
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jemné peny s čokoládou či ovocím: Dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkého
Jemné peny s čokoládou či ovocím: Dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkého

Predstavte si dezert, ktorý je ľahučký ako obláčik a doslova sa rozplýva na jazyku. Taká je pena – elegantná sladká pochúťka, ktorá si získala popularitu po celom svete, najmä vo svojej čokoládovej verzii.
Tajomstvom jej dokonalej nadýchanosti je vzduch – čím viac bubliniek sa dostane do zmesi, tým lahodnejšia je jej štruktúra. Preto sa pri príprave nezaobídeme bez ručného elektrického šľahača.
Ak hľadáte niečo svieže, neťažké a pritom výnimočne chutné ku káve, pena je tou pravou voľbou. Navyše sa dá pripraviť na desiatky spôsobov – s ovocím, čokoládou, orechmi či karamelom. Poďme sa pozrieť, ako na to.
1. Pena z bielkov – klasika, ktorá nikdy nesklame
Základom je bielkový sneh, ktorý je po správnom vyšľahaní pevný, lesklý a drží tvar.
Najlepšie sa pracuje s bielkami z vajec starých aspoň päť dní – sú redšie a lepšie sa šľahajú.
- Bielky šľaháme nad parou spolu s cukrom. Takto získa pena stabilitu a vydrží aj do druhého dňa.
- Na jeden bielok rátame približne 55 gramov kryštálového cukru, ktorý treba pridávať postupne.
- Správne vyšľahaný sneh vytvára ostré špičky a nevodnatie.
- Po vychladnutí sa doň jemne vmiešavajú ostatné suroviny – tie dodajú chuť aj farbu podľa želania.
2. Smotanová pena s mascarpone – obľúbená u detí aj dospelých
Kto má rád jemné, krémové dezerty, ten ocení verziu zo šľahačkovej smotany.
- Používame smotanu s obsahom tuku minimálne 33 %, ktorú vyšľaháme do nadýchanej, ale stále jemnej konzistencie.
- Pre bohatšiu chuť môžeme pridať mascarpone, ktoré vyšľaháme spolu so smotanou – výsledkom je krémová, hustejšia hmota.
- Cukor (ideálne práškový) pridávame po troškách, aby výsledná chuť nebola príliš sladká.
- Ovocie alebo ochutenie vmiešavame stierkou pomalými pohybmi, aby sme nezničili nadýchanosť peny.
3. Ako dochutiť a zafarbiť penu
Možností je veľa – závisí od toho, či dávate prednosť ovocným alebo čokoládovým tónom.
- Do snehu možno pridať mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu alebo karamel a jemne premiešať.
- Ovocné pyré pripravíme z čerstvého alebo kompótového ovocia. Ak je kyslejšie, stačí ho krátko povariť s cukrom.
- Zaujímavú chuť dodajú aj žĺtky ušľahané s cukrom, do ktorých sa pridá rozpustená čokoláda – táto zmes sa potom spojí so šľahačkou alebo snehom.
- Na svieže letné verzie sú výborné lemon curd, citrónová šťava, vaječný likér, vanilka či ovocné pasty.
4. Servírovanie – pena ako elegantný dezert
Penu môžeme servírovať v pohárikoch, misách alebo dekoratívnych dezertných pohároch.
- Vyzerá efektne, ak ju navrstvíme s penou inej farby, ovocím, kúskami sušienok alebo čokoládovou ganache.
- Vrch môžeme zaliať želatínovým prelivom, ovocnou redukciou či likérovým sirupom.
- Na ozdobu sa hodí šľahačka, hoblinky čokolády, kúsky ovocia a lístky mäty alebo medovky.
- Pred podávaním ju necháme dobre vychladiť – studená chutí najlepšie.
5. Ako pripraviť pevnú penu vhodnú na torty a poháre
Ak do peny pridáme rozpustenú želatínu, získa tuhšiu konzistenciu. Takáto verzia sa výborne hodí do pohárových dezertov, ale aj nepečených smotanových tort.
Zmes môžeme naliať do malých formičiek s vrstvou sušienkového základu, čím vzniknú elegantné mini dezerty typu semifreddo. Sú ideálne na rodinné oslavy alebo ako efektné pohostenie pre návštevu.
Záver
Čokoládová, karamelová či ovocná – nech už si vyberiete ktorúkoľvek variantu, pena je dezert, ktorý vás nikdy nesklame. Spojenie ľahkosti, jemnej chuti a nekonečných možností úprav z nej robí sladkosť, ktorá poteší deti aj dospelých.