
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduchá pudingová bábovka bez múky: Rýchly bezlepkový koláč pre každého maškrtníka
Jednoduchá pudingová bábovka bez múky: Rýchly bezlepkový koláč pre každého maškrtníka

Bezlepkové dezerty nemusia byť nudné ani chuťovo nevýrazné. Dôkazom je táto nadýchaná pudingová bábovka, ktorú pripravíte bez gramov múky a hotová je za chvíľku. Navyše nezaťaží vašu peňaženku – jej príprava je lacná a zvládnete ju z bežných surovín, ktoré pravdepodobne už máte doma.
Čo si pripraviť pred pečením
Na tento koláčik nebudete potrebovať klasickú múku – základ tvorí vanilkový pudingový prášok. Ak varíte pre niekoho s celiakiou, dajte si pozor, aby boli všetky suroviny označené ako bezlepkové. V opačnom prípade pokojne použite bežné verzie.
Ako odmerku použite malý hrnček s objemom približne 2 deci.
Z týchto ingrediencií si pripravíte vláčne cesto:
-
4 balíčky vanilkového pudingu (v prášku)
-
4 celé vajcia
-
1 hrnček kryštálového cukru
-
1 hrnček rastlinného oleja
-
1 balíček prášku do pečiva
-
Strúhaný kokos na vysypanie formy (alebo múku, ak nemusí byť dezert bezlepkový)
-
Vanilkový cukor na finálne posypanie
Postup krok za krokom
V mise spojte pudingový prášok s cukrom, práškom do pečiva, vajíčkami a olejom. Vznikne vám hladké, stredne husté cesto. Ak chcete chuť ešte obohatiť, pridajte doň hrozienka (ideálne vopred namočené v rume či v horúcej vode), kúsky čokolády, kandizované ovocie, alebo nasekané orechy podľa vlastnej chuti.
Formu na bábovku si dobre vymastite a vysypte – pri bezlepkovej verzii použite namiesto múky kokos, ktorý zároveň pridá príjemnú arómu. Kto nevyžaduje bezlepkové pečenie, môže klasicky vysypať hrubou múkou.
Hotové cesto nalejte do formy a rovnomerne rozotrite.
Pečenie a podávanie
Rúru si predhrejte na 180 °C a bábovku pečte približne pol hodiny – sledujte povrch, mal by byť krásne zlatistý. Či je koláč hotový, overíte klasickým trikom so špajdľou: keď ju po zapichnutí do stredu vytiahnete suchú, môžete bábovku vybrať z rúry.
Po upečení nechajte dezert chvíľu vychladnúť, potom ho vyklopte z formy a ešte teplý posypte vanilkovým cukrom. Bábovka má jemnú, vláčnu konzistenciu a skvelo chutí aj bez akýchkoľvek náplní.