Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jesenný slaný koláč s hubami: keď les zavonia vo vašej kuchyni

Jesenný slaný koláč s hubami: keď les zavonia vo vašej kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jesenný slaný koláč s hubami: keď les zavonia vo vašej kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Každý, kto sa na jeseň vyberie do lesa, pozná ten pocit.

Prinesieme si toľko húb, že zaplníme košík, misu aj celý kuchynský stôl a potom nastane tá slávna veta: „Čo s nimi?“ Jedným z najchutnejších riešení je slaný koláč. Šťavnatá dobrota, ktorá zasýti a zároveň využije to najlepšie z jesene.

Slané koláče sú obľúbené po celom svete. Niekde ich nazývajú quiche, inde páj alebo jednoducho plnené cesto. Všetky však spája jedno: voňavá náplň a chrumkavý základ. Pripravili sme pre vás viacero možností, ako si takýto koláč doma jednoducho vytvoriť.

Ktoré cesto sa hodí?

Možností je veľa, stačí si vybrať podľa chuti a času

Lístkové cesto
Najrýchlejšia voľba. Stačí ho rozvaľkať, položiť do formy a popichať vidličkou, aby zostalo pekne rovné. Maslo netreba, lístkové cesto ho ukrýva v sebe až až.

Krehké domáce cesto
• 250 g hladkej múky
• 125 g masla
• 1 žĺtok
• soľ
Cesto najlepšie spracuje robot, aby maslo nezmäklo. Keď je hotové, necháme ho schladiť v chladničke.

Kysnuté cesto
• 250 g hladkej múky
• 50 g rozpusteného tuku
• polovica kocky droždia
• 1 žĺtok
• soľ
Droždie aktivujeme s trochou teplého mlieka a cukru. Po vymiesení necháme cesto vykysnúť, aby bolo nadýchané.

Pizza cesto
• 250 g hladkej múky
• ¼ kocky droždia
• cukor, soľ
• 150 ml vlažnej vody
Najskôr necháme v múke vzísť kvások, potom spracujeme a dáme vykysnúť. Kto má rád tenký základ, ten bude spokojný.

Jogurtové cesto
• 250 g hladkej múky
• 100 ml bieleho jogurtu
• 125 g masla
• 1 žĺtok
• soľ
Vypracujeme hladké cesto a necháme ho v chlade odpočívať. Jogurt mu dodá vláčnosť.

Rýchlovka na poslednú chvíľu
• 250 g hladkej múky
• lyžica kyslej smotany
• lyžica cukru
• 1 vajce
• 60 ml oleja
• soľ
Len vymiesime, necháme vychladnúť a môžeme piecť.

Predpríprava cesta

Či už zvolíte ktorékoľvek, rozvaľkajte ho na tenkú vrstvu, presuňte do formy a dno poprepichujte. Kto chce mať istotu, že sa cesto nenafúkne, môže ho krátko predpiecť s papierom na pečenie a fazuľou alebo hrachom ako záťažou.

Kráľovstvo húb: ako pripraviť náplň

Hubový koláč sa nezaobíde bez čerstvých, dobre očistených húb.

Na panvici speníme cibuľku spolu s kúskami slaniny. Huby nasypeme k nim a krátko orestujeme. Potom túto voňavú zmes rozložíme na cesto.

Nasleduje krémová čiapka zo syra, vajec, smotany a trošky mlieka. Osolíme, okoreníme, môžeme pridať aj muškátový oriešok. Pečieme, kým okraje aj povrch krásne nezhnednú.

Tipy pre gurmánov

Hubový koláč si môžete dotvoriť podľa nálady, napríklad:

• pridať špenát, pór či cesnak
• ozdobiť vrch tenkými plátkami húb alebo slaniny
• posypať parmezánom, goudou či ementálom
• prikryť zvyšným cestom a vytvoriť z neho „poklop“

Fantázii sa tu naozaj medze nekladú.

Keď sa z rúry začne šíriť vôňa húb, smotany a maslového cesta, viete, že máte postarané o pohodový večer. Stačí nakrájať, usmiať sa a užívať si ten jesenný komfort na tanieri.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.