Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kataifi – tajomstvo chrumkavých dezertov aj luxusnej čokolády

Kataifi – tajomstvo chrumkavých dezertov aj luxusnej čokolády
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kataifi – tajomstvo chrumkavých dezertov aj luxusnej čokolády Foto: depositphotos.com
reklama:

V posledných rokoch sa dubajská čokoláda stala vyhľadávanou delikatesou, ktorá vyniká nielen bohatou chuťou, ale aj špecifickou textúrou. Za jej jedinečnosťou stojí nezvyčajná prísada – jemné cestovinové vlákna známe ako kataifi alebo kadayif. Tento špeciálny druh cesta, pochádzajúci z blízkovýchodnej a stredomorskej kuchyne, sa už po stáročia používa pri príprave sladkých pochúťok.

Čo je kataifi?

Kataifi pripomína filo cesto, no namiesto vrstiev tvorí tenké, vláknité pramienky. Vyrába sa z jednoduchého zloženia – pšeničnej múky, vody a oleja – a formuje sa pretláčaním cez jemný lis. Po zaschnutí sa získava textúra podobná tenkým rezancom, vďaka čomu sa dá použiť v rôznych receptoch, či už na sladko alebo na slano.

Využitie v kuchyni

V tradičnej gréckej, tureckej či arabskej gastronómii je kataifi základnou surovinou mnohých dezertov. Spája sa najmä s kombináciou medu, sirupu a orieškov, ktoré mu dodávajú intenzívnu sladkú chuť a zároveň si zachováva chrumkavosť. Jednou z jeho moderných variácií je použitie v luxusnej dubajskej čokoláde, kde sa mieša s pistáciovou plnkou, čím vytvára unikátne spojenie chutí a textúr.

Ako s kataifi pracovať?

Aby sa dosiahla požadovaná krehkosť, je vhodné pred ďalším spracovaním rezance jemne opražiť na panvici a nechať ich vychladnúť. Ak máte len plát cesta a nie hotové vlákna, stačí ho nakrájať na tenké pramene ešte pred samotným opekaním.

Kataifi nie je len obyčajné cesto – jeho jedinečná štruktúra a schopnosť absorbovať chute z neho robia nenahraditeľnú súčasť tradičných aj moderných dezertov. Niet divu, že si našlo cestu do exkluzívnych cukrárskych výrobkov a stalo sa obľúbeným prvkom gurmánskych pochúťok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.