Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kedy a prečo pridávať mlieko do polievky: stará rada z 70. rokov, ktorá stále funguje

Mlieko dokáže vylepšiť obyčajnú polievku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mlieko dokáže vylepšiť obyčajnú polievku Foto: depositphotos.com
reklama:

Kto by si pomyslel, že aj obyčajné mlieko môže zachrániť polievku? Tento starý trik poznali ešte naše babičky a gazdinky v 70. rokoch, no v modernej kuchyni naň mnohí zabúdajú. Pritom ide o jednoduchú, ale mimoriadne užitočnú radu – a ak ju raz vyskúšate, možno ju budete používať stále.

Mlieko až po okyslení

Ak varíte polievku, do ktorej pridávate ocot, citrónovú šťavu, paradajkový pretlak alebo inú kyslú prísadu, nikdy do nej nelejte mlieko ako prvé. Vždy ho pridávajte až po okyslení.
Ak by ste to urobili opačne, mlieko by sa zrazilo a polievka by mala nechutnú, zrazenú konzistenciu. A to nechce žiadna gazdinka. Z tohto dôvodu je dobré vedieť, že aj pri práci s mliekom v kuchyni platia určité pravidlá – a predovšetkým potreba opatrnosti.

Mlieko ako záchrana pre presolené alebo prekorenené jedlo

Stalo sa vám, že ste pri varení polievky alebo duseného mäsa pridali korenín o niečo viac, než ste plánovali?
Nemusíte jedlo hneď vyhadzovať – skúste pridať trochu mlieka. Nebojte sa, chuť pokrmu to nepokazí, práve naopak – mlieko chuť zjemní a vyváži korenisté či slané tóny. Ide o jednoduchý trik, ktorý pomáhal gazdinkám už pred polstoročím a funguje aj dnes.

Recept: jednoduchá mliečna polievka ako od babičky

Ak ste o mliečnej polievke ešte nepočuli, možno vás prekvapí, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť.
Potrebujete len:

  • mlieko,

  • maslo,

  • vlasové rezance,

  • soľ

  • a trochu čerstvej pažítky.

Najskôr si v osolenej vode uvarte rezance, kým nezmäknú. Potom k nim prilejte mlieko a nechajte všetko ešte krátko povariť. Nakoniec pridajte kúsok masla a podávajte posypané nasekanou pažítkou.
Táto polievka je nielen rýchla, ale aj ľahko stráviteľná a ideálna pre deti.

Ako zabrániť, aby mlieko prekypelo

Pozná to každý – necháte mlieko na sporáku o pár sekúnd dlhšie a z hrnca sa valí pena. Aby ste tomu predišli, stačí starý, overený trik: potrite okraj hrnca kúskom tuku – napríklad maslom alebo olejom. Tuk vytvorí tenký film, ktorý zabráni tomu, aby mlieko pri varení vykypelo. Takto môžete pri sporáku pokojne odbiehať aj bez strachu, že budete drhnúť zaschnuté mlieko.

Čo robiť, aby sa mlieko nezrazilo

Pri varení polievky s mliekom je dôležité aj to, čo do nej pridávate po mlieku. Nikdy nepridávajte horúce zemiaky – práve tie spôsobujú, že sa mlieko v polievke zrazí.

Existuje však aj jednoduchá finta, ako tomu predísť:

  • pridajte do mlieka kocku cukru,

  • alebo trošičku soli (len na špičku noža),

  • prípadne ešte pred varením vypláchnite hrniec studenou vodou a neutierajte ho.

Vďaka týmto drobnostiam sa mlieko pri varení správa „poslušne“ a polievka zostane hladká a chutná.

Aj keď sa tieto rady z čias našich babičiek môžu zdať staromódne, v kuchyni majú stále svoje miesto. Mlieko dokáže zjemniť chuť, zachrániť prekorenené jedlo a správnym použitím vylepšiť aj obyčajnú polievku. A presne takéto jednoduché triky robia z bežného varenia malé umenie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.