- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Jednoduchý recept na fialkový cukor: Skvelý spôsob, ako ozdobiť vaše dezerty
Jednoduchý recept na fialkový cukor: Skvelý spôsob, ako ozdobiť vaše dezerty
Milujete vôňu fialiek? Chuť a vôňu tohto nádherného kvetu môžete s prehľadom využiť aj v kuchyni. Luxusná záležitosť predstavuje predovšetkým fialkový cukor, ktorý je skvelý nielen na zdobenie tort, koláčov, báboviek alebo muffinov. Prinášame rýchly a jednoduchý recept, ako si fialkový cukor doma môžete pripraviť aj vy.
Vyskúšajte recept na fialkový cukor!
Základom fialkového cukru sú tmavo fialové kvety fialky vonnej, ktorej sa ľudovo hovorí fialka. Na tento voňavý jarný kvet v prírode bežne narazíte od marca do apríla, a to ako v nížinách, tak v podhorských oblastiach.
Na prípravu receptu fialkového cukru si teda na svojom osvedčenom mieste v prvom rade natrhajte okvetné lístky fialiek. Keďže je violka vonná veľmi invazívnou jarnou rastlinou, nemusíte sa obávať, že jej týmto spôsobom ublížite. Pokiaľ z tejto rastlinky otrháte iba fialové okvetné lístky, vôbec nič sa jej nestane.
Základné ingrediencie:
- 4 polievkové lyžice okvetných lístkov fialiek
- 200 gramov krupicového cukru
Príprava fialkového cukru krok za krokom
- Zmiešajte dohromady fialky a krupicový cukor. Následne ich rozmixujte dohromady vo vysokej nádobe ponorným mixérom alebo v nižšej nádobe pomocou sekacieho nástavca.
- Vyložte plech papierom na pečenie a rozmixované fialky s cukrom naň rovnomerne rozložte.
- Fialkový cukor sušte na plechu v rúre predhriatej na 70 stupňov Celzia zhruba 20 minút.
- Po usušení presypte fialkový cukor do uzatvárateľnej nádoby, ktorá je vzduchotesná a kde túto pochúťku ochránite pred navlhnutím.
Využitie fialkového cukru
Fialkový cukor má veľa využití. Hodí sa skvele na zdobenie pečených tort, cheesecakov, koláčov, sušienok alebo muffinov. Pocukrovať s ním môžete aj bábovku, jablkový závin alebo napríklad palacinky. Pokiaľ vôňu fialiek naozaj milujete, fialkovým cukrom si môžete osladiť aj čaj.