- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Kaisergugelhupf. Cisárska bábovka z Viedne s vlašskými orechmi sa pečie v nedeľu. Fantastická chuť
Kaisergugelhupf. Cisárska bábovka z Viedne s vlašskými orechmi sa pečie v nedeľu. Fantastická chuť
Akonáhle túto bábovku ochutnáte, spoznáte, prečo sa jej hovorí cisárska. Máloktorá bábovka je tak plná chutí a skoro sa rozplýva na jazyku. Spestrite si jej nedeľnú kávu. Uvidíte, že inú už chcieť nebudete.
Čo robí cisársku bábovku tak lahodnú? Dokonalá kombinácia ingrediencií. Cesto je nádherne maslové a chuťový zážitok podčiarkujú vlašské orechy a kúsky fantastickej čokolády vo vnútri. Ohňostroj chuťou však nekončí, celá bábovka je potom ešte zasypaná plátkami mandlí a tenkým popraškom práškového cukru.
Konajte s predstihom
Bábovka sama o sebe nie je ťažká na prípravu. Naopak. Jediné, čo musíte postrážiť, je teplota surovín. Pri trenom ceste na nej závisí niekoľkonásobne. Než sa teda dáte do pečenia, nezabudnite si s dostatočnou časovou rezervou vybrať z chladničky 6 vajec a 300 gramov masla.
A ako na správny postup tejto lahodnej bábovky? Pozrite sa na kulinársky um skvelého pána Cuketky na kanáli YouTube:
S riadom nešetrite
Niekedy je možné pracovať úsporne a všetko zmiešať do jednej misy. Toto ale nie je ten prípad a oveľa lepšie je si ingrediencie rozdeliť do troch mís. V jednej zmiešate suché suroviny, v druhej sa budú šľahať vajcia a tretia by mala byť najväčšia, v nej dokončíte lahodný zázrak. Zároveň si pripravte formu na bábovku. Dôkladne ju vytrite maslom a vysypte plátkami mandlí, odložte ju nabok. Ihneď na začiatku prípravy si tiež zapnite rúru a teplotu nastavte na 170 °C.
Sypké suroviny ako prvé
Najprv si zmiešajte sypké suroviny. Do misy nasypte 150 gramov hladkej múky a rovnaké množstvo múky polohrubej. Ideálne je múky preosiať, cesto bude nadýchanejšie. K múkam pridajte lyžičku a pol prášku do pečiva a tiež nasekanú čokoládu a vlašské orechy. Oboje by malo byť po 80 gramoch. Nezabudnite všetko dobre premiešať.
Nadýchaná ako obláčik
V druhej mise potom vyšľahajte 300 gramov masla s rovnakým množstvom práškového cukru, vanilkovým extraktom, štipkou soli a 2 lyžičkami citrónovej kôry. Pripravte sa, že šľahanie pár minút zaberie. Nestačí ingrediencie spojiť. Mala by vám vzniknúť krásna nedýchaná pena. V poslednej mise potom vyšľahajte vajcia. Aj tá by mala zosvetliť a získať penovú konzistenciu. Suroviny z troch misiek skompletizujte, pekne po častiach pridávajte. K maslovej pene pridajte vždy trochu suchej zmesi a vaječnej peny, zapracujte a znova, kým vám nevznikne nádherné bábovkové cesto. To potom prelejte do bábovkovej formy, vložte do rúry a pečte zhruba hodinu. Špajlí skúste, či je hotová, ak áno, vyberte ju z rúry, nechajte mierne vychladnúť a vyklopte ju z formy. Akonáhle úplne vychladne, posypte ju práškovým cukrom.
Zdroje: recepty.cuketka.cz, sistersbakery.sk, www.ireceptar.cz