- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduché a pritom krásne: Popraskané čokoládové sušienky crinkles sú krásne vláčne a ľahko sa pripravujú
Jednoduché a pritom krásne: Popraskané čokoládové sušienky crinkles sú krásne vláčne a ľahko sa pripravujú
Sušienky crinkles sú ideálnym druhom cukroviniek, keď chcete urobiť viac druhov, ale veľmi nestíhate. Sú totiž neskutočne ľahké na prípravu a ľahko im dodáte rôzne príchute. Popraskané bochníky sú jedným z najnovších hitov medzi vianočnými sladkosťami, oceníte ich však aj ako klasické sušienky ku káve.
Popraskané sušienky z Ameriky
Ako už názov napovedá, crinkles pochádzajú z Ameriky a správne sa volajú crinkle cookies alebo popraskané sušienky. Napriek tomu, že u nás sa preslávili až v poslednej dobe, v Amerike sa pečú už pekný riadok rokov, respektíve od 50. rokov minulého storočia. Vymyslela ich vtedy istá Helen Fredell zo St. Paul v Minnesote a prvýkrát sa objavili v roku 1957 v kuchárke Cooky Carnival od Betty Crocker.
K receptu bol pripojený aj príbeh, v ňom sa rozprávalo, ako ho sama Betty Crocker ochutnala na návšteve u pani Fredellovej a veľmi ju zaujali. Na pravdivosť tohto príbehu však vrhá trochu tieň fakt, že Betty Crocker bola fiktívna postava, ktorá sa objavovala v rôznych reklamách a pri receptoch k mnohým produktom a dodnes sa jej logo červenej varešky objavuje na rôznych produktoch, obvykle polotovaroch na výrobu rôznych dezertov, napríklad práve amerických sušienok cookies.
Kúzlo s práškovým cukrom
Na crinkles je úžasné, že na to, aké sú jednoduché, vyzerajú veľmi efektne, a to aj napriek tomu, že ide vlastne o akoby nepodarený výrobok. Crinkles sú vlastne klasické cookies, rozdiel je v tom, že obvykle nie sú placaté, ale majú tvar bochníčku, a hlavne majú popraskaný povrch.
Charakteristické popraskanie vzniká tak, že sa guličky z cesta pred pečením obalia v práškovom cukre. Počas pečenia a nadobúdania cesta cukor na sušienkach popraská a v cukrovej kruste vzniknú akési cestičky. Vďaka tomu je sušienka na povrchu krásne chrumkavá, ale vo vnútri zostáva krásne vláčna a vlastne až mäkká podobne ako slávny čokoládový múčnik brownies.
Rôzne varianty crinkles
Ďalšou prednosťou crinkles je, že sa dajú pripraviť v mnohých príchutiach. Originálna je síce kakaová alebo čokoládová, v priebehu rokov sa ale vyvinuli ďalšie verzie a crinkles často preberajú aj chute ďalších múčnikov.
Dnes sú okrem tých čokoládových najznámejšie crinkles citrónové, melasové alebo červené ako slávnu tortu Red Velvet. Pokojne do nich ale môžete pridať aj perníkové korenie, a vytvoríte tak neobvyklú verziu perníčkov.
Najlepšie sú čokoládové
Pokiaľ však patríte k milovníkom čokolády, určite vás zaujme klasická verzia crinkles podľa nasledujúceho receptu. U nich budete mať pocit, akoby ste jedli samotnú upečenú čokoládu, presne ako v brownies. A ako ich upečiete?
Budete potrebovať: 8 lyžíc masla, povoleného, 100 g kryštálového cukru, 100 g svetlého alebo tmavého hnedého cukru, 1 veľké vajcia, 1 lyžičku čistého vanilkového extraktu, 125 g hladkej múky, 50 g kakaového prášku, 1 lyžičku je/ lyžičky soli, 180 g čokoládových lupienkov alebo nasekanej čokolády, 35 g kryštálového cukru, 120 g práškového cukru na obalenie cesta.
- V mise najprv prešľahajte maslo s cukrami do peny, asi 2-3 minúty. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a potom opäť prešľahajte, až kým sa všetko nespojí. Podľa potreby zoškrabte steny a dno misy.
V samostatnej mise zmiešajte múku, kakaový prášok, jedlú sódu a soľ. Potom všetko postupne zapracujte do mokrej zmesi. Nakoniec vmiešajte čokoládové lupienky. Sušienkové cesto bude husté a veľmi lepivé. Cesto prikryte a dajte vychladiť do chladničky na najmenej 3 hodiny, vydrží v nej ale až 3 dni.
Vyberte cesto z chladničky a nechajte ho 10 minút odpočívať pri izbovej teplote. Pokiaľ sa cesto na sušienky chladilo dlhšie ako 3 hodiny, nechajte ho pri izbovej teplote asi 20 minút. Potom sa vám budú sušienky lepšie tvarovať.
Predhrejte rúru na 177 °C a plechy vyložte papierom na pečenie. Z cesta potom postupne tvarujte guličky, na každú použite asi 1,5 polievkovej lyžice cesta. Každú guľôčku veľmi ľahko obaľte najskôr v kryštálovom cukre a potom výdatne v cukre práškovom. Naskladajte ich na plech vo vzdialenosti 3 cm od seba.
Sušienky pečte 11-12 minút alebo kým sa okraje nezdajú byť pevné a stredy stále mäkké. Sušienky nechajte 5 minút chladnúť na plechu, potom ich zložte a nechajte úplne vychladnúť.
Zdroje informací:
Sallysbakingaddiction.com: Double Chocolate Crinkle Cookies
Clarissemacuja.wordpress.com: Crinkles – Sugar, spice and everything nice
Theculinarychase.com: Lemon Crinkle Cookie, www.toprecepty.cz