Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok

Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kuracie cacciatore – talianska klasika, ktorá premení obyčajný obed na sviatok Foto: depositphotos.com
reklama:

Jednoduché, voňavé a s príbehom

V mori receptov je len zopár takých, ktoré si udržali popularitu celé stáročia. Medzi nimi má svoje pevné miesto aj kuracie cacciatore – jedlo, ktorého názov v preklade znamená „na poľovnícky spôsob“. Vzniklo na talianskom vidieku, kde sa varilo z toho, čo bolo práve po ruke, no chuťou by pokojne obstálo aj v luxusnej reštaurácii.

Typickým znakom tohto pokrmu je bohatá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami, v ktorej sa pomaly dusia kúsky kurčaťa, až sú také mäkké, že sa rozpadávajú. Niektoré verzie obsahujú olivy, kapary, huby či papriku – a práve táto variabilita umožňuje prispôsobiť recept chuti každého kuchára.

Od Toskánska až do mestských kuchýň

Pôvodná verzia cacciatore pochádza z oblastí Toskánska a Umbrie. Poľovníci si kedysi pripravovali jednoduché dusené jedlá z diviny alebo králika, no časom sa v receptoch udomácnilo kuracie mäso. Každý región má svoj variant – niekde sa používa biele víno, inde červené, niekde dominuje rozmarín, inde oregano.

Hoci ide o tradičný recept, dnes patrí medzi obľúbené aj v moderných kuchyniach. Dokonca aj ľudia, ktorí bežne nevaria zložité jedlá, oceňujú, že postup je nenáročný a výsledok vždy spoľahlivo chutí.

Jedna domáca kuchárka si ho pripravila na rodinnú oslavu a zostala prekvapená, aký úspech mal u všetkých hostí. „Všetci si pýtali dupľu,“ hovorí so smiechom a dodáva, že olivy a čerstvý tymian dodajú jedlu ešte výraznejšiu chuť.

Prečo je cacciatore priateľom udržateľného varenia

Kuracie cacciatore má ešte jednu výhodu – zapadá do trendu šetrného a ekologického varenia. Keďže sa pripravuje v jednom hrnci, šetrí energiu aj čas. Navyše sa často využívajú kúsky mäsa, ktoré sú lacnejšie, ale chuťovo výraznejšie než prsia – napríklad stehná či krídla.

Ekologicky zmýšľajúci kuchári môžu siahnuť po mäse z etického chovu, po paradajkách z vlastnej záhrady či po domácom vývare. Recept je zároveň skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky zeleniny – mrkvu, zeler, cuketu či pór môžete pridať bez obáv, všetko sa krásne prepojí.

Čo budete potrebovať

Na klasickú verziu vám postačí:

  • kuracie stehná alebo štvrte (s kosťou a kožou)

  • olivový olej

  • cibuľa a cesnak

  • paradajky čerstvé alebo z konzervy, prípadne pyré

  • pohár bieleho alebo červeného vína

  • voliteľne: čierne olivy či kapary

  • bylinky: rozmarín, tymian, bobkový list

  • soľ a čierne korenie

Postup je jednoduchý: kuracie kúsky najprv opečte do zlatista a odložte. Na výpeku orestujte cibuľu a cesnak, pridajte paradajky, víno, bylinky a všetko premiešajte. Vráťte mäso späť, prikryte a pomaly duste, kým nezmäkne. Podávať môžete s cestovinami, polentou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Chuť, ktorá sa neomrzí

Cacciatore patrí medzi tie jedlá, ktoré nepotrebujú moderné vychytávky ani exotické prísady. Postačí vám trpezlivosť a dobré suroviny. Odmenou bude omáčka plná chuti a mäso, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku.

V dnešnom rýchlom svete je to aj príležitosť na spomalenie – posadiť sa s rodinou k stolu, vychutnať si spoločné jedlo a nechať sa unášať vôňou, ktorá naplní celý dom. Niektoré recepty sú síce jednoduché, no dokážu vytvoriť spomienky na celý život. Kuracie cacciatore je presne také.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.