- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Krémová brokolicová polievka: Je rýchla a za pár korún
Krémová brokolicová polievka: Je rýchla a za pár korún
Chcete rýchlu a lacnú večeru, na ktorej si pochutnáte? Uvarte hustú krémovú brokolicovú polievku! Zasýti vás, nezaberie veľa času a pritom chutí skvele. Keď ju doplníte o opečený toast, zamilujete si ju.
Ingrediencie pre:
4 porcie
1 ks brokolica
1 ks mrkvy
3 lyžice hladkej múky
150 ml smotany na varenie 12%
2 l zeleninového vývaru
4 plátky svetlého toastového chleba
2 lyžice masla
1 lyžička soli
1 štipka korenia
Toto je základný recept na brokolicovú polievku – môžete ju vylepšiť napríklad muškátovým kvetom či orieškom. Tiež ak ju chcete mať žiarivo zelenú, mrkvu nahraďte pórom alebo hráškom.
Postup
01.
Brokolicu umyte a natrhajte na jednotlivé ružičky. Mrkvu očistite a nakrájajte na polkolieska. Zeleninu dajte do hrnca, zalejte vývarom alebo vodou a priveďte do varu. Zvoľna varte asi 20 minút, kým nie je krásne mäkká.
02.
Medzitým nakrájajte sendvičový chlieb na trojuholníčky alebo prúžky, vyrovnajte ho na plech, pokryte plátkami masla (približne z jednej lyžice) a dajte piecť na 180 ° C dozlatista (trvá to 10–15 minút).
03.
V kastróle rozpustite zvyšné maslo, zasypte ho hladkou múkou a pripravte svetlú jemnú zápražku. Uvarenú zeleninu rozmixujte dohladka a nalejte do nej smotanu. Potom polievku zahustite pripravenou zápražkou a dochuťte soľou a korením.
04.
Podávajte s opečenými toastami, a ak chcete, dozdobte polievku obľúbenými bylinkami alebo trochou kyslej smotany.
Brokolicovú polievku môžete doplniť o kuracie mäso, ale aj ju zapiecť alebo podávať s cestovinami a slaninou.
Zdroj: www.prozeny.cz