- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Kakaové rezy so šľahačkovým krémom s mascarpone vonia kakaom, sú neuveriteľne vláčne a chutia úplne božsky
Kakaové rezy so šľahačkovým krémom s mascarpone vonia kakaom, sú neuveriteľne vláčne a chutia úplne božsky
Premýšľate, aký slávnostný dezert pripraviť a došli vám nápady? Kakaové rezy z piškótového korpusu, ktoré zdobí lahodný šľahačkový krém s mascarpone, ocenia všetci milovníci kakaa a čokolády.
Kakaové dezerty
Kakao je cenná surovina, na ktorej si pochutnávali už starovekí Mayovia. Zo Strednej Ameriky ho do Európy doviezli Španieli zo svojich dobyvateľských ciest. Kakao a čokoláda, to sú božské pokrmy. Aj keď to niekedy chvíľu trvá, kým si ich človek zamiluje. Ale potom prichádza slasť, keď si môžeme vychutnávať všetky tie tmavé kakaom voňajúce dezerty. Či už kde o špičky, parížsku tortu, Sacher tortu, ale napríklad aj jednoduché a efektné kakaové rezy s krémom, na ktoré máme recept.
Čo je mascarpone
Mascarpone je veľmi jemný taliansky krémovitý syr z tučnej smotany, ktorý využívame hlavne v sladkej kuchyni, hodí sa ale aj do tej slanej. A ako sa do Talianska dostal? Zrejme súvisí s obdobím, kedy Španieli okupovali Taliansko – „más que bueno“ totiž v španielčine znamená viac ako dobré. Mascarpone síce poznáme hlavne z dezertu tiramisu, ale hodí sa do najrôznejších krémov a nátierok. Aby sme nemuseli pridávať stužovač, je vhodné spolu s mascarpone zvoliť šľahačku aspoň 33%.
Pokiaľ by ste ale predsa len radšej namiesto mascarpone siahli po niektorej náhradke, máte na výber (lučina, nátierkové maslo).
Ako pripraviť kakaové rezy s mascarpone – šľahačkovým krémom
Na prípravu kakaových rezov na plech 32 x 23 cm budete potrebovať:
na korpus: 4 vajcia, 100 g cukru krupice, 2 lyžice slnečnicového oleja, 2 lyžice horúcej vody, 80 g (4 lyžice) hladkej múky (obyčajné alebo špaldové), kypriaceho prášku a 2 lyžice kakaa. Na krém: 250 g mascarpone, 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 33%), 200 g kyslej smotany, 2 vanilkové cukry a 3 lyžice kakaa. Na dokončenie: čokoládová poleva, zdobenie.
Ako na to? Rúru predhrejte na 170 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Každé vajce rozklepnite tak, že do jednej misy dáte žĺtky a do druhej bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Keď začne hustnúť, pridajte ešte jednu lyžicu z odváženého množstva cukru.
Zvyšný cukor vysypte do misy so žĺtkami a vyšľahajte ich do peny. Prilejte horúcu vodu, prešľahajte, pridajte olej a znova prešľahajte. V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a kakaom. S pomocou metličky vmiešavajte sypkú zmes striedavo so snehom k vaječnej zmesi.
Všetko vylejte na plech, uhlaďte povrch a dajte piecť. Keď korpus vybehne do výšky, zmiernite teplotu na 160 ° C a dopečte ho. Celkom korpus pečte zhruba 20 minút. Keď sa začne oddeľovať od plechu, skúste trik so špajľou. Pokiaľ z cesta vyjde suchá, je korpus hotový. Vyberte ho z rúry a nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
Do šľahacej misy dajte mascarpone, smotanu na šľahanie, kyslú smotanu, vanilkové cukry a kakao a vyšľahajte ich do hustej hladkej konzistencie. Krém navrstvite na vychladnutý korpus a povrch narýhujte zubatou stierkou alebo vidličkou. Dajte do chladničky stuhnúť. Ozdobte napríklad čokoládovou polevou.
Ako na čokoládové ozdoby dezertov
Možností, ako ozdobiť dezert, je mnoho. Môžeme si zakúpiť aj hotové dekorácie a nemusíme sa s nimi vyrábať. Najjednoduchším variantom je kúpiť čokoládovú polevu, nahriať ju a efektne s ňou pokvapkať dezert. Pomerne ľahké je tiež vyrobenie čokoládových hoblín.
Zdroj: www.toprecepty.cz