Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kokosová múka: prirodzene bezlepková surovina pre zdravšie varenie a pečenie

Kokosová múka: prirodzene bezlepková surovina pre zdravšie varenie a pečenie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kokosová múka: prirodzene bezlepková surovina pre zdravšie varenie a pečenie Foto: depositphotos.com
reklama:

V súčasnosti mnoho ľudí hľadá spôsoby, ako nahradiť tradičné obilné múky niečím ľahším a výživnejším. Jednou z možností je kokosová múka, ktorá sa rýchlo dostala do popredia medzi zdravými potravinami. Ponúka zaujímavú chuť, zlepšuje výživový profil receptov a navyše je vhodná pre rôzne špeciálne diéty.

Na rozdiel od klasickej múky má jemne sladkastú arómu a prirodzene kokosovú príchuť, vďaka čomu dodá jedlám originálny charakter. Okrem toho je výnimočná vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prispieva k lepšiemu pocitu sýtosti.

Ako vzniká kokosová múka?

Výroba je jednoduchá, no účinná – z dužiny kokosového orecha sa odstráni prebytočná voda a následne sa jemne zomelie.

Výsledkom je jemný biely prášok, ktorý má niekoľko zásadných výhod:

  • neobsahuje lepok

  • obsahuje menej sacharidov než obilné múky

  • má vyšší podiel bielkovín a vlákniny

Práve preto je obľúbenou surovinou pre ľudí, ktorí si strážia hladinu cukru v krvi alebo dodržiavajú bezlepkovú diétu. Treba však myslieť na to, že kokosová múka viaže omnoho viac tekutín než bežné druhy. Recepty preto často vyžadujú mierne úpravy – pridanie ďalších tekutín alebo kombinovanie s inou múkou.

Čo ukrýva z nutričného hľadiska

Kokosová múka je nielen chutná, ale aj výživná. Vyniká tým, že:

  • veľmi veľa vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu systému,

  • obsahuje ľahko stráviteľné tuky, známe ako MCT mastné kyseliny,

  • ponúka viac bielkovín než väčšina obilných múk.

Napriek tomu, že tukov má pomerne dosť, sú považované za zdravšie – podporujú činnosť srdca aj správne fungovanie metabolizmu. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov je navyše priateľská k ľuďom s cukrovkou či tým, ktorí obľubujú nízkosacharidové stravovanie.

Ako s ňou pracovať v kuchyni

Kokosová múka je všestranná – dá sa využiť od raňajkových receptov až po slávnostné dezerty. Keďže má silnú schopnosť absorbovať tekutinu, je dôležité prispôsobiť množstvo surovín. Základom úspechu je nechať cesto dostatočne vlhké a často ju kombinovať s inými druhmi múk.

Jednoduché kokosové sušienky

  • 1 šálka kokosovej múky

  • ¼ šálky trstinového cukru

  • ½ šálky kokosového oleja

  • 2 vajcia

  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

  • štipka soli

Zo všetkého vymiešajte cesto, z ktorého vytvarujte malé guľky. Jemne ich pritlačte na plech vystlaný papierom a pečte pri 180 °C asi 12–15 minút. Sušienky sú po upečení krehké a voňavé – a ak do nich pridáte kúsky čokolády či orechy, budú ešte chutnejšie.

Energetické kokosové guľky

Do kuchynského robota vložte:

  • 1 šálku datlí,

  • ½ šálky mletých mandlí,

  • ¼ šálky kokosovej múky,

  • ¼ šálky kakaa.

Pridajte ¼ šálky roztopeného kokosového oleja a lyžičku vanilkového extraktu. Spracujte na hustejšiu hmotu, z ktorej formujte malé guľky. Obaľte ich v kokosovej múke a nechajte vychladiť v chladničke. Výsledkom je rýchla, zdravá a výživná pochúťka plná energie.

Ďalšie sladké tipy

Kokosová múka sa hodí do mnohých dezertov:

  • nadýchaný kokosový koláč s jemným krémom,

  • vláčne brownies s výraznou čokoládovou chuťou,

  • osviežujúca citrónovo-kokosová bábovka,

  • chia puding s kokosovým nádychom,

  • muffiny s malinami,

  • sušienky s čokoládovými kúskami,

  • kokosovo-karamelové rezy so sladkou čokoládovou vrstvou.

Vďaka nej sú tieto múčniky nielen chutné, ale aj výživnejšie a vhodné pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku či nadmernému príjmu sacharidov.

Praktické rady

  • vždy počítajte s tým, že kokosová múka nasaje viac tekutín,

  • nebojte sa ju miešať s inými múkami,

  • začnite s menším množstvom a pomaly dolaďujte pomery, aby výsledok nebol suchý.

Záver

Kokosová múka nie je len módny trend – je to zdravá a chutná alternatíva, ktorá dokáže obohatiť každodenné recepty. Hodí sa pre ľudí s potravinovými intoleranciami, športovcov, ale aj pre každého, kto chce jesť pestrejšie a zdravšie. Skúste ju pridať do svojho pečenia a možno sa stane jednou z vašich obľúbených surovín.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.