- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Keď pridáte do cesta túto jednu vec, mäsové taštičky budú chrumkavé na povrchu a šťavnaté vnútri. Tento tip som prezradila už všetkým v mojom okolí!
Keď pridáte do cesta túto jednu vec, mäsové taštičky budú chrumkavé na povrchu a šťavnaté vnútri. Tento tip som prezradila už všetkým v mojom okolí!
Aj keď sa to môže zdať zvláštne, súbor ingrediencií na tieto fajnové masové taštičky zahŕňa aj trošku vodky. Rokmi overený recept je však niečo, čomu by ste mali veriť a prípravou tohto pokrmu rozhodne neoľutujete. Skvelé taštičky plnené mäsom sú fantasticky šťavnaté, krehučké a na povrchu lahodne chrumkavé. Jednoducho im neodoláte a keď je raz ochutnáte, zaručene ich zaradíte do svojho receptáre obľúbených jedál.
Taštičky z jednoducho pripraveného cesta, ktoré neobsahuje droždie, sú pokladom kuchyne už desiatky rokov. Najlepšie sú ešte teplé, prot si pripravené a naplnené taštičky, prípadne samotné cesto, môžete odložiť do chladničky a usmažiť neskôr, aby ste mali túto fajnovú dobrotu vždy čerstvo pripravenú. Prekvapte s nimi rodinu alebo návštevu, uvidíte, že sa hneď bude každý pýtať na recept!
Čo budete potrebovať?
- 1 kg hladkej múky
- 2 polievkové lyžice vodky
- 320 ml vody
- 1 vajce
- 200 ml slnečnicového oleja
- 1 čajovú lyžičku soli
- 2 cibule
- 700 až 900 g mletého bravčového mäsa
- väčšiu hrsť petržlenovej vňate
- korenie podľa chuti
Ako na to?
Pripravte si hrniec a kuchynskú metličku a dajte do hrnca variť vodu. K nej potom pridajte približne polovicu poháre múky a metličkou dôkladne a neustále miešajte, aby sa Vám nevytvorili žiadne hrudky. Keď z múky a vody vymiešame hladkú homogénnu zmes, odstavte hrniec zo sporáka, chvíľku zmes miešajte a potom ju nechajte voľne vychladnúť.
Po vychladnutí k zmesi vody a múky pridajte jedno vajce a 2 lyžice vodky a znovu všetko dôkladne premiešajte do jednoliatej zmesi. Teraz prichádza etapa miesenie cesta, takže k tejto zmesi postupne prisypávajte múku a vypracujte cesto, z ktorého budete robiť taštičky. So správne uhněteným cestom by sa malo pracovať dobre a nemalo by sa veľmi lepiť na ruky. Takže ak to pre Vaše cesto neplatí, nebojte sa pridať trochu múky a miešať ešte chvíľku.
Po vypracovaní dajte cesto bokom na pol hodinu a po jej uplynutí ho ešte raz premiesime. Znovu ho odložte prikryté utierkou na rovnaký čas a zatiaľ sa presuňte na prípravu plnky.
Vyberte si mleté mäso, ktoré dajte do misy. Pridajte k nemu na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. K mäsu pridajte aj cibuľu, ktorú môžete rozdrviť na mlynčeku na mäso, rozmixovať, alebo nastrúhať na jemno. Všetko dobre premiešajte a plnka je hotová.
Následne si vyberte cesto a oddeľujte od neho kúsky (maximálne o veľkosti tenisovej loptičky) a pomocou valčeka z nich vytvorte placky. Na takto rozvaľkanie kúsok cesta dajte do stredu masovú plnku a cesto preložte na pol ako pirohy. Pomocou prstov, alebo vidličky potom zatlačte na okraje, aby ste ich poriadne zlepili a takto prichystané taštičky môžete smažiť na rozpálenom oleji, kým nebudú z oboch strán nádherne zlatisté.
Hotové plnené taštičky ukladajte na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočný olej a môžete ich podávať aj s dressingom.
Ak pripravené cesto nespotrebujete všetko, pokojne si ho zabaľte do potravinárskej fólie a skladujte v chladničke i 2, alebo 3 dni.