- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Kandizovaná pomarančová kôra
Kandizovaná pomarančová kôra
Recept na horkosladkú kandizovanú pomarančovú kôru je ako stvorený pre tých, ktorí neradi plytvajú.
Ingrediencie pre:
2 poháre
5 ks pomaranča
2 hrnčeky cukru krupica
2 hrnčeky vody
Na dokončenie
1/2 hrnčeka cukru krupica
Postup
01.
Olúpte pomaranče (určite použite tie v bio kvalite) tak, aby ste získali čo najmenej porušenú kôru. Najlepšie to pôjde takto: z pomarančov odrežte malú časť kôry na „póloch“ a potom ich narežte v smere poludníkov po celej dĺžke v pravidelných rozostupoch. Takto pripravený pomaranč potom olúpete ľahko a čisto.
Tip: Dužinu olúpaných pomarančov zjedzte alebo ich vytlačte a zo šťavy pripravte pomarančový krém podľa receptu na lemon curd. Je skvelý len tak na maškrtenie, ale môžete ho použiť aj na plnenie múčnikov a cukroviniek.
02.
Z olúpanej kôry odstráňte lyžičkou zvyšky dužiny a nakrájajte ju na prúžky. Zalejte ich vodou, 5 minút povarte, sceďte a tento proces ešte dvakrát zopakujte: vďaka tomu stratí kôra horkosť a zbaví sa zvyškov vosku.
03.
Takto pripravenú kôru vložte znovu do rajnice, zasypte cukrom, pridajte vodu a priveďte do varu. Spočiatku pomaly miešajte, a až sa cukor rozpustí, stiahnite plameň na veľmi mierny a bez pokrievky varte asi hodinu. Občas premiešajte.
04.
Keď sa väčšina tekutiny odparí a kôra zmäkne a spriehľadní, rozložte ju v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.
Tip: Buďte opatrní, hustý sirup je skutočne veľmi horúci. Najlepšie vám to pôjde, keď si na pomoc vezmete kuchynskú pinzetu.
05.
Kôru nechajte v izbovej teplote deň dva preschnúť, potom ju dobre presypte cukrom a skladujte vo vzduchotesnej dóze. Hodí sa do dezertov, ale skvele chutí aj len tak, a nedostižná je napoly namočená v horkej čokoláde.
Tip: Možno použiť aj do zlepovaných cukroviniek. Do tradičného lineckého cesta pridajte čerstvú nastrúhanú pomarančovú kôru a po upečení ho zlepte pomarančovou marmeládou. Polejte ho čokoládou a ako zdobenie použite nadrobno nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru. Lahôdka!
Zdroj: www.prozeny.cz