aj ako štipľavá „medicína“ pri začínajúcom prechladnutí.

Zdroje a inšpirácie:

  • YouTube kanál „Konečně vývar“ (videonávod na prípravu „vejmrdy“)
  • Spomienky a rodinné recepty starých mám
  • Vlastné experimentovanie a doporučenia od milovníkov českej a slovenskej kuchyne

Urobte si „vejmrdu“ podľa svojho gusta – či už s väčším množstvom jabĺk pre sladšiu chuť, alebo s poriadnou dávkou chrenu pre ozajstných milovníkov štipľavých dobrôt. Tak či onak, zimné neduhy sa vám budú bojovať oveľa ťažšie, keď máte po ruke túto jedinečnú pochúťku!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.