Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Kandizovaná pomarančová kôra

Kandizovaná pomarančová kôra
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kandizovaná pomarančová kôra Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Recept na horkosladkú kandizovanú pomarančovú kôru je ako stvorený pre tých, ktorí neradi plytvajú.

Ingrediencie pre:
2 poháre

5 ks pomaranča
2 hrnčeky cukru krupica
2 hrnčeky vody

Na dokončenie

1/2 hrnčeka cukru krupica

Postup
01.

Olúpte pomaranče (určite použite tie v bio kvalite) tak, aby ste získali čo najmenej porušenú kôru. Najlepšie to pôjde takto: z pomarančov odrežte malú časť kôry na „póloch“ a potom ich narežte v smere poludníkov po celej dĺžke v pravidelných rozostupoch. Takto pripravený pomaranč potom olúpete ľahko a čisto.

Tip: Dužinu olúpaných pomarančov zjedzte alebo ich vytlačte a zo šťavy pripravte pomarančový krém podľa receptu na lemon curd. Je skvelý len tak na maškrtenie, ale môžete ho použiť aj na plnenie múčnikov a cukroviniek.

02.

Z olúpanej kôry odstráňte lyžičkou zvyšky dužiny a nakrájajte ju na prúžky. Zalejte ich vodou, 5 minút povarte, sceďte a tento proces ešte dvakrát zopakujte: vďaka tomu stratí kôra horkosť a zbaví sa zvyškov vosku.

03.

Takto pripravenú kôru vložte znovu do rajnice, zasypte cukrom, pridajte vodu a priveďte do varu. Spočiatku pomaly miešajte, a až sa cukor rozpustí, stiahnite plameň na veľmi mierny a bez pokrievky varte asi hodinu. Občas premiešajte.

04.

Keď sa väčšina tekutiny odparí a kôra zmäkne a spriehľadní, rozložte ju v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.

Tip: Buďte opatrní, hustý sirup je skutočne veľmi horúci. Najlepšie vám to pôjde, keď si na pomoc vezmete kuchynskú pinzetu.

05.

Kôru nechajte v izbovej teplote deň dva preschnúť, potom ju dobre presypte cukrom a skladujte vo vzduchotesnej dóze. Hodí sa do dezertov, ale skvele chutí aj len tak, a nedostižná je napoly namočená v horkej čokoláde.

Tip: Možno použiť aj do zlepovaných cukroviniek. Do tradičného lineckého cesta pridajte čerstvú nastrúhanú pomarančovú kôru a po upečení ho zlepte pomarančovou marmeládou. Polejte ho čokoládou a ako zdobenie použite nadrobno nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru. Lahôdka!

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.