- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduchý kysnutý koláč so slivkami
Jednoduchý kysnutý koláč so slivkami
Chcete zožať obdiv? Pripravte si tento jednoduchý kysnutý slivkový koláč s posýpkou. Keď sa cesto zarobí v robote, zvládne ho aj začiatočník. Ovocie môžete zvoliť podľa chuti a podľa toho, aké máte práve po ruke. A posýpku pokojne dochuťte napríklad škoricou alebo orechmi.
Ingrediencie pre:
1 plech 20 × 30 cm
Na cesto:
250 g hladkej múky 00
1 štipka soli
1 balenie sušeného droždia
1 lyžica cukru múčka
1 ks vajcia
125 ml mlieka
4 lyžice oleja
Náplň
500 g vykôstkovaných sliviek
Mrvenička
2 lyžice hrubej múky
2 lyžice cukru kryštál
1 lyžica masla
Tento jednoduchý slivkový koláč má jednu veľkú výhodu: môžete si ho ľubovoľne upravovať. Pod slivky možno navrstviť sladený tvaroh, a pokiaľ vám chutí mak či orechy, je možné ich pridať do mrveničky. A kto nemá rád slivky, pokojne nech použije iné sezónne ovocie, napríklad jablká alebo hrušky.
Postup
01.
Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, štipku soli, sušené droždie (7 g) a cukor. Do sypkej zmesi pridajte vajcia a vlažné mlieko (do 30 ° C) a zarobte cesto, použiť môžete aj kuchynský robot.
02.
Asi po 10 minútach miesenia prilejte do cesta olej a znovu zapracujte. Vzniknuté cesto rovnomerne rozložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste (do 33 °C) 30 minút kysnúť.
03.
Zatiaľ čo cesto na plechu kysne, pripravte si posýpku zo všetkých uvedených surovín
04.
Vykysnuté cesto na plechu rovnomerne položte polovičkami vykôstkovaných sliviek (rezom nahor) a posypte ich posýpkou. Koláč vložte do rúry vopred vyhriatej na 180 ° C a pečte 30 minút.
05.
Keď drobenka zozlatne, skúste špajľou, či je koláč dostatočne upečený. Pokiaľ áno, môžete ho vybrať z rúry. Slivkový koláč krájajte až po vychladnutí.
Zdroj: www.prozeny.cz