- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Kandizované kvety
Kandizované kvety
Jedným z najkrajších a najjednoduchších spôsobov, ako ozdobiť dezerty, torty alebo zákusky je vyrobiť si doma kandizované kvety!
V našich zemepisných šírkach jesť kvety nie je veľmi populárne.
Napriek tomu mnohé známe rastliny sú nielen krásne, ale aj považované za jedlé. Vyrába s z nich džem, vitamínové šaláty alebo zdobia sa nimi aj pokrmy.
Ak chcete používať kandizované kvety ako dekoráciu dezertu či zákuska, v tomto prípade je vhodný práškový alebo krupicový cukor.
Môžete pripraviť sladké fialky, alebo napríklad ružové okvetné lístky.
- Hrsť akýchkoľvek jedlých kvetov
- 1 bielok
- Práškový cukor (môžete použiť aj jemný krupicový cukor)
- Jemne opláchnite kvety a osušte ich. Zľahka vyšľahajte bielka vidličkou, aby sa napenili. Potom jemným štetcom, najlepšie plochým naneste tenkú vrstvu vyšľahaného bielka na kvety… Počkajte pár minút. Potom cez sitko posypte natreté kvety práškovým cukrom.
- Rozložte kvety na papier na pečenie, teraz z druhej strany a opäť ich posypeme práškovým cukrom .
- Nechajte kvety ležať 2 hodiny až 2 dni. Oschnú ale nestratia farbu a zatvrdnú .Teraz môžu byť použité na ozdobenie vašich dezertov!
Ak sa chystáte kvety aj jesť , môžete k bielku pridať niekoľko kvapiek vanilkovej esencie.
Je dobré aby ste použili kvety z vlastnej záhrady alebo z prírody..Tie kupované sú chemicky ošetrované a neodporúčajú sa používať na tento účel.
Jedlých je veľa kvetov. Napríklad púpava, ľalia, pomarančový kvet, broskyňový kvet, klinčeky, hrachové kvety, ibištek, jazmín. Ale aj, ruže, fialky, macošky, orchidey sú najčastejšie používané.