Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Keď pečivo stvrdne, nevyhadzujte ho. Zmeníte ho na lahodné tyčinky, ktoré si zamilujete

Keď pečivo stvrdne, nevyhadzujte ho. Zmeníte ho na lahodné tyčinky, ktoré si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Keď pečivo stvrdne, nevyhadzujte ho. Zmeníte ho na lahodné tyčinky, ktoré si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Poznáte to – chlieb alebo rožky, ktoré boli ešte včera mäkké, sú dnes tvrdé ako kameň.

Vyhadzovať ich by však bola škoda. Práve vtedy prichádza ideálny čas premeniť ich na niečo úplne nové – napríklad na voňavé chrumkavé tyčinky, ktoré sú ako stvorené k poháru vína alebo k večernému filmu.

Ako uchovať pečivo čo najdlhšie jedlé

Základom je správne skladovanie. Pečivo má najradšej izbovú teplotu a priedušné prostredie – teda chlebník, ľanové alebo bavlnené vrecko, prípadne čistú utierku. Naopak, v igelite sa rýchlo zaparí, zvlhne a plesnivie. Ak chcete čerstvosť predĺžiť, zamrazte ho včas.

Ak už však pečivo trochu vyschlo, nezúfajte. Pokiaľ nie je cítiť zatuchlinou ani nevidno stopy plesne, stále sa dá výborne zužitkovať. No v momente, keď zbadáte čo i len fliačik plesne, nemajte zľutovanie – také patrí len do bioodpadu.

Staré pečivo ako druhá šanca pre vašu kuchyňu

Zoschnutý chlieb má svoje čaro. Dá sa z neho vyčarovať toľko jedál, že by ste ho mohli kupovať len kvôli tomu. Hrianky, strúhanka, chlieb vo vajíčku, francúzske toasty či poctivá žemľovka – to všetko sú klasiky, ktoré nikdy nesklamú.

Veľmi obľúbené sú aj krutóny do polievok a šalátov – stačí nakrájať chlieb na malé kocky, pokvapkať olivovým olejom, dochutiť soľou, korením, bylinkami a zapiecť do chrumkava.

Recept: Chrumkavé tyčinky z včerajšieho pečiva

Čo budete potrebovať:

  • 5 strúčikov cesnaku
  • trochu pažítky
  • kúsok masla
  • sušenú bazalku
  • štipku chilli
  • 1 vajce
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • zvyšky pečiva (chlieb, bageta, rožky…)

Postup:

  1. V miske zmiešajte pretlačený cesnak, nasekanú pažítku, rozpustené maslo, bazalku, chilli, vajce, soľ a korenie.
  2. Pečivo nakrájajte na dlhšie pásiky alebo hranolčeky a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Každý kúsok natrite pripravenou zmesou.
  4. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte, kým nezozlatnú a nezískajú chrumkavý povrch.

Výsledkom sú voňavé, jemne pikantné tyčinky, ktoré sa rozchrumkajú pri každom súste. Skvelé sú samotné, ale aj k dipom či vínu. Navyše týmto jednoduchým receptom šetrite peniaze aj planétu – namiesto vyhadzovania využijete to, čo by inak skončilo v koši.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.