Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jemný smotanový cheesecake s vanilkou

Jemný smotanový cheesecake s vanilkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jemný smotanový cheesecake s vanilkou Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jedným z celosvetovo najobľúbenejších sladkých receptov je určite krémový cheesecake. S receptom podľa Pavlíny Lubojatzky nemusíte mať obavy, podarí sa vám, aj keď v kuchyni zatiaľ nemáte príliš veľa skúseností.

Ingrediencie pre:
19 cm priemer formy
Na korpus

200 g maslových sušienok
40 g masla

Na krém

360 g čerstvého syra (Philadelphia, Lučina, Buko)
2 ks vajcia
30 g cukru kryštál
25 g cukru múčka
2 g hladkej múky
1 štipka soli
30 g 33% smotany na šľahanie
45 g 15% kyslej smotany
5 cm vanilkového struku

Pavlínu Lubojatzky si najskôr budete pamätať, v štvrtom rade MasterChefa vzbudzovala asi najväčšie vášne. Emotívna foodblogerka sa v priebehu súťaže vypracovala na zdatnú kuchárku a nakoniec to dotiahla až do finále, kde ju tesne porazil Roman Staša. Pavlína sa vareniu venuje stále: spoločne s manželom vydali už dve kuchárky, ktoré patria k najkrajším na českom trhu. Ich recepty sú prepracované, návodné a skvele fungujú, rovnako ako recept na tento cheesecake.
Postup
01.

Suroviny vyberte včas na kuchynskú linku. Je naozaj dôležité, aby všetky mali pred prípravou izbovú teplotu, inak by sa krém mohol zraziť. Menšiu tortovú formu s priemerom asi 19 cm vyložte papierom na pečenie a dno i boky zvonku ešte starostlivo obaľte alobalom a dobre utesnite, aby sa pri pečení nedostala do formy voda.

02.

Rozpustite maslo a rozmixujte sušienky. Rozpustené maslo pridajte k sušienkam a niekoľkými pulzami premixujte, aby sa dostalo ku všetkým sušienkovým omrvinkám. Sušienkovú drvinu potom vsypte do formy a dobre ju utlačte pohárom s rovným dnom tak, aby ste vytvorili aj okraj po obvode vysoký asi 2 cm. Formu potom na chvíľu vložte do mrazničky, aby sa korpus spevnil.

Tip: Sušienková hmota je pomerne súdržná a s trochou šikovnosti okraj vytvoríte ľahko. Pavlína najskôr utlačí hmotu na dne a potom okrajom pohára zoškriabe tenkú vrstvu z povrchu a postupne ju pohárom pritlačí k okrajom formy.

03.

Mriežku umiestnite do spodnej tretiny rúry a predhrejte ju na 160 °C (horný a dolný ohrev bez horúceho vzduchu). Zmiešajte oba druhy cukru, múku a štipku soli a začnite pripravovať krém: do misy vložte čerstvý syr (môžete použiť výborný domáci smotanový syr) a pri pomalších otáčkach ho premixujte na hladkú hmotu, stierkou ho občas zotrite aj z bokov misy. Do misy potom vsypte pripravenú sypkú zmes a tiež ju pomaly zašľahajte. Po jednom teraz pridajte vajcia (nezabudnite, že musia mať rovnakú teplotu, ako ostatné suroviny), to druhé až vo chvíli, keď sa prvé dokonale spoja s hmotou. Nakoniec pridajte semienka vanilky a oba druhy smotany a už len pomaly a krátko premiešajte.

Tip: Krém na cheesecake musí byť dokonale spojený, odolajte ale pokušeniu zapnúť mixér na vyššie otáčky. Do hmoty by sa tak dostalo zbytočne veľa vzduchu, robil by bublinky a hotový výrobok potom nie je taký hladký a krásny na pohľad.

04.

Z mrazničky vyberte pripravený korpus a opatrne do neho vlejte krém. Povrch uhlaďte a špičkou noža jemne popraskajte viditeľné vzduchové bublinky. Takto pripravenú formu vložte do hlbšieho plechu a okolo nalejte toľko vriacej vody, aby dosahovala do jednej tretiny formy. Vložte do rúry a ihneď zatvorte, aby sa príliš nevyvetrala.

05.

Pečte asi 25 minút, potom stiahnite teplotu na 140 ° C a pečte ďalších 15 minút, počas tejto doby ale už cheesecake kontrolujte: povrch by mal byť zatiahnutý, a keď formou ľahko pohnete, okraje by mali byť pevnejšie v šírke asi 6 cm. Prostriedok môže byť ľahko pohyblivý, cheesecake v chladničke ešte stuhne. Po dopečení pootvorte dvierka rúry a cheesecake v nej nechajte ešte asi 15 minút odpočinúť.

06.

Cheesecake vyberte z vodného kúpeľa, vybaľte z alobalu a nechajte hodinu a pol odpočívať na linke. Až bude mať izbovú teplotu, zabaľte formu do potravinárskej fólie, vložte do chladničky a nechajte dobre vychladiť, ideálne do druhého dňa. Vychladený cheesecake vyberte z formy: boky obíďte ostrým nožom, odstráňte formu a upečený dezert opatrne preložte na servírovací tanier. Povrch ozdobte čerstvým ovocím a môžete podávať.

Skúsiť môžete aj nevšedný a svieži variant: slaný cheesecake so špenátom, semienkami a kyslou smotanou sa bude hodiť nielen ako originálna večera, ale aj ako nápadité pohostenie pre návštevy alebo sviatočnú tortu pre tých, ktorí nemajú radi sladké.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.