- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduchý domácí Baileys s karamelovým Salkom: Skvostná alternatíva klasiky
Jednoduchý domácí Baileys s karamelovým Salkom: Skvostná alternatíva klasiky
Na Vianoce mnohé domácnosti pripravujú okrem tradičného pečiva aj vaječný koňak. Ak máte pocit, že ste už vaječného likéru dosť, alebo si chcete dopriať niečo iné, vyskúšajte domácu verziu Baileys. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a chuť vás určite nadchne.
Obľúbený írski likér
Baileys je smotanový likér, ktorý sa stal známym po celom svete. Tento nápoj, známy pod názvom Baileys Irish Cream, pochádza z Írska, kde si získal obľubu medzi miestnymi. Jeho história sa začína v 70. rokoch minulého storočia. Pôvodná myšlienka bola vytvoriť nápoj s nižším obsahom alkoholu, no so zachovaním írskej whisky, najmä značky Jameson.
Táto whisky sa spojila so smotanou, cukrom a kakaovým práškom od známeho britského výrobcu čokolády Cadbury. Tento nový nápoj bol oficiálne predstavený v roku 1974 na večierku v Dubline, no na začiatku nezaujal príliš veľkú pozornosť. Neskôr si však získal obrovskú popularitu v USA a Austrálii, čo viedlo k jeho celosvetovému úspechu.
Lahodná kombinácia smotany a whisky
Skutočné Baileys je charakteristické svojou jemnou, sladkou a krémovou chuťou, ktorá kombinuje írske whisky so smotanou, karamelom, mandľami a lieskovými orieškami. Tento likér je skutočne írsky, s použitím kvalitných miestnych surovín. Avšak počas rokov sa objavili aj rôzne alternatívy, ako napríklad Carolans či Kirklanad Cream. Mnoho ľudí si doma pripravuje svoje vlastné variácie tohto nápoja.
Príprava s karamelovou príchuťou
Príprava domáceho Baileys je jednoduchá a nevyžaduje žiadnu zložitosť, ako pri vaječnom koňaku. Kľúčovým prvkom je dosiahnuť výbornú karamelovú chuť, čo je možné dosiahnuť použitím zkaramelizovaného kondenzovaného mlieka.
Karamelový základ vytvoríte jednoducho tak, že necháte variť neotvorené plechovky sladkého kondenzovaného mlieka Salko vo vode po dobu 2-3 hodín. Tento krok môžete urýchliť, ak použijete už hotové karamelové Salko.
Vytvorte si svoj vlastný Baileys
Pre autentickú chuť Baileys môžete pridať mandľový pudingový prášok alebo mandľové aróma. Často sa do receptu pridáva aj rozpustená čokoláda, škorica a niekedy aj trochu kávy. Na dosiahnutie najlepšieho výsledku je ideálne použiť írske whisky, najlepšie značku Jameson. Avšak, ak chcete experimentovať, pokojne môžete vyskúšať aj rum alebo tuzemák. Hotové domáce Baileys sa hodí na vychutnanie pri vianočnom stromčeku alebo ako darček, ktorý poteší každého.
Ingrediencie:
- 1 balenie mandľového pudingu
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 plechovky karamelového Salka
- 3 lyžice cukru
- 500 ml whisky (ideálne írskej)
Postup:
- Uvarte puding podľa návodu na obale a nechajte ho úplne vychladnúť.
- Otvorte plechovky karamelového Salka a vložte obsah do mixéra, alebo použite ponorný mixér. Pridajte vychladnutý puding a všetko spolu dobre premiešajte dohladka. Postupne pridávajte whisky a ochutnávajte, aby ste našli ideálnu chuť.
- Ak je likér podľa vašich predstáv, prelejte ho do vyčistených a vydezinfikovaných fliaš. Nechajte ho niekoľko dní odležať na tmavom a chladnom mieste.
- Podávajte dobre vychladené, ideálne s kockou ľadu.
Tento vynikajúci domácí likér vám spríjemní sviatočné dni a je skvelým tipom na darček, ktorý určite poteší každého, kto má rád kvalitné likéry.