Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť

Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť Foto: depositphotos.com
reklama:

Fazuľa má v našich kuchyniach svoje pevné miesto už celé stáročia. Dobre pripravená fazuľová polievka dokáže nielen zasýtiť, ale aj zahriať na duši. S chuťou a hustotou poriadneho hlavného jedla si ju zamilujete aj bez ďalších príloh. Tu je spôsob, ako z nej vyťažiť maximum.

Strukovina, ktorá sa nezunuje

Ak by ste chceli zaradiť do jedálnička niečo zdravé, výživné a zároveň chutné, fazuľa je ideálny kandidát. Táto polievka z nej je doslova energetická bomba – plná bielkovín, vlákniny a dobrej chuti. Rokmi sa pôvodne jednoduchý recept obohatil o rôzne ingrediencie: údeniny, smotanu, zemiaky… a všetky spolu vytvárajú dokonalú súhru.

Čo všetko budete potrebovať?

Základ tvoria veľké, mäkké fazule – či už klasické sušené, ktoré si musíte deň vopred namočiť, alebo rýchlejšia verzia z konzervy. Polievku krásne zahustia zemiaky, vylepší ju orestovaná klobása, základ chuťového profilu vytvoria cibuľa, cesnak a trocha rasce.

Ak máte po ruke dobrý vývar, určite ho využite – chuť polievky posunie na úplne inú úroveň. A ak ju chcete zjemniť, pár lyžíc smotany spraví zázraky.

Domáci tip: ako na fazule

Sušené fazule nechajte napučať cez noc vo vode, ráno ich prepláchnite a varte s bobkovým listom a novým korením zhruba trištvrte hodiny – alebo kým nebudú takmer mäkké. Konzervované verzie ušetria čas, no aj tie treba dobre prepláchnuť, aby ste odstránili látky spôsobujúce nadúvanie.

Varenie krok za krokom

Ingrediencie:

  • 250 g fazule (farebné alebo biele)
  • 250 g zemiakov
  • 150 g údenej klobásy
  • 50 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • voda alebo vývar
  • 100 ml smotany na varenie (cca 12 %)
  • ocot podľa potreby

Na zápražku:

  • 50 g hladkej múky
  • 50 g masla

Postup:

  1. Príprava fazule: Sušené fazule večer pred varením namočte do vody. Na druhý deň vodu zlejte, fazule prepláchnite a dajte variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Varíme 40–60 minút.

  2. Zelenina a klobása: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Klobásu nakrájame na kolieska, cibuľu nadrobno, cesnak prelisujeme.

  3. Základ: V hrnci rozohrejeme olej a opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme múku a maslo – pripravíme zápražku. Zalejeme ju vývarom alebo vodou a dobre premiešame. Necháme prevrieť asi 10 minút.

  4. Opekanie klobásy: Na malej panvici jemne opečieme klobásu bez pridania ďalšieho tuku – pustí vlastný a dodá polievke skvelú chuť.

  5. Spájanie chutí: Do polievky pridáme zemiaky, osolíme, prípadne okoreníme. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme fazule a cesnak. Necháme spolu ešte chvíľu povariť.

  6. Záver: Nakoniec vmiešame smotanu, polievku prehrejeme a podľa potreby ešte dochutíme. Ocot podávame osobitne – každý si ho môže pridať podľa svojej chuti.

Tip na servírovanie:

Podávajte s krajcom čerstvého chleba alebo hriankou. A ak chcete polievku ešte hustejšiu, časť fazule pred pridaním do hrnca jednoducho rozmixujte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.