- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Karbonátok môže byť zdravý, diétny a naozaj dobrý. Neveríte? Tu je recept
Karbonátok môže byť zdravý, diétny a naozaj dobrý. Neveríte? Tu je recept
Vyprážaný karbonátok z mletého bravčového mäsa patrí k stáliciam našej kuchyne, ale ako reprezentant zdravej výživy by príliš neobstál. Čo skúsiť menej tučný variant?
Vyskúšajte zdravší variant fašírok z kuracieho mäsa, ktoré je možné upiecť v rúre namiesto vyprážania.
Kuracie fašírky sú menej kalorické a môžu byť dochutené rôznymi koreniami a prísadami pre lepšiu chuť.
Recept na bylinkové kuracie fašírky zahŕňa jednoduché ingrediencie a prípravu, čo je ideálne pre zdravšie stravovanie.
Snaha schudnúť a udržať si štíhlu líniu často vedie k hľadaniu alternatív k obľúbeným, ale na kalórie príliš bohatým jedlám. Dopriať si raz za čas niečo výdatnejšie nie je žiadny hriech a niektoré chute skrátka nahradiť nejde. (Aj keď sa môžeme tváriť, že cuketové špagety chutia rovnako dobre ako tie klasické, v hĺbke duše všetci vieme, že to nie je pravda.)
Vyvážený jedálniček ale môže obsiahnuť všetko – vždy záleží predovšetkým na množstve. Preto sa oplatí mať v repertoári recepty na jedlá, ktoré sú oproti pôvodnej verzii zdravšie a bohatšie na zdraviu prospešné látky. Pokiaľ budú prevažovať, môžete si s pokojným svedomím dopriať originál bez výčitiek.
Vyskúšajte namiesto klasických fašírok tento kurací variant s aromatickým korením. Na postup sa pozrite vo videu:
Bravčové nahraďte hydinou
Pokiaľ patria fašírky medzi vaše obľúbené jedlá, skúste niekedy nahradiť bravčové mäso mletým kuracím, prípadne morčacím mäsom. Obsah tuku sa mnohonásobne zníži, a pokiaľ ich miesto vyprážania upečiete v rúre, pripravíte si perfektné jedlo aj pre redukčnú diétu.
Máte obavy, že pre vás bude chuť príliš mdlá? Vyhrajte sa s dochutením. Pridajte obľúbené korenie, horčicu, barbecue omáčku, sušené paradajky, pesto, cibuľu, nastrúhanú koreňovú zeleninu alebo čerstvé bylinky. Výsledok vás príjemne prekvapí.
Bylinkové kuracie fašírky pečené v rúre
Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
600 g kuracích pŕs (alebo mletého kuracieho mäsa)
1 vajce
1 strúčik cesnaku
1 lyžička plnotučnej alebo dijonskej horčice
hrsť čerstvých alebo sušených byliniek (petržlenová vňať, jarná cibuľka, pažítka, rozmarín, tymián, majorán, oregano)
4 lyžice strúhanky alebo jemných ovsených vločiek
100 g strúhaného syra (možno vynechať)
soľ, korenie
Príprava:
1) Kuracie prsia nameľte, nasekajte nadrobno alebo rozmixujte nahrubo v robote.
2) Rúru predhrejte na 180 ºC. Plech vyložte papierom na pečenie.
3) V miske ich premiešajte s vajcom, prelisovaným cesnakom, horčicou, bylinkami, syrom a strúhankou (alebo vločkami). Zmes osoľte a okoreňte.
4) Rukami vytvarujte karbonátky a vyskladajte ich na plech.
5) Pečte približne 30 minút dozlatista. Podávajte so zemiakovou kašou, zeleninovým šalátom alebo v bulke ako hamburger.