
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Kôprová polievka – tradičná chuť v novom svetle
Kôprová polievka – tradičná chuť v novom svetle

Kôpor je bylinka, ktorá dokáže rozdeliť spoločnosť na dva tábory. Jedni naň nedajú dopustiť, iní by ho najradšej v kuchyni nikdy nevideli. A práve kôprová polievka je typickým príkladom jedla, pri ktorom sa tieto dva svety stretávajú. Niekomu pripomína detstvo a domáce obedy, inému školské jedálne, no mnoho ľudí na ňu nedá dopustiť – jemne kyslastá, hustejšia, voňavá a zároveň veľmi jednoduchá. Hoci ju často zatieni známejšia kôprová omáčka, polievka si právom zaslúži svoje miesto v našom jedálničku.
Prečo má kôprovka stále čo ponúknuť
Poctivá kôprová polievka je jedlom, ktoré v našich končinách sprevádza celé generácie. Pôvodne vznikala ako praktický spôsob, ako spracovať prebytočný kôpor zo záhrad. Táto bylinka však nie je len o vôni a chuti – prináša aj vitamín C, vlákninu a látky s antioxidačnými účinkami. Spolu s vývarom a vajíčkom vytvorí jedlo, ktoré je sýte, chutné a zároveň prospešné pre zdravie.
Zaujímavé je, že práve dnes, v čase, keď čoraz viac ľudí vyhľadáva ľahšiu a zdravšiu stravu, sa kôprová polievka vracia na stôl. Dá sa totiž pripraviť aj bez lepku, bez mäsa či dokonca v čisto rastlinnej verzii.
Ako chutí pravá domáca kôprovka
Najčastejšie sa pripravuje s vajíčkom – buď nakrájaným natvrdo, alebo priamo zrazeným vo vývare. Vďaka tomu polievka získa nielen bielkoviny navyše, ale aj zaujímavú konzistenciu.
Predstavte si chladný jesenný večer. V hrnci sa pomaly varí vývar, do ktorého sa pridáva maslo, cesnak a kôpor. Vôňa zaplní kuchyňu a nakoniec, keď rozklepnete vajíčko do horúcej tekutiny, vytvorí sa jemná, hodvábna štruktúra, ktorá sa krásne spojí s kyslosťou octu alebo citróna. To je tá pravá polievka, ktorá zahreje aj na duši.
Recept, ktorý sa naučíte raz a už nikdy nezabudnete
Práve jednoduchosť robí kôprovú polievku takou výnimočnou. Základ tvoria len bežné suroviny, ktoré má väčšina domácností vždy poruke.
Potrebujete:
-
1 l vývaru (zeleninový alebo kurací)
-
1 PL masla
-
1 PL múky (alebo bezlepkovej náhrady)
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 vajcia
-
hrsť čerstvého alebo sušeného kôpru
-
soľ, čierne korenie
-
trochu octu alebo citrónovej šťavy
Postup je jednoduchý – z masla a múky pripravíte zápražku, zalejete ju vývarom a pridáte cesnak. Necháte chvíľu povariť, potom pridáte kôpor a dochutíte kyslosťou. Do vriacej polievky rozklepnete vajíčka a premiešate. Na záver už len soľ, korenie a môžete servírovať. Kto má rád jemnejšiu chuť, môže pridať aj trochu smotany.
Táto verzia je vhodná aj pre deti – je ľahko stráviteľná, výživná a vďaka jemnej úprave kôpru si ju obľúbia aj malí jedáci.
Čo robiť, keď chýba čerstvý kôpor
Nie vždy sa dá zohnať čerstvá vňať. Vtedy dobre poslúži sušený kôpor, ktorý síce nie je taký voňavý, ale chuť zachová. Skvelým riešením je aj mrazený – v lete si ho môžete pripraviť do zásoby a počas zimy ho len vybrať z mrazničky. Využijete ho nielen do polievky, ale aj do nátierok či šalátov.
Kôprovka v modernom šate
Dnešná gastronómia sa nebojí experimentov, a tak vznikajú aj rôzne alternatívne verzie tejto klasiky. Niekto pridáva zemiaky, iný nahrádza vajcia tofu a smotanu rastlinným mliekom. Objavujú sa dokonca aj inšpirácie zo severu Európy, kde je kôpor obľúbený v kombinácii s rybami – napríklad s údeným lososom. Tak sa z obyčajnej polievky stáva netradičný predkrm.