- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Krémové morčacie prsia na póre a šampiňónoch
Krémové morčacie prsia na póre a šampiňónoch
Morčacie prsia majú povesť nudného a suchého mäsa. Je nezaslúžená: keď ich správne pripravíte a doplníte bohatou smotanovou omáčkou so šampiňónmi a pórom, milo vás prekvapí.
Ingrediencie pre:
4 porcie
700 g morčacích pŕs
1 ks póru
200 g šampiňónov
5 lyžíc oleja
1 téglik smotany na šľahanie
2 lyžičky horčice
1 lyžička soli
1 štipka korenia
Postup
01.
Z póru odrežte korienky, odstráňte ovädnuté listy a poriadne ho umyte v studenej vode – najviac nečistôt sa drží v miestach, kde svetlá časť prechádza do zelenej. Nechajte ho dobre odkvapkať a nakrájajte na kolieska. Vlhkým obrúskom utrite šampiňóny a nakrájajte ich na tenšie plátky. Morčacie prsia umyte, dobre osušte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
02.
Vo väčšej hlbšej panvici rozpáľte asi 4 lyžice oleja. Plátky mäsa veľmi ľahko naklepte (postačia aj kĺby prstov), osoľte a okoreňte z oboch strán a vložte do rozpáleného oleja. Opečte ich z oboch strán do svetlo hnedej farby, tenkým plátkom postačí 3–4 minúty z každej strany. Opečené mäso vyberte z panvice a nechajte chvíľu bokom.
03.
Do uvoľnenej panvice kvapnite ešte trochu oleja a vsypte nakrájané šampiňóny. Osoľte, okoreňte a opečte ich dohneda. Huby pustia po chvíli trochu vody, ktorá začne uvoľňovať prípečky z dna panvy, pomôžte im aj vareškou. Až budú šampiňóny opečené, prihoďte do panvice asi dve tretiny póru, pridajte horčicu a krátko premiešajte v horúcom tuku.
Tip: Ak máte radi cesnak, môžete pridať do panvice spoločne s pórom dva prelisované strúčiky.
04.
K opečenej zelenine vlejte smotanu a stiahnite plameň na veľmi mierny. Do panvice vráťte mäso aj so šťavou, ktorú pustilo, pridajte poslednú tretinu póru a už len 2–3 minútky spoločne prehrejte.
Tip: Keď máte po ruke čerstvé bylinky, pridajte ich do omáčky. Skvelý bude tymian aj rozmarín.
Ako príloha sa k tomuto jedlu najviac hodia cestoviny alebo si k omáčke uvarte ryžu guľatu Mánya. Nikdy nič nepokazí ani najlepšia zemiaková kaša alebo rýchla zemiaková knedľa ako od babičky.
Zdroj: www.prozeny.cz