
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduchá domáca pečeňová paštéta: Vynikajúca lahôdka, ktorá sa nedá porovnať s kupovanou
Jednoduchá domáca pečeňová paštéta: Vynikajúca lahôdka, ktorá sa nedá porovnať s kupovanou

Domáca pečeňová paštéta je skutočne delikátna a v kombinácii s čerstvým pečivom sa stáva chutným raňajkovým či večerným pokrmom, ktorý miluje takmer každý. Ak ste sa doteraz domnievali, že príprava paštéty je náročná, tento recept vás presvedčí o opaku. Stačí si zaobstarať správne ingrediencie a trochu trpezlivosti. Navyše budete presne vedieť, čo v paštéte máte – žiadne zbytočné prísady, iba poctivé suroviny, ktoré si môžete dochutiť podľa seba.
Prečo si pripraviť paštétu doma?
Veľa ľudí si kupuje hotové paštéty v obchode, lebo je to rýchle a pohodlné. Domáca paštéta však prináša niekoľko výhod:
-
Kontrola nad zložením – vy sami rozhodujete, aké suroviny použijete, a teda nemusíte riešiť žiadne konzervačné látky či umelé arómy.
-
Flexibilita v chutiach – môžete si namiešať paštétu presne tak, ako to máte radi: či už viac cesnakovú, bylinkovú, alebo s jemným nádychom sladkastého vína.
-
Dlhšia trvanlivosť s malým trikom – ak si paštétu správne zazátkujete maslom a pridáte viečko, v chladničke vydrží o čosi dlhšie a zároveň si zachová čerstvosť.
Čo budete potrebovať na domácu pečeňovú paštétu
Ak chcete dosiahnuť lahodný výsledok, pripravte si nasledovné suroviny (množstvo si prípadne môžete upraviť podľa vašich potrieb a chutí):
-
350 g očistených pečienok (kuracích, bravčových alebo aj kačacích, podľa toho, čo máte radi)
-
250 g masla do paštéty (ak chcete použiť maslovú „zátku“, rátajte ešte s približne 50 g navyše)
-
2 lyžice vína alebo iného alkoholu (napríklad brandy, sherry alebo portské, ktoré dodajú paštéte jemný šmrnc)
-
2 lyžice smotany (ideálne 33 %, ale môže byť aj menej tučná)
-
1 cibuľa (môžete nahradiť šalotkou alebo jarnou cibuľkou)
-
½ lyžičky sušeného tymianu
-
½ lyžičky sušenej petržlenovej vňate
-
soľ a čierne korenie (na dochutenie podľa vlastnej preferencie)
Tipy na drobné obmeny
-
Do zmesi môžete primiešať sekance mandlí alebo vlašských orechov – výsledná chuť bude bohatšia.
-
Ak chcete výraznejšiu vôňu, pridajte strúčik cesnaku alebo štipku muškátového orecha.
-
Pre odvážnejších kuchárov možno odporučiť aj trošku chilli – paštéta tak dostane pikantný nádych.
Ako pripraviť dokonalú pečeňovú paštétu
-
Očistite a nakrájajte pečienky: V prvom rade odstráňte prípadné žilky, blany a nečistoty. Potom pečienky krátko opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
-
Orestujte pečienky na masle: Rozohrejte si na panvici pár lyžíc masla. Keď je maslo horúce, vložte pečienky a smažte ich, kým nebudú z jednej strany zľahka opečené.
-
Pridajte cibuľu a koreniny: Pečienky otočte, prihoďte na jemno nakrájanú cibuľu (alebo šalotku) a posypte ich tymianom či inými bylinkami podľa chuti. Dávajte si však pozor, aby ste bylinky ani cibuľu nepripálili.
-
Podlejte vínom: Keď sú pečienky z oboch strán zatiahnuté, podlejte panvicu vínom alebo iným zvoleným alkoholom a nechajte chvíľu dusiť, kým sa tekutina takmer odparí.
-
Pridajte smotanu: Nakoniec dolejte smotanu a nechajte ju iba prehriať. Nemala by vrieť, stačí, aby sa všetko spojilo a zahrialo.
-
Mixovanie dohladka: Celú horúcu zmes presuňte do kuchynského robota alebo mixéra. Osoľte, okoreňte a rozmixujte do krémovej konzistencie.
-
Pridávanie masla: Počas mixovania postupne pridávajte zvyšok pripraveného masla. Takto získate hladkú a jemnú paštétu. Ak chcete naozaj hodvábnu konzistenciu bez akýchkoľvek kúskov, môžete hotovú zmes ešte prepasírovať cez jemné sitko.
-
Ozdoba a prípadné dochutenie: Ak ste sa rozhodli pridať sekané orechy či mandle, vmiešajte ich do paštéty nakoniec, aby si udržali svoju štruktúru.
Konzervácia a ozdobenie paštéty
Aby ste paštétu udržali chutnú a čerstvú o niečo dlhšie, môžete ju „zazátkovať“ maslovou vrstvou. Postup je jednoduchý:
-
Rozpustite maslo v malom hrnčeku na miernom plameni.
-
Odstráňte penu a nechajte odpariť prebytočnú tekutinu, aby ste získali číre maslo.
-
Zalejte paštétu: Nalejte tenký pramienok číreho masla na povrch paštéty vo vhodnej nádobke (napr. pohári alebo uzatvárateľnej miske).
-
Pridajte viečko: Ak chcete, aby vám paštéta v chladničke vydržala ešte dlhšie, okrem maslovej zátky je dobré nádobku pevne uzavrieť viečkom.
Tipy na podávanie a skladovanie
-
Servírovanie: Paštétu podávajte s čerstvým chlebom, bagetou alebo hriankami. Skvele sa k nej hodí aj cibuľový džem či sladkokyslé zavárané uhorky.
-
Skladovanie: V chladničke vám takto zazátkovaná paštéta vydrží približne týždeň, niekedy aj o pár dní dlhšie, záleží na kvalite a čerstvosti použitých surovín.
-
Mrazenie: Ak chcete paštétu uchovať ešte dlhšie, môžete ju zamraziť. Odporúča sa rozdeliť ju do menších dóz, aby ste si vždy rozmrazili len toľko, koľko spotrebujete.
Zhrnutie
Domáca pečeňová paštéta je zaručeným spôsobom, ako si vychutnať čerstvosť a lahodnú chuť jedla, ktoré výrazne prevyšuje väčšinu paštét z obchodu. Príprava pritom nie je vôbec zložitá – stačí si ustriehnuť správne orestovanie pečienok, dochutiť zmes obľúbenými bylinkami a pridať maslo pre jemný, krémový výsledok. Navyše si môžete prispôsobiť recept presne podľa vlastných predstáv, či už chcete vyskúšať rôzne typy alkoholov, alebo pridať orechy na oživenie chuti a textúry.
Dobrú chuť a nech sa vaša kuchyňa rozvonia touto lahodnou paštétou!