Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Krupicová kaša: Moja babička ju za socializmu varila bez krupice, je fantastická

Krupicová kaša
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krupicová kaša: Moja babička ju za socializmu varila bez krupice, je fantastická Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Spomínate v dobrom na krupicovú kašu? Alebo si pamätáte hlavne na to, ako ste si z netrpezlivosti spálili jazyk. Pripravte si doma krupicovú kašu podľa receptu našich babičiek. Vedeli ju z krupice, ale napríklad aj z hrubej múky.

Detské kaša

Aj keď je určite možné obyčajnú krupicovú kašu doma pripraviť, mamičkám a oteckom dnes oveľa častejšie prídu pod ruku instantné kaše, ktoré sú nielen rýchle, ale aj často ochutené. Ďalšou výhodou je, že ich nemusíte variť a riziko pripálenia je takmer nulové. Preto býva domáca krupicová kaša dnes často už len spomienkou na mladosť a je to škoda. V klasickej krupicovej kaši je len to, čo do nej pridáte. Žiadne pridané esencie, konzervanty a arómy tam byť nemusia.
Krupicová kaša s kakaom, cukríkom a maslíčkom

Obyčajná pôvodná krupicová kaša nie je žiadne veľké varenie a prípravu zvládne aj väčšie šikovné dieťa. Ide to.

Presvedčiť sa o tom môžete aj v krátkom videopríspevku, ktorý pripravil Tobiáš Letý:

Krupicová kaša bez krupice?

V núdzi spoznáš nielen priateľa, ale aj vlastný dôvtip. Čo robiť, keď nemáte po ruke krupicu? Kašu môžete pripraviť aj z pár lyžíc hrubej múky. Krupica je tiež výrobkom z pšenice, ale je hrubšia a používajú sa na ňu tvrdé odrody pšenice. Takže vymeniť v recepte krupicu za múku je určite možné.

Robí sa to tak, že si do rajnice najprv nalejete mlieko, ktoré si osladíte podľa chuti. Pridajte potom štipku soli a trošku masla. Rajnicu premiestnite na mierny plameň na sporáku, zahrievajte a metličkou miešajte, aby sa všetko rozpustilo a spojilo.

Až potom pridajte hrubú pšeničnú múku a rýchlo metličkou rozmiešajte v mlieku. Príprava je pomerne rýchla a s pridávaním múky by ste nemali otáľať. Pokiaľ je mlieko už veľmi horúce, tým skôr sa vytvorí v kaši hrudky.

Rozmiešajte preto cukor, soľ a maslo a čo najskôr pridajte aj múku. Až zmes teplom zhustne, odstavte rajnicu a rovno nalejte obsah na taniere.

Na pol litra mlieka budete potrebovať štipku soli, zhruba lyžicu cukru, malú lyžičku masla a 3 alebo 4 lyžice hrubej múky. Nezabudnite tiež na kakao, škoricu alebo granko. Na ozdobenie aj dochutenie je tiež nutný práškový cukor a pravé maslo. Môžete však pripraviť aj kašu s marmeládou, sušeným aj čerstvým ovocím, semienkami, orieškami či medom. To už je len na vás.

Zdroje: www.blesk.czwww.toprecepty.cz, ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.