
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduchý, no osvedčený trik starých mám, ako zabrániť pripáleniu palaciniek a lievancov
Jednoduchý, no osvedčený trik starých mám, ako zabrániť pripáleniu palaciniek a lievancov

Starostlivo pripravujete cesto presne podľa odporúčaní, regulujete teplotu panvice, aby boli lievance či palacinky zlatisté a dobre prepečené aj vo vnútri, no napriek všetkému sa vám občas aj tak rýchlo pripaľujú? Táto situácia je veľmi častá a pravdupovediac, stretáva sa s ňou množstvo ľudí. Našťastie už naše staré mamy poznali jednoduché riešenie – vďaka nemu sa palacinky ani lievance na panvici neprichytia a nespália.
Prečo je príprava palaciniek a lievancov náročnejšia, ako sa zdá
Na prvý pohľad môže príprava týchto pochúťok vyzerať jednoducho: stačí zmiešať pár surovín a vyliať cesto na rozohriatu panvicu. V skutočnosti sa však môže prihodiť viacero komplikácií, ktoré vedia človeka dokonale odradiť od ďalšieho pokusu. Mnohí sa stretávajú s trhaním palaciniek počas obracania, s lievancami, ktoré rýchlo strácajú nadýchanosť, alebo s hrudkami v ceste. Ešte častejšie sa objavuje problém s pripálením, ku ktorému dochádza tak rýchlo, že sa nestihnete ani nazdať. Všetko sa však dá zvládnuť, stačí poznať starý trik a dodržať niekoľko základných zásad.
Kľúč k úspechu: vhodné cesto
Palacinky bez zbytočného cukru
Recept na palacinky by mal byť podľa tradičných rád úplne jednoduchý: postačia vajcia, štipka soli, mlieko a hladká múka. Výsledné cesto by malo byť dostatočne riedke na to, aby sa ľahko rozlialo na panvici, ale nie úplne vodnaté – vtedy by sa palacinky trhali. Mnohí ľudia zvyknú do palacinkového cesta pridávať cukor, no práve to môže byť dôvod, prečo sa rýchlejšie pripaľujú. Cukor pri smažení karamelizuje a táto reakcia spôsobuje tmavnutie či dokonca priamu spáleninu na panvici.
Ak teda túžite po lahodných a nepripálených palacinkách, skúste cukor úplne vynechať. Osladiť ich môžete pri podávaní – napríklad marmeládou, čokoládovou nátierkou, medom či ovocím.
Lievance, ktoré ostanú nadýchané
Lievance sa v mnohom odlišujú od klasických palaciniek, hoci základné princípy prípravy sú podobné. Niekto ich pripravuje z kysnutého cesta s droždím, iní volia prášok do pečiva alebo jedlú sódu. Čoraz obľúbenejšou voľbou je aj kefír či perlivá voda, ktorá dodáva lievancom extra vzdušnosť a nadýchanosť.
Zásadný rozdiel oproti palacinkovému cestu je, že cesto na lievance býva hustejšie. Ak si zvolíte ktorúkoľvek z overených techník, dôležitý je výsledný objem a konzistencia, aby lievanec v panvici krásne držal tvar a zostal šťavnatý.
Ako vytvoriť hladké, bezhrudkové cesto
Nech už sa pustíte do palaciniek alebo lievancov, vždy sa oplatí preosiať všetky sypké suroviny. Ak nasypete múku a prášok do pečiva (alebo jedlú sódu) cez sitko, cesto bude nadýchanejšie a nevzniknú v ňom neestetické hrudky. Preosievaním sa navyše zabezpečí rovnomerné premiešanie prášku do pečiva v celej zmesi.
Tajomstvo, ako zabrániť pripáleniu – starý babičkin trik
Aby sa palacinky či lievance spoľahlivo prepiekli a nepripálili, vždy ich smažte na kvapke oleja alebo prepusteného masla (tzv. ghí). Klasické maslo sa totiž pri vyšších teplotách rýchlo prepáli a môže zanechať nepríjemnú horkú príchuť. No ani správne zvolený tuk nemusí zaručiť, že sa cesto neprichytí ku dnu.
