Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kuracie mäso na slivkách: rýchly recept, ktorý vás prekvapí sladko-slanou kombináciou chutí

Pečené kura na slivkách
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečené kura na slivkách Foto: depositphotos.com
reklama:

Na jeseň je záhrada plná dozrievajúcich sliviek a bola by veľká škoda nevyužiť ich len na koláče alebo lekvár. Toto ovocie sa dá totiž zakomponovať aj do slaných jedál – a výsledok je nečakane lahodný. Ak hľadáte jednoduchý, ale nevšedný obed, siahnite po recepte na kuracie mäso pečené so slivkami. Príprava je rýchla, ingrediencií potrebujete minimum, no výsledok chutí ako z reštaurácie.

Prečo skúsiť kurča na slivkách?

Možno sa vám myšlienka mäsa s ovocím zdá netradičná, ale verte, že práve táto kombinácia vytvára na tanieri harmonický kontrast chutí. Sladkasté slivky sa krásne dopĺňajú s jemným kuracím mäsom, k tomu med a štipka červeného vína, a pred vami je pokrm, ktorý pôsobí luxusne, hoci jeho príprava nezaberie viac než hodinu.

Výhodou je, že recept môžete pripraviť počas celej sezóny čerstvých sliviek, ale aj v zime – stačí použiť slivky mrazené alebo dokonca sušené. V oboch prípadoch sa chuť mierne zmení, no výsledok bude vždy výborný.

Najčastejšie sa používa kuracie stehno alebo spodná časť stehien – tzv. paličky. Ak však máte málo času, môžete použiť aj vykostené kuracie stehná či rezne.

Čo budete potrebovať?

Na štyri porcie tohto receptu si pripravte:

  • 4 kuracie paličky alebo spodné stehná

  • približne 200 g čerstvých sliviek

  • 100 g slivkového lekváru

  • 100 ml červeného vína

  • 50 g medu

  • trochu rastlinného oleja

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Rúru si predhrejte na 170 °C, aby bola pripravená, keď dokončíte prvý krok.

Postup prípravy

  1. Opekanie mäsa
    Kuracie kúsky najskôr osolíme, okoