Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok

Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok Foto: depositphotos.com
reklama:

Jednoduché, voňavé a s príbehom

V mori receptov je len zopár takých, ktoré si udržali popularitu celé stáročia. Medzi nimi má svoje pevné miesto aj kuracie cacciatore – jedlo, ktorého názov v preklade znamená „na poľovnícky spôsob“. Vzniklo na talianskom vidieku, kde sa varilo z toho, čo bolo práve po ruke, no chuťou by pokojne obstálo aj v luxusnej reštaurácii.

Typickým znakom tohto pokrmu je bohatá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami, v ktorej sa pomaly dusia kúsky kurčaťa, až sú také mäkké, že sa rozpadávajú. Niektoré verzie obsahujú olivy, kapary, huby či papriku – a práve táto variabilita umožňuje prispôsobiť recept chuti každého kuchára.

Od Toskánska až do mestských kuchýň

Pôvodná verzia cacciatore pochádza z oblastí Toskánska a Umbrie. Poľovníci si kedysi pripravovali jednoduché dusené jedlá z diviny alebo králika, no časom sa v receptoch udomácnilo kuracie mäso. Každý región má svoj variant – niekde sa používa biele víno, inde červené, niekde dominuje rozmarín, inde oregano.

Hoci ide o tradičný recept, dnes patrí medzi obľúbené aj v moderných kuchyniach. Dokonca aj ľudia, ktorí bežne nevaria zložité jedlá, oceňujú, že postup je nenáročný a výsledok vždy spoľahlivo chutí.

Jedna domáca kuchárka si ho pripravila na rodinnú oslavu a zostala prekvapená, aký úspech mal u všetkých hostí. „Všetci si pýtali dupľu,“ hovorí so smiechom a dodáva, že olivy a čerstvý tymian dodajú jedlu ešte výraznejšiu chuť.

Prečo je cacciatore priateľom udržateľného varenia

Kuracie cacciatore má ešte jednu výhodu – zapadá do trendu šetrného a ekologického varenia. Keďže sa pripravuje v jednom hrnci, šetrí energiu aj čas. Navyše sa často využívajú kúsky mäsa, ktoré sú lacnejšie, ale chuťovo výraznejšie než prsia – napríklad stehná či krídla.

Ekologicky zmýšľajúci kuchári môžu siahnuť po mäse z etického chovu, po paradajkách z vlastnej záhrady či po domácom vývare. Recept je zároveň skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky zeleniny – mrkvu, zeler, cuketu či pór môžete pridať bez obáv, všetko sa krásne prepojí.

Čo budete potrebovať

Na klasickú verziu vám postačí:

  • kuracie stehná alebo štvrte (s kosťou a kožou)

  • olivový olej

  • cibuľa a cesnak

  • paradajky čerstvé alebo z konzervy, prípadne pyré

  • pohár bieleho alebo červeného vína

  • voliteľne: čierne olivy či kapary

  • bylinky: rozmarín, tymian, bobkový list

  • soľ a čierne korenie

Postup je jednoduchý: kuracie kúsky najprv opečte do zlatista a odložte. Na výpeku orestujte cibuľu a cesnak, pridajte paradajky, víno, bylinky a všetko premiešajte. Vráťte mäso späť, prikryte a pomaly duste, kým nezmäkne. Podávať môžete s cestovinami, polentou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Chuť, ktorá sa neomrzí

Cacciatore patrí medzi tie jedlá, ktoré nepotrebujú moderné vychytávky ani exotické prísady. Postačí vám trpezlivosť a dobré suroviny. Odmenou bude omáčka plná chuti a mäso, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku.

V dnešnom rýchlom svete je to aj príležitosť na spomalenie – posadiť sa s rodinou k stolu, vychutnať si spoločné jedlo a nechať sa unášať vôňou, ktorá naplní celý dom. Niektoré recepty sú síce jednoduché, no dokážu vytvoriť spomienky na celý život. Kuracie cacciatore je presne také.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.