Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Krupicová kaša: Naše babičky ju vedeli uvariť nadýchane a jemne. Vyskúšajte ich overené fígle aj vy!

Krupicová kaša s ovocím
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krupicová kaša s ovocím Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa povie krupicová kaša, veľa z nás si okamžite spomenie na detstvo – na chvíle, keď stačilo pár minút v kuchyni, aby vzniklo sladké potešenie, ktoré dokázalo zasýtiť a zároveň vyčariť úsmev na tvári. Táto pochúťka je pritom až nebezpečne návyková. Prečo ju neskúsiť pripraviť tak, ako to robili naše babičky? Práve tie dobre vedeli, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu – vláčnu, jemnú, bez nepríjemných hrudiek a s bohatou chuťou.

Krupicová kaša ako kráľovské jedlo

Mnohí by si možno pomysleli, že ide len o jednoduchú zmes mlieka a detskej krupice. V skutočnosti má však krupicová kaša dlhú históriu – dehydrovaná krupica (semolina) z pšenice sa pestuje už neuveriteľných 10 000 rokov. A hoci dnes považujeme krupicovú kašu najmä za rýchle a lacné jedlo, v minulosti sa servírovala aj vo veľmi honosných situáciách. Dokladá to aj záznam zo svadby českého kráľa Jána Luxemburského a pôvabnej Elišky Přemyslovny. V slávnostnom menu sa totiž nachádzala aj kaša z pšeničnej krupice.

Prečo práve táto, na prvý pohľad obyčajná, kaša? Podľa tradícií by mali manželia jesť krupičnú kašu, aby mali toľko potomkov, koľko je zrniek v celej miske. V prípade Jána Luxemburského a Elišky táto povera dokonca „zafungovala“. Mali spolu sedem detí – štyri dcéry a troch synov. Najstarší z nich, Václav (neskôr známy ako Karol IV.), sa stal českým kráľom a rímskym cisárom. Možno by sa aj dnes našli takí, ktorí by podobným starým radám verili, no výrobcovia krupice sa, žiaľ, stále nekúpu v zlate – príroda má predsa len svoje vlastné zákony.

Dnes aj včera: krupicová kaša zostáva populárna

Hoci sa časy menia, krupicová kaša zostáva stálicou v mnohých slovenských domácnostiach. Mnohí z nás ju varia deťom, vychutnávajú si ju pri rýchlej večeri alebo sladkých raňajkách. Základný recept sa pritom dá upraviť na sladko či na slano – podľa toho, čo komu chutí.

  • Na sladko: Najčastejšie ju poznáme s kakaovým alebo škoricovým cukrom, poliatou rozpusteným maslom. Rovnako dobre však funguje aj variant s medom a orechmi či s čerstvým ovocím, napríklad lesnými plodmi, banánom či jablkami.
  • Na slano: Možno menej tradičná, ale nemenej zaujímavá verzia je so strúhaným syrom, opečenou slaninkou či restovanou cibuľkou. Slané varianty sú obľúbené najmä u tých, ktorí nemajú v obľube sladké jedlá.

Ak by ste sa vydali do Švajčiarska, natrafili by ste na ďalšiu regionálnu špecialitu: krupicovú kašu tam nechajú vychladnúť, nakrájajú na kocky, následne obalia v rozšľahanom vajíčku a usmažia do zlatista. Nakoniec ju ešte posypú škoricovým cukrom a servírujú ako maškrtu, ktorá chrumká zvonka a zostáva jemná vo vnútri.

Pozor na hrudky: Čo radia staré mamy

Krupicová kaša je síce rýchle a jednoduché jedlo, no ak si nedáme pozor, môžu sa v nej vytvoriť nepríjemné hrudky. Tie vznikajú najmä vtedy, ak krupicu zle rozmiešame v mlieku. Naše staré mamy poznali hneď niekoľko trikov, ako sa vyhnúť týmto nepekným kúskom:

  1. Predmočenie krupice: Občas sa odporúča nasypať krupicu (tú najjemnejšiu, tzv. detskú) do menšieho množstva studeného mlieka aspoň na hodinu, ideálne však cez noc. Vďaka tomu sa zrnká krupice čiastočne rozmočia a pri samotnom varení sa oveľa lepšie spájajú s tekutinou.
  2. Intenzívne miešanie: Akonáhle začnete variť kašu, neustále ju miešajte, aby sa krupica neprichytila na dno hrnca. Takisto pomôže, ak mlieko neprivediete k prudkému varu hneď na začiatku, ale zahrievate ho postupne.
  3. Žĺtky a sneh z bielkov: Keď kaša začne hustnúť, pridajte do nej dva žĺtky a vyšľahaný sneh z dvoch bielkov. Kaša bude nielen chutnejšia, ale aj oveľa nadýchanejšia. Tento „babičkovský trik“ pozná len málokto, a pritom dokáže zázraky!

