
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jemná kôprová omáčka ako od babičky: Tradičný recept, ktorý sa vždy podarí
Jemná kôprová omáčka ako od babičky: Tradičný recept, ktorý sa vždy podarí

Kôprová omáčka patrí k tým jedlám, ktoré v nás vyvolávajú silné spomienky – niekto si ju spája s vôňou domova, iný zas s nie príliš obľúbeným obedným menu zo školskej jedálne. No keď sa pripraví poctivo a s citom pre detail, dokáže prekvapiť svojou jemnosťou a vyváženou chuťou.
Tajomstvo úspechu spočíva v jednoduchosti a rovnováhe chutí
Na prípravu tejto omáčky nepotrebujete žiadne výnimočné ingrediencie – stačí siahnuť po základných surovinách a dodržať správny postup. Hlavnú rolu hrá kôpor – čerstvý alebo zaváraný – ktorý jej dodáva nezameniteľný charakter. Ďalej budete potrebovať hladkú múku, tuk (ideálne maslo), mlieko, smotanu na zjemnenie, trošku octu alebo citrónovej šťavy na dochutenie, soľ, cukor a voliteľne aj zeleninový či hovädzí vývar pre intenzívnejšiu chuť.
Omáčka sa často podáva s vareným vajíčkom alebo hovädzím mäsom, no výborne chutí aj s klasickými prílohami ako sú zemiaky či knedľa.
Ako sa vyhnúť zrazenej smotane? Tu sú tri overené tipy
Jednou z najčastejších chýb pri varení kôprovej omáčky je, že sa smotana v priebehu prípravy zrazí. Dá sa tomu však jednoducho predísť:
-
Udržiavajte miernu teplotu: Smotana nemá rada prudké varenie. Do omáčky ju pridávajte až úplne na konci, keď ju už nevaríte naplno. Ešte lepšie je, ak ju predtým mierne zohrejete. Vysokopercentná smotana (aspoň 30 %) je na tento účel najvhodnejšia.
-
Zápražku spracujte dôkladne: Maslo a múku opražte len do svetlej farby. Zmes by nemala stmavnúť, pretože to môže ovplyvniť výslednú chuť. Po pridaní tekutiny nechajte základ poriadne prevariť aspoň 15 minút, aby sa stratila múčnatá príchuť.
-
Kyslosť pridávajte s mierou: Či už používate ocot alebo citrón, dávajte ho po troškách až úplne na záver. Príliš rýchle okyslenie môže narušiť konzistenciu omáčky.
Podrobný recept: Kôprová omáčka pre 4 osoby
Potrebujete:
-
40 g masla alebo iného tuku
-
60 g hladkej múky
-
asi 200 ml mlieka
-
200 ml smotany na šľahanie
-
čerstvý alebo sterilizovaný kôpor
-
vývar (alebo voda) na zriedenie
-
soľ, cukor, ocot alebo citrónová šťava podľa chuti
Postup:
-
V hrnci rozpustite maslo a pridajte múku. Za stáleho miešania pripravte svetlú zápražku.
-
Zápražku zalejte vývarom alebo vodou a dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky. Nechajte variť približne 15 – 20 minút.
-
Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka.
-
Medzitým si nasekajte kôpor. Ak používate čerstvý, môžete ho krátko preliať horúcou vodou – zbaví sa tým ostrej chuti. Sterilizovaný kôpor túto úpravu nepotrebuje.
-
Kôpor pridajte do omáčky, následne vlejte smotanu, dochuťte soľou a cukrom. Nakoniec pridajte pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy, ochutnajte a dolaďte podľa potreby.
Podávajte s vareným zemiakom, domácou knedľou alebo plátkom vareného mäsa či vajíčkom natvrdo. V jednoduchosti je krása – a táto omáčka je toho dôkazom.