
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jednoduchá zeleninovo-hubová polievka: voňavá, sýta a bez zbytočnej námahy
Jednoduchá zeleninovo-hubová polievka: voňavá, sýta a bez zbytočnej námahy

Hubárska sezóna je v plnom prúde a s ňou prichádza aj chuť pripraviť si polievku, ktorá pripomína prechádzku lesom. Teplý tanier hubového vývaru dokáže zasýtiť, rozvonia celú kuchyňu a pritom ho zvládne uvariť aj ten, kto sa pri sporáku necíti ako profesionál. Stačí pár základných surovín a výsledok je prekvapivo lahodný.
Aké huby použiť
Najlepšie fungujú hríbovité druhy – hríby, kremenáče či kozáky. Majú pevnú dužinu, krásnu vôňu a dodajú polievke typickú lesnú chuť. Veľmi chutné sú aj kuriatka so svojím jemne korenistým tónom alebo bedle, ktoré sa dajú nakrájať na tenké pásiky.
Ak práve nie je sezóna, zachránia vás šampiňóny. Ich chuť nie je tak výrazná, no v kombinácii so sušenými hubami poslúžia skvelo. Sušené huby sa oplatí namočiť a použiť nielen samotné, ale aj vodu, v ktorej sa lúhovali – tá polievku krásne zafarbi a rozvonia.
Čomu sa radšej vyhnúť
Do hrnca nepatrí nič, o čom nemáme istotu, že je jedlé. Niektoré muchotrávky, rýdziky či čírovky môžu vyzerať neškodne, ale v skutočnosti sú jedovaté. Rovnako treba vyhodiť staré, rozmočené alebo červivé huby – pokazia chuť a môžu uškodiť zdraviu.
S čím huby skombinovať
Základ zvyčajne tvorí cibuľa, cesnak a štipka kmínu. K tomu môžete pridať zemiaky, koreňovú zeleninu či majorán. Smotana polievku zjemní a dodá jej krémový nádych.
Ak chcete sýtejší výsledok, skúste do horúcej polievky priliať rozšľahané vajíčko alebo pridať stratené vajce. Milovníci korenín ocenia bobkový list či nové korenie, ktoré chuť ešte prehĺbia.
Spôsoby zahustenia
Polievku možno zahustiť klasickou zápražkou z masla a múky, no ak preferujete ľahšie jedlá, stačia zemiaky – počas varenia sa čiastočne rozvaria a prirodzene zhustnú. Niektorí pridávajú krupicu alebo rezance, ktoré prinesú aj inú textúru. Kto má rád krémovejšie polievky, môže časť húb rozmixovať a vrátiť späť do vývaru.
Rýchly recept na hubovú polievku so zeleninou
Suroviny:
-
4 PL masla
-
2 hrste čerstvých alebo mrazených húb
-
1 mrkva
-
polovica petržlenu
-
kúsok zeleru
-
10–15 cm póru
-
2 zemiaky
-
1 l zeleninového vývaru alebo vody
-
4 PL hladkej múky
-
soľ, čierne korenie, kmín
Postup:
-
Huby očistite a nakrájajte na plátky. Zeleninu (okrem póru) ošúpte a nakrájajte na kocky, pór na kolieska.
-
V hrnci rozohrejte polovicu masla a krátko opečte všetku zeleninu okrem zemiakov.
-
Prisypte huby, premiešajte a zalejte vývarom. Osoľte, okoreňte a pridajte kmín.
-
Na panvici roztopte zvyšné maslo, zaprášte múkou a pripravte zápražku.
-
Zápražku primiešajte do polievky, pridajte zemiaky a varte 30–40 minút. Na záver dochuťte podľa vlastných preferencií.