
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok
Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok

Jednoduché, voňavé a s príbehom
V mori receptov je len zopár takých, ktoré si udržali popularitu celé stáročia. Medzi nimi má svoje pevné miesto aj kuracie cacciatore – jedlo, ktorého názov v preklade znamená „na poľovnícky spôsob“. Vzniklo na talianskom vidieku, kde sa varilo z toho, čo bolo práve po ruke, no chuťou by pokojne obstálo aj v luxusnej reštaurácii.
Typickým znakom tohto pokrmu je bohatá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami, v ktorej sa pomaly dusia kúsky kurčaťa, až sú také mäkké, že sa rozpadávajú. Niektoré verzie obsahujú olivy, kapary, huby či papriku – a práve táto variabilita umožňuje prispôsobiť recept chuti každého kuchára.
Od Toskánska až do mestských kuchýň
Pôvodná verzia cacciatore pochádza z oblastí Toskánska a Umbrie. Poľovníci si kedysi pripravovali jednoduché dusené jedlá z diviny alebo králika, no časom sa v receptoch udomácnilo kuracie mäso. Každý región má svoj variant – niekde sa používa biele víno, inde červené, niekde dominuje rozmarín, inde oregano.
Hoci ide o tradičný recept, dnes patrí medzi obľúbené aj v moderných kuchyniach. Dokonca aj ľudia, ktorí bežne nevaria zložité jedlá, oceňujú, že postup je nenáročný a výsledok vždy spoľahlivo chutí.
Jedna domáca kuchárka si ho pripravila na rodinnú oslavu a zostala prekvapená, aký úspech mal u všetkých hostí. „Všetci si pýtali dupľu,“ hovorí so smiechom a dodáva, že olivy a čerstvý tymian dodajú jedlu ešte výraznejšiu chuť.
Prečo je cacciatore priateľom udržateľného varenia
Kuracie cacciatore má ešte jednu výhodu – zapadá do trendu šetrného a ekologického varenia. Keďže sa pripravuje v jednom hrnci, šetrí energiu aj čas. Navyše sa často využívajú kúsky mäsa, ktoré sú lacnejšie, ale chuťovo výraznejšie než prsia – napríklad stehná či krídla.
Ekologicky zmýšľajúci kuchári môžu siahnuť po mäse z etického chovu, po paradajkách z vlastnej záhrady či po domácom vývare. Recept je zároveň skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky zeleniny – mrkvu, zeler, cuketu či pór môžete pridať bez obáv, všetko sa krásne prepojí.
Čo budete potrebovať
Na klasickú verziu vám postačí:
-
kuracie stehná alebo štvrte (s kosťou a kožou)
-
olivový olej
-
cibuľa a cesnak
-
paradajky čerstvé alebo z konzervy, prípadne pyré
-
pohár bieleho alebo červeného vína
-
voliteľne: čierne olivy či kapary
-
bylinky: rozmarín, tymian, bobkový list
-
soľ a čierne korenie
Postup je jednoduchý: kuracie kúsky najprv opečte do zlatista a odložte. Na výpeku orestujte cibuľu a cesnak, pridajte paradajky, víno, bylinky a všetko premiešajte. Vráťte mäso späť, prikryte a pomaly duste, kým nezmäkne. Podávať môžete s cestovinami, polentou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Chuť, ktorá sa neomrzí
Cacciatore patrí medzi tie jedlá, ktoré nepotrebujú moderné vychytávky ani exotické prísady. Postačí vám trpezlivosť a dobré suroviny. Odmenou bude omáčka plná chuti a mäso, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku.
V dnešnom rýchlom svete je to aj príležitosť na spomalenie – posadiť sa s rodinou k stolu, vychutnať si spoločné jedlo a nechať sa unášať vôňou, ktorá naplní celý dom. Niektoré recepty sú síce jednoduché, no dokážu vytvoriť spomienky na celý život. Kuracie cacciatore je presne také.