Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Krehké vafle zabodujú ako raňajky aj dezert. Tu je recept, ktorý nesklame

Krehké vafle zabodujú ako raňajky aj dezert. Tu je recept, ktorý nesklame
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krehké vafle zabodujú ako raňajky aj dezert. Tu je recept, ktorý nesklame Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Lievance aj palacinky sú skvelé, ale vafle majú špeciálne kúzlo. Krásne vyzerajú, sú krehké, jemné a urobia radosť deťom aj dospelým. Navyše nemusia byť len sladké – výborne chutia aj naslano.

  • Belgické vafle, známe svojim mriežkovým motívom, získali svoju podobu a popularitu v Belgicku, hoci ich pôvod nie je jasný.
    Recept sa vyvinul od slanej verzie s múkou, syrom a vínom k dnešným sladkým variantom s korením a snehom z bielkov.
    Na prípravu vaflí je potrebný vaflovač a je možné ich variabilne ozdobiť ovocím, šľahačkou, čokoládou alebo sirupom.

Keď sa povie vafle, väčšine z nás sa hneď vybaví Belgicko. Podľa historikov nie je jasné, či sa práve na tomto území objavili prvýkrát, isté ale je, že práve tu získali svoju dnešnú podobu aj ohlas.

Vafle môžete pripraviť zakaždým inak, takže sa len tak neomrzia. Vo videu nájdete 4 inšpiratívne tioy, pozrite sa:

Cesto pečené medzi dvoma železnými plochami sa pripravovalo už v 13. a 14. storočí, ale typický mriežkový motív sa objavil až v pätnástom storočí. Obľuba vaflí sa čoskoro rozšírila po celom Belgicku a postupne sa začali presadzovať aj v ďalších európskych kuchyniach, čo sa prejavilo aj v rôznych obmenách receptúry.

Pôvodný recept bol pravdepodobne slaný a obsahoval múku, soľ, víno a trochu syra. Neskôr sa začali vafle pripravovať v sladkej podobe, so smotanou, mliekom, maslom, snehom z bielkov a tiež rôznymi druhmi korenia, napríklad škoricou, muškátovým orieškom či kardamómom. Belgické vafle v podobe, v akej ich poznáme aj dnes, boli predstavené na Expe 58 v Bruseli.

Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta, ale v prípade, že potrebujete ušetriť čas, si vystačíte aj s kypriacim práškom. A ak pečiete domáci chlieb, určite vyskúšajte kvasové vafle, v ktorých skvele zužitkujete prebytky kvásku.

Jedinou nevýhodou vaflí je to, že sa nezaobídete bez špeciálneho prístroja – cena vaflovačov sa pohybuje od 300 Sk vyššie. Vybrať si môžete aj multifunkčný model s vymeniteľnými doskami, s ktorými možno okrem vaflí pripraviť aj zapečené toasty, mini donuty, omelety, zemiakové placky, lievance alebo grilované mäso.

Rýchle domáce vafle

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

220 g hladkej múky
6 g kypriaceho prášku
1 vajce
40 g krupicového cukru
8 g vanilkového cukru
250 ml mlieka
50 g masla
štipka soli
rastlinný olej

Na podávanie:

čerstvé, kompótované alebo sušené ovocie, lieskooriešková nátierka, zaváraniny, sekané oriešky, čokoládová poleva, šľahačka, kyslá smotana, javorový sirup…

Príprava:

1) Rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť.

2) Múku preosejte s kypriacim práškom a vmiešajte štipku soli.

3) V miske prešľahajte vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom.

4) K zmesi striedavo pridávajte mlieko, múku a rozpustené maslo.

5) Rozohrejte vaflovač a dosky zľahka potrite rastlinným olejom.

6) Naberačkou vlejte cesto, priklopte a pečte dozlatista.

7) Hotové vafle ozdobte podľa chuti a podávajte.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.