
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť
Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť

Fazuľa má v našich kuchyniach svoje pevné miesto už celé stáročia. Dobre pripravená fazuľová polievka dokáže nielen zasýtiť, ale aj zahriať na duši. S chuťou a hustotou poriadneho hlavného jedla si ju zamilujete aj bez ďalších príloh. Tu je spôsob, ako z nej vyťažiť maximum.
Strukovina, ktorá sa nezunuje
Ak by ste chceli zaradiť do jedálnička niečo zdravé, výživné a zároveň chutné, fazuľa je ideálny kandidát. Táto polievka z nej je doslova energetická bomba – plná bielkovín, vlákniny a dobrej chuti. Rokmi sa pôvodne jednoduchý recept obohatil o rôzne ingrediencie: údeniny, smotanu, zemiaky… a všetky spolu vytvárajú dokonalú súhru.
Čo všetko budete potrebovať?
Základ tvoria veľké, mäkké fazule – či už klasické sušené, ktoré si musíte deň vopred namočiť, alebo rýchlejšia verzia z konzervy. Polievku krásne zahustia zemiaky, vylepší ju orestovaná klobása, základ chuťového profilu vytvoria cibuľa, cesnak a trocha rasce.
Ak máte po ruke dobrý vývar, určite ho využite – chuť polievky posunie na úplne inú úroveň. A ak ju chcete zjemniť, pár lyžíc smotany spraví zázraky.
Domáci tip: ako na fazule
Sušené fazule nechajte napučať cez noc vo vode, ráno ich prepláchnite a varte s bobkovým listom a novým korením zhruba trištvrte hodiny – alebo kým nebudú takmer mäkké. Konzervované verzie ušetria čas, no aj tie treba dobre prepláchnuť, aby ste odstránili látky spôsobujúce nadúvanie.
Varenie krok za krokom
Ingrediencie:
- 250 g fazule (farebné alebo biele)
- 250 g zemiakov
- 150 g údenej klobásy
- 50 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL oleja
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- voda alebo vývar
- 100 ml smotany na varenie (cca 12 %)
- ocot podľa potreby
Na zápražku:
- 50 g hladkej múky
- 50 g masla
Postup:
-
Príprava fazule: Sušené fazule večer pred varením namočte do vody. Na druhý deň vodu zlejte, fazule prepláchnite a dajte variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Varíme 40–60 minút.
-
Zelenina a klobása: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Klobásu nakrájame na kolieska, cibuľu nadrobno, cesnak prelisujeme.
-
Základ: V hrnci rozohrejeme olej a opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme múku a maslo – pripravíme zápražku. Zalejeme ju vývarom alebo vodou a dobre premiešame. Necháme prevrieť asi 10 minút.
-
Opekanie klobásy: Na malej panvici jemne opečieme klobásu bez pridania ďalšieho tuku – pustí vlastný a dodá polievke skvelú chuť.
-
Spájanie chutí: Do polievky pridáme zemiaky, osolíme, prípadne okoreníme. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme fazule a cesnak. Necháme spolu ešte chvíľu povariť.
-
Záver: Nakoniec vmiešame smotanu, polievku prehrejeme a podľa potreby ešte dochutíme. Ocot podávame osobitne – každý si ho môže pridať podľa svojej chuti.
Tip na servírovanie:
Podávajte s krajcom čerstvého chleba alebo hriankou. A ak chcete polievku ešte hustejšiu, časť fazule pred pridaním do hrnca jednoducho rozmixujte.