Práve tu prichádza na rad osvedčená rada starých mám: pridajte do cesta asi dve lyžičky oleja alebo roztopeného masla. Tento krok vytvorí tenký „ochranný film“ vnútri cesta, vďaka čomu sa palacinky či lievance nebudú na povrchu tak ľahko pripaľovať.
Praktická ukážka: Palacinky, ktoré sa nepripália a nebudú suché
Nasledujúci jednoduchý recept môžete použiť kedykoľvek, keď chcete rýchlo pripraviť niečo sladké. Palacinky sú tenké, jemné, a vďaka pridanému oleju v ceste sa oveľa ľahšie obracajú.
Budete potrebovať:
-
125 g hladkej múky
-
1 štipku soli
-
2 vajcia
-
300 ml mlieka
-
2 lyžičky oleja
Postup:
-
V hlbokej mise spojte mlieko, vajcia, štipku soli a pridajte dve lyžičky oleja.
-
Múku preosejte cez sitko a postupne ju primiešavajte do tekutej zmesi.
-
Hotové cesto dôkladne premiešajte, aby bolo hladké a bez hrudiek.
-
Odložte ho na približne 30 minút do chladničky. V tomto čase sa lepok aktivuje a cesto bude pružnejšie.
-
Zohrejte si panvicu s kvapkou oleja alebo prepusteného masla a vylejte tenkú vrstvu cesta.
-
Palacinku opekajte z oboch strán dozlatista.
-
Podávajte s obľúbenou plnkou, či už je to marmeláda, čokoládová nátierka alebo ovocie.
Vyskúšajte nadýchané lievance
Pre milovníkov sladkých raňajok alebo rýchlej večere sú lievance dokonalou voľbou. Tento recept je vďaka prášku do pečiva jednoduchý a rýchly, no ak obľubujete kysnutú verziu, môžete namiesto neho použiť droždie.
Budete potrebovať:
-
150 g hladkej múky
-
200 ml mlieka
-
1 vajce
-
2 lyžičky prášku do pečiva
-
3 lyžice oleja
-
1 štipku soli
Postup:
-
V jednej mise preosejte hladkú múku, pridajte prášok do pečiva a štipku soli. Všetko jemne premiešajte.
-
V druhej mise rozšľahajte vajce s mliekom a olejom.
-
Tekutú zmes postupne prilievajte do suchej zmesi a vyšľahajte hladké, hustejšie cesto.
-
Ak máte čas, nechajte ho niekoľko minút odstáť – pomôže to ešte lepšie sa prepojiť surovinám.
-
Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja alebo prepusteného masla, potom naberte približne jednu menšiu naberačku cesta a vylejte ju do stredu panvice.
-
Lievance smažte z oboch strán dozlatista. Uvidíte, ako pekne narastú a zostanú nadýchané.
Zhrnutie
-
Nepoužívajte klasické maslo pri vysokých teplotách, radšej zvoľte prepustené maslo alebo olej.
-
Cukor v ceste urýchľuje pripálenie, preto môžete cestá pripraviť úplne bez neho. Sladkú chuť následne získate pri podávaní pomocou džemu, ovocia či čokoládovej polevy.
-
Preosiatie múky a ďalších sypkých surovín zabezpečí, že cesto bude hladké, bez hrudiek a zároveň jemne prevzdušnené.
-
Tajný babičkin trik: pridajte do cesta trošku oleja alebo roztopeného masla, čím minimalizujete riziko pripálenia.
Aj keď príprava palaciniek a lievancov na prvý pohľad nevyzerá zložito, správna konzistencia cesta a zopár užitočných kuchynských rád dokáže skutočne zmeniť výsledok. Vyskúšajte vyššie uvedené postupy a sami zistíte, že sa s pripálenými kúskami už nebudete musieť trápiť. Navyše, vďaka nápaditým plnkám či polevám vytvoríte vždy trošku iný, no stále lahodný dezert alebo rýchle sladké občerstvenie. Dobrú chuť!