- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Keď pečivo stvrdne, nevyhadzujte ho. Zmeníte ho na lahodné tyčinky, ktoré si zamilujete
Keď pečivo stvrdne, nevyhadzujte ho. Zmeníte ho na lahodné tyčinky, ktoré si zamilujete
Poznáte to – chlieb alebo rožky, ktoré boli ešte včera mäkké, sú dnes tvrdé ako kameň.
Vyhadzovať ich by však bola škoda. Práve vtedy prichádza ideálny čas premeniť ich na niečo úplne nové – napríklad na voňavé chrumkavé tyčinky, ktoré sú ako stvorené k poháru vína alebo k večernému filmu.
Ako uchovať pečivo čo najdlhšie jedlé
Základom je správne skladovanie. Pečivo má najradšej izbovú teplotu a priedušné prostredie – teda chlebník, ľanové alebo bavlnené vrecko, prípadne čistú utierku. Naopak, v igelite sa rýchlo zaparí, zvlhne a plesnivie. Ak chcete čerstvosť predĺžiť, zamrazte ho včas.
Ak už však pečivo trochu vyschlo, nezúfajte. Pokiaľ nie je cítiť zatuchlinou ani nevidno stopy plesne, stále sa dá výborne zužitkovať. No v momente, keď zbadáte čo i len fliačik plesne, nemajte zľutovanie – také patrí len do bioodpadu.
Staré pečivo ako druhá šanca pre vašu kuchyňu
Zoschnutý chlieb má svoje čaro. Dá sa z neho vyčarovať toľko jedál, že by ste ho mohli kupovať len kvôli tomu. Hrianky, strúhanka, chlieb vo vajíčku, francúzske toasty či poctivá žemľovka – to všetko sú klasiky, ktoré nikdy nesklamú.
Veľmi obľúbené sú aj krutóny do polievok a šalátov – stačí nakrájať chlieb na malé kocky, pokvapkať olivovým olejom, dochutiť soľou, korením, bylinkami a zapiecť do chrumkava.
Recept: Chrumkavé tyčinky z včerajšieho pečiva
Čo budete potrebovať:
- 5 strúčikov cesnaku
- trochu pažítky
- kúsok masla
- sušenú bazalku
- štipku chilli
- 1 vajce
- soľ
- čierne mleté korenie
- zvyšky pečiva (chlieb, bageta, rožky…)
Postup:
- V miske zmiešajte pretlačený cesnak, nasekanú pažítku, rozpustené maslo, bazalku, chilli, vajce, soľ a korenie.
- Pečivo nakrájajte na dlhšie pásiky alebo hranolčeky a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Každý kúsok natrite pripravenou zmesou.
- Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte, kým nezozlatnú a nezískajú chrumkavý povrch.
Výsledkom sú voňavé, jemne pikantné tyčinky, ktoré sa rozchrumkajú pri každom súste. Skvelé sú samotné, ale aj k dipom či vínu. Navyše týmto jednoduchým receptom šetrite peniaze aj planétu – namiesto vyhadzovania využijete to, čo by inak skončilo v koši.
