Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ktorá múka najviac saje vodu?

Ktorá múka najviac saje vodu?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ktorá múka najviac saje vodu? Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Kto chce skvele piecť, musí veľa premýšľať o múke. Jej dôležitou vlastnosťou je aj jej savosť. Možno sa vám tiež stalo, že ste používali presne tú múku, čo píšu v recepte, ale výsledné cesto bolo príliš riedke alebo husté, a vy ste museli zmeniť pomer surovín. Dnes si vysvetlíme, prečo to tak je a čo ovplyvňuje savosť múky.

Rôzne značky a rôzne druhy múky absorbujú rôzne množstvo vody. Naučte sa v tom vyznať.

Urobte si skvelé koláče za pár minút. A bez kysnutia:

Prečo rôzna múka rôzne saje?

Dôležitá je samozrejme hrubosť mletia. Čím hrubšia múka je, tým viac saje. Dôležitý rozdiel je aj v obsahu vody. V múke má byť maximálne 15 % vody a výrobcovia sa často pohybujú presne pri tejto hranici. Vďaka tomu ušetria. Naopak múky drahšie alebo BIO majú v sebe vody menej (napríklad 12 %). Kvôli tomu je potom ťažké v receptoch s bežnou múkou použiť múku BIO. Budete potrebovať viac tekutiny.

Predchádzajúce faktory sa dajú ešte celkom odhadnúť, teraz to ale začína byť naozaj zložité a nepredvídateľné. Úlohu hrajú totiž aj podmienky, v ktorých bola múka skladovaná – a to ako v obchode, tak u vás doma. Nesmieme zabudnúť aj na sezónne vplyvy, každý rok môže byť múka trochu iná ako rok minuloročný.

Všeobecné pravidlá, ktoré vám pomôžu

Väčšinou stačí si zapamätať, že najviac sajú múky celozrnné, grahamové, s vyšším obsahom lepku a bielkovín, hrubšie a tie nepšeničné.

Čo pomôže začínajúcim kuchárom je vyhľadávať tie recepty, ktoré popisujú, aká by mala byť konzistencia cesta. Vždy prisypávajte múku pomaly a dôkladne premiešavajte. Prípadne vyhľadajte tie recepty, ktoré udávajú aj konkrétny typ a značku múky.

Zdroj: superkvasaci.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.