Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť

Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krémová fazuľová polievka, ktorá zasýti aj pohladí: Zemiaky dodajú telo, klobása vôňu a smotana jemnosť Foto: depositphotos.com
reklama:

Fazuľa má v našich kuchyniach svoje pevné miesto už celé stáročia. Dobre pripravená fazuľová polievka dokáže nielen zasýtiť, ale aj zahriať na duši. S chuťou a hustotou poriadneho hlavného jedla si ju zamilujete aj bez ďalších príloh. Tu je spôsob, ako z nej vyťažiť maximum.

Strukovina, ktorá sa nezunuje

Ak by ste chceli zaradiť do jedálnička niečo zdravé, výživné a zároveň chutné, fazuľa je ideálny kandidát. Táto polievka z nej je doslova energetická bomba – plná bielkovín, vlákniny a dobrej chuti. Rokmi sa pôvodne jednoduchý recept obohatil o rôzne ingrediencie: údeniny, smotanu, zemiaky… a všetky spolu vytvárajú dokonalú súhru.

Čo všetko budete potrebovať?

Základ tvoria veľké, mäkké fazule – či už klasické sušené, ktoré si musíte deň vopred namočiť, alebo rýchlejšia verzia z konzervy. Polievku krásne zahustia zemiaky, vylepší ju orestovaná klobása, základ chuťového profilu vytvoria cibuľa, cesnak a trocha rasce.

Ak máte po ruke dobrý vývar, určite ho využite – chuť polievky posunie na úplne inú úroveň. A ak ju chcete zjemniť, pár lyžíc smotany spraví zázraky.

Domáci tip: ako na fazule

Sušené fazule nechajte napučať cez noc vo vode, ráno ich prepláchnite a varte s bobkovým listom a novým korením zhruba trištvrte hodiny – alebo kým nebudú takmer mäkké. Konzervované verzie ušetria čas, no aj tie treba dobre prepláchnuť, aby ste odstránili látky spôsobujúce nadúvanie.

Varenie krok za krokom

Ingrediencie:

  • 250 g fazule (farebné alebo biele)
  • 250 g zemiakov
  • 150 g údenej klobásy
  • 50 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • voda alebo vývar
  • 100 ml smotany na varenie (cca 12 %)
  • ocot podľa potreby

Na zápražku:

  • 50 g hladkej múky
  • 50 g masla

Postup:

  1. Príprava fazule: Sušené fazule večer pred varením namočte do vody. Na druhý deň vodu zlejte, fazule prepláchnite a dajte variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Varíme 40–60 minút.

  2. Zelenina a klobása: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Klobásu nakrájame na kolieska, cibuľu nadrobno, cesnak prelisujeme.

  3. Základ: V hrnci rozohrejeme olej a opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme múku a maslo – pripravíme zápražku. Zalejeme ju vývarom alebo vodou a dobre premiešame. Necháme prevrieť asi 10 minút.

  4. Opekanie klobásy: Na malej panvici jemne opečieme klobásu bez pridania ďalšieho tuku – pustí vlastný a dodá polievke skvelú chuť.

  5. Spájanie chutí: Do polievky pridáme zemiaky, osolíme, prípadne okoreníme. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme fazule a cesnak. Necháme spolu ešte chvíľu povariť.

  6. Záver: Nakoniec vmiešame smotanu, polievku prehrejeme a podľa potreby ešte dochutíme. Ocot podávame osobitne – každý si ho môže pridať podľa svojej chuti.

Tip na servírovanie:

Podávajte s krajcom čerstvého chleba alebo hriankou. A ak chcete polievku ešte hustejšiu, časť fazule pred pridaním do hrnca jednoducho rozmixujte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.