Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Krémový základ na pizzu: chutná alternatíva k paradajkovej omáčke, ktorú zvládne každý

Krémový základ na pizzu: chutná alternatíva k paradajkovej omáčke, ktorú zvládne každý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krémový základ na pizzu: chutná alternatíva k paradajkovej omáčke, ktorú zvládne každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak chcete pizzu posunúť o úroveň vyššie a vyskúšať niečo netradičné, stavte na smotanový základ. Tento jemný, krémový variant dokáže výborne nahradiť klasickú paradajkovú omáčku a ponúka priestor na originálne kombinácie chutí. Hodí sa najmä k pizzám so šampiňónmi, kuracím mäsom, údeným lososom, ale aj k BOSORKA príchuť do jedálriánskym verziám s cuketou, špenátom či plesňovými syrmi.

Aj keď výsledok pôsobí gurmánsky, príprava tejto omáčky je jednoduchšia, než sa môže na prvý pohľad zdať. Stačí pár surovín, krátke varenie a máte hotovo.

Krémový základ na pizzu – čo budete potrebovať a ako na to

Základ z smotany nie je len jednoduchý na prípravu, ale aj veľmi prispôsobivý. Môžete si ho upraviť podľa vlastnej chuti a pridať k nemu rôzne dochucovadlá. Tu je osvedčený postup:

Suroviny:

  • 100 ml smotany na šľahanie (na jednu malú pizzu)

  • 1 až 2 strúčiky cesnaku (roztlačené)

  • štipka soli

  • mleté čierne korenie podľa chuti

Pre výraznejší a sýtejší výsledok môžete doplniť:

  • lyžicu masla

  • 2 lyžice jemne strúhaného parmezánu

Postup:

  1. Do menšieho hrnca nalejte smotanu a začnite ju jemne ohrievať na slabom plameni.

  2. Pridajte pretlačený cesnak, osoľte a okoreňte.

  3. Ak chcete hutnejšiu a intenzívnejšiu chuť, primiešajte maslo a parmezán.

  4. Omáčku ohrievajte niekoľko minút – nemala by vrieť, len sa zľahka zahriať a zhustnúť.

  5. Po odstavení nechajte zmes chvíľu vychladnúť a natrite ju na pripravené pizzové cesto.

Vylepšenia a varianty podľa chuti

Tento základ je možné ľahko prispôsobiť a obohatiť o ďalšie ingrediencie:

  • Bylinky – nasekaná bazalka, tymian či pažítka dodajú sviežosť.

  • Koreniny – štipka muškátového orieška prinesie zaujímavý chuťový akcent.

  • Syry – namiesto parmezánu môžete použiť nivu, gorgonzolu alebo iný aromatický syr.

  • Huby – sušené huby rozdrvené na prášok zvýraznia zemité tóny.

  • Horčica – malá lyžička dijonskej horčice dodá omáčke príjemnú ostrosť.

Prečo skúsiť smotanový základ?

Táto alternatíva osloví každého, kto má rád jemnejšie chute alebo jednoducho hľadá zmenu oproti bežnej paradajkovej verzii. Je to skvelý spôsob, ako si doma pripraviť niečo nové, a zároveň máte plnú kontrolu nad chuťou aj surovinami. Navyše sa výborne hodí k sezónnym kombináciám aj zvyškom zo chladničky – predstavuje tak chutnú aj praktickú voľbu.

Záver

Ak ste doteraz stavili len na klasiku s paradajkami, je čas vyskúšať krémovú alternatívu. Smotanový základ je jednoduchý na prípravu, všestranný pri použití a výsledná pizza získa úplne novú dimenziu chuti. Experimentujte, kombinujte a objavujte nové obľúbené verzie tejto talianskej klasiky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.