Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Klevela nie je čarovné zaklínadlo, ale lahodná spomienka na detstvo. Prečo ju naše staré mamy každý rok varili z ovocia?

Klevela - sladká pochúťka nielen pre deti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Klevela - sladká pochúťka nielen pre deti Foto: depositphotos.com
reklama:

Hoci samotný názov „klevela“ môže evokovať nejaké starobylé kúzlo alebo tajomné zaklínadlo, v skutočnosti ide o tradičný a jednoduchý pokrm, ktorý bol v minulosti bežnou súčasťou jedálnička mnohých slovenských domácností. Pripravovala sa predovšetkým na dedinách a išlo o sladkú pochúťku, ktorú milovali nielen deti, ale aj dospelí. Ak ste ju ešte nikdy neochutnali, možno je načase vyskúšať tento zabudnutý recept z kuchyne našich prababičiek.

Čo je vlastne klevela?

Klevela je hustý, teplý ovocný pokrm, ktorý svojou konzistenciou pripomína kašu alebo redší kompót. Varil sa hlavne v období, keď dozrievalo ovocie, a bol výborným spôsobom, ako zužitkovať úrodu zo sadu alebo záhrady. V čase, keď si ľudia nemohli dovoliť kupovať sladkosti v obchodoch, bola klevela obľúbenou alternatívou dezertu. Navyše, keď bola ešte horúca, krásne prehriala telo, čo ocenili najmä v chladných mesiacoch.

Zatiaľ čo dnes siahneme po balených pudingoch alebo koláčoch z cukrárne, v minulosti boli podobné pochúťky výnimočné. A práve klevela bola akousi domácou náhradou sladkých dezertov – dostupná, lacná, výživná a najmä – neskutočne chutná.

Jednoduchá a voňavá pochúťka

Na jej prípravu sa najčastejšie používalo ovocie s prirodzene vysokým obsahom cukru – typicky slivky, jablká či hrušky. Tie sa podusili, často s pridaním aromatického korenia, ako je škorica, klinčeky alebo badián. Ak mala gazdiná k dispozícii aj trocha cukru, dosladila klevelu podľa chuti. A ak bola skutočne štedrá, dochutila ju kvapkou rumu. Výsledok bol vždy fantastický – voňavý, sladký, mierne kyslastý, s kúskami mäkkého ovocia.

Klevela sa podávala teplá, často ako hlavné jedlo, ale tiež ako príloha. V niektorých regiónoch ju gazdinky servírovali k palacinkám, lievancom, dukátovým buchtičkám či dokonca k údenému mäsu. Áno, čítate správne – na dedine sa klevela podávala aj ako ovocná omáčka ku mäsu, najmä počas sviatočných dní.

Prečo sa varila každý rok?

V časoch, keď ešte neexistovali chladničky ani mrazničky, bol spôsob uchovania ovocia na zimu mimoriadne dôležitý. Okrem zavárania a sušenia patrilo varenie klevely medzi obľúbené konzervačné techniky. Ovocie sa tak nielen spotrebovalo, ale zároveň si zachovalo veľké množstvo živín. Slivková klevela bola navyše základom pre prípravu kapra na čierno – tradičného sviatočného jedla, ktoré sa pripravovalo najmä na Vianoce.

Zaujímavosťou je, že názov „klevela“ môže pochádzať z nemeckého slova „kleben“, čo znamená lepiť – zrejme podľa jej mierne lepivej konzistencie. V niektorých oblastiach sa môžete stretnúť aj s názvami ako „klevera“ či „klabera“. A existuje ešte jedna zaujímavá teória – niektorí veria, že názov súvisí so slovom „klebetiť“. Klevela sa totiž často varila spoločne – ženy sa zišli v jednej domácnosti, pripravovali ju vo veľkých množstvách a popri tom, ako miešali ovocie v kotli, viedli dlhé rozhovory. Klebety teda k leveli jednoducho patrili.

Recept na tradičnú slivkovú klevelu s vôňou škorice a rumu

Ak chcete ochutnať tento tradičný pokrm, pripravte si:

Suroviny:

  • 1 kg zrelých sliviek bez kôstok

  • 200 g kryštálového cukru

  • 1 lyžicu mletej škorice

  • 4 ks celého klinčeka

  • 5 lyžíc rumu

Postup:
Slivky vložte do väčšieho hrnca, pridajte škoricu a klinčeky a podlejte malým množstvom vody. Za občasného miešania varte, kým sa ovocie nerozpadne na kašovitú hmotu. Potom prisypte cukor a pokračujte vo varení ešte približne 10 minút. Nakoniec prilejte rum a premiešajte. Hotová klevela by mala mať hustú konzistenciu, no môžu v nej pokojne ostať kúsky ovocia. Môžete ju hneď podávať teplú, alebo ju ešte horúcu naliať do čistých zaváracích pohárov, dobre uzavrieť a otočiť na niekoľko minút hore dnom – takto vám vydrží aj na zimu.

Ak sa vám tento recept zapáčil, neváhajte si klevelu uvariť – nielenže si pochutíte, ale zároveň oživíte kúsok tradičnej slovenskej kuchyne, na ktorú sa pomaly zabúda. A možno pri jej varení stihnete aj pár milých klebiet – presne tak, ako to kedysi robievali naše staré mamy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.