- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduché kysnuté cesto na pizzu
Jednoduché kysnuté cesto na pizzu
Na svete snáď nie je nikto, kto by nemiloval pizzu. Dávate prednosť tej z pizzérie, pretože máte strach, že by ste ju doma nedokázali pripraviť tak, aby bola dostatočne chutná? Potom pre vás máme tip na vynikajúce domáce kysnuté cesto na pizzu.
Tenká, chrumkavá a s nadýchanými okrajmi. Presne taká bude vaša domáca pizza podľa nášho receptu. To, ako ju nazdobíte, je už len na vás a vašej fantázii.
Budete potrebovať:
300 gramov hladkej múky, 200 mililitrov vlažnej vody, štvrť kocky droždia, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžičku krupicového cukru, suroviny na ozdobu (sugo, syry, bylinky).
Postup:
Do väčšej misy rozdrobte droždie, zmiešajte ho s cukrom. Vznikne vám riedka kašička. Pridajte hladkú múku, vodu, olivový olej a soľ. Teraz miesením vypracujte cesto, ideálne použite robota s hnetacím hákom.
Misu s cestom dajte na teplé miesto, prikryte utierkou a nechajte vykysnúť. Ak máte domácu pekáreň, môžete cesto zarobiť a nechať vykysnúť v nej.
Rúru si predhrejte na 230 °C, pripravte si plech s papierom na pečenie. Prípadne použite plech na pizzu.
Po asi 90 minútach by malo mať cesto dvojnásobnú veľkosť. Opatrne ho vyberte na múkou posypanú dosku, rozťahovaním z neho vytvorte placku. Tú potom nechajte ešte pár minút kysnúť.
Teraz je čas potrieť pizzu sugom, ozdobiť podľa vašej chuti a posypať bylinkami.
Pizzu pečte v spodnej tretine rúry, mozzarellu pridajte až po asi 8 mínach pečenia, potom pečte ešte 15 minút.
Zdroj: ireceptar.cz, brydova.cz, www.dumazahrada.cz