Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kokosová socialistická klasika: Minilaskonky, ktoré nič neprekoná. Upečie ich aj úplný začiatočník

Minilaskonky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Minilaskonky Foto: depositphotos.com
reklama:

Krehké laskonky pozná snáď každý – typické cukrovinky, ktoré sa kedysi v časoch socializmu piekli takmer v každej domácnosti, a to hlavne na Vianoce. Dnes sa s nimi stretávame skôr v cukrárňach, no domáca verzia má stále svoje čaro. Hoci sa ich príprava môže zdať zložitá, v skutočnosti je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Spomienka na detstvo v podobe malých sladkostí

Ak ste patrili medzi tých, ktorí si laskonky radšej kupovali, pretože sa báli, že doma sa nikdy nepodaria, je čas zmeniť názor. Tento recept vás presvedčí, že minilaskonky zvládne pripraviť aj ten, kto pečie len raz za rok. A kedy inokedy si ich dopriať, ak nie práve počas vianočných sviatkov? V malej podobe sú dokonalým kúskom v každej krabičke s pečivom – krehké, voňavé a nenápadne návykové.

Malé, ale neodolateľné

Mini laskonky sú nielen vynikajúce na chuť, ale aj esteticky pôsobivé. Na sviatočnom stole sa krásne vynímajú medzi ostatnými druhmi cukroviniek a ich jemná kokosová aróma vás okamžite prenesie späť do detstva. A verte, že zmiznú z taniera rýchlejšie, než ich stihnete spočítať.

Forma sa oplatí

Hoci sa laskonky dajú pripraviť aj bez špeciálnej pomôcky, investícia do formy alebo šablóny sa vám určite vráti. Práca s ňou je rýchlejšia, presnejšia a výsledok vyzerá profesionálne – všetky kúsky budú rovnaké a pekne upravené. Bez šablóny by ste sa síce zaobišli, no len ťažko docielite rovnakú veľkosť a tvar.

A nemusíte sa ponáhľať – formu si pokojne zaobstarajte v predstihu, pretože minilaskonky sa pečú až medzi poslednými druhmi vianočného pečenia. Plnia sa totiž maslovým krémom, ktorý má kratšiu trvanlivosť. Ak ich však upečiete napríklad dva dni pred Štedrým dňom, vydržia pokojne aj do Silvestra – ak ich, samozrejme, niekto nezje skôr.

Ako pripraviť kokosové laskonky

Do tepelne odolnej misy si dajte 4 bielky a 220 g kryštálového cukru. Misu položte nad vodný kúpeľ a šľahajte, kým sa nevytvorí hustý, lesklý a pevný sneh. Potom ju odstavte zo sporáka a nechajte sneh mierne vychladnúť.

Do ešte teplého snehu pridajte 107 g strúhaného kokosu (ak vám kokos nechutí, pokojne ho nahraďte pomletými vlašskými orechmi) a 67 g práškového cukru. Všetko jemne premiešajte – tak, aby sneh nestratil svoju nadýchanosť.

Na plech vyložený papierom na pečenie naneste cesto cez šablónu alebo pomocou lyžičky do tvaru malých oválov. Pečte pri teplote 100 °C približne 1 hodinu, kým laskonky nespevnejú a zľahka nezoschnú. Potom ich nechajte úplne vychladnúť.

Krém, ktorý im dá dušu

Kým sa laskonky sušia, pripravte si lahodný orechovo-maslový krém.
Do misky nalejte 100 ml mlieka, pridajte 4 žĺtky, 35 g kukuričného škrobu, 1 lyžičku hladkej múky a 1 balíček vanilkového cukru. Všetko dobre premiešajte.

V hrnci zohrejte ďalších 100 ml mlieka a vlejte doň vaječnú zmes. Pridajte 5 lyžíc kryštálového cukru a za stáleho miešania varte, kým nevznikne hustý krém podobný pudingu. Po odstavení ho nechajte vychladnúť – občas premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.

V inej miske rozšľahajte 150 g mäkkého masla a postupne doň zašľahávajte vychladnutú žĺtkovú kašu. Takto vznikne jemný základný krém, ktorý môžete podľa chuti vylepšiť.
Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte 50 ml vychladenej kávy, 2 lyžice mletých vlašských orechov alebo trochu rumu – práve ten dodá krému nostalgický nádych, aký si pamätáme z čias socializmu.

Posledný krok – spájanie

Keď sú laskonky vychladnuté, zlepte ich po dvoch krémom a nechajte v chlade odpočívať. Najlepšie chutia, keď sa krém jemne vsiakne do krehkého korpusu a všetky chute sa spoja do jednej lahodnej harmónie.

Skladujte ich v uzavretej nádobe na chladnom mieste – ideálne v chladničke. Takto vydržia niekoľko dní, no skúsenosti hovoria, že miznú skôr, než ich stihnete uložiť do dózy.

Tip na záver

Ak sa vám nechce robiť mini verziu, upečte ich vo väčšej forme – vzniknú klasické laskonky ako z cukrárne. No tie malé, kokosové, s nostalgickou chuťou minulosti, majú predsa len niečo do seba.
Minilaskonky sú symbolom starých čias, ktoré spájajú jednoduchosť, chuť a spomienky. A práve preto sa z nich nikdy nevytratia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.