Základný postup prípravy (s babičkovským vylepšením)

Suroviny (pre štyri osoby)

  • 1 liter mlieka
  • 8 zarovnaných lyžíc detskej krupice (približne 80 g)
  • štipka soli
  • 2 žĺtky (voliteľné, na zjemnenie)
  • 2 bielky (vyšľahané do tuhého snehu)
  • kúsok masla (na zjemnenie chuti)
  • cukor, kakao, škoricový cukor alebo akékoľvek ďalšie obľúbené posýpky
  1. Namočenie krupice
    Odporúča sa (no nie je to úplne nutné) pred samotným varením krupicu aspoň na hodinku zaliať malým množstvom studeného mlieka. Ak máte čas, nechajte ju takto napučať v chladničke aj celú noc. Uvidíte, že výsledok bude oveľa jemnejší.

  2. Varenie
    Zvyšok mlieka nalejte do hrnca, pridajte štipku soli a priveďte k varu. Potom vmiešajte predmočenú krupicu a opatrne miešajte, aby sa nevytvárali hrudky a kaša neprihorela.

  3. Nechajte hustnúť
    Keď kaša začne mierne hustnúť, znížte teplotu a varte ju ešte niekoľko minút. Medzičasom neprestaňte miešať.

  4. Vylepšenie žĺtkami a snehom
    Ak sa rozhodnete použiť žĺtky a sneh z bielkov, teraz je ten správny čas. Kašu odstavte z plameňa, pridajte do nej žĺtky a nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Vďaka tomuto kroku bude výsledná konzistencia našuchorená a lahodná.

  5. Finalizácia
    Primiešajte kúsok masla na zjemnenie. Doslaďte podľa chuti cukrom, medom alebo sirupom. Pri servírovaní môžete pridať klasické posýpky: kakaový prášok, škoricový cukor, nastrúhanú čokoládu či oriešky, alebo zvoliť kreatívnu verziu – s karamelizovanými jablkami, čerstvým ovocím či dokonca arašidovým maslom.

Rôzne chute a variácie

  1. S ovocím
    Namiesto klasického cukru vyskúšajte napríklad datľový sirup, med alebo agávový sirup a podávajte kašu s čerstvými malinami, jahodami či kúskami ananásu.
  2. Karamelizované jablká
    Nakrájajte jablká na menšie kocky, orestujte ich na masle s trochou cukru a škorice, kým pekne nezmäknú a mierne neskaramelizujú. Tento teplý ovocný „toping“ spraví aj z obyčajnej krupicovej kaše dokonalý dezert.
  3. Banánová verzia s arašidovým maslom
    Obzvlášť obľúbená medzi deťmi (a nielen nimi). Na hotovú kašu navrstvite plátky banánu, polejte ich roztopeným arašidovým maslom a posypte nasekanými orieškami.
  4. Vynaliezavé slané kombinácie
    Vyskúšajte strúhaný syr, opraženú cibuľku či kúsky slaninky. Niekomu môže vyhovovať dokonca aj navrstvenie restovanej zeleniny, čím dosiahnete ľahký a nečakane chutný obed.

Spomienky, ktoré sa oplatí oživiť

Krupicová kaša je viac než len obyčná spomienka na detstvo – je to ukážka toho, ako jednoducho sa dá v kuchyni vyčarovať niečo výnimočné. Naše staré mamy dobre vedeli, čo robia: prísne dbali na správny pomer ingrediencií, vedeli, že dôkladné miešanie je základ a že trocha masla a snehu z bielkov dokáže s obyčajnou krupicou narobiť zázraky.

A tak, aj keď už krupica nemá silu „prikúzliť“ veľké množstvo detí, stále dokáže vykúzliť nádhernú vôňu a chuť, ktorá zahreje na tele i na duši. Ak ste ju už dávno nevarili, dajte jej druhú šancu – prekvapí vás, ako rýchlo sa z nej môže stať milovaný recept, po ktorom siahnete vždy, keď budete mať chuť na niečo nenáročné a pritom lahodné.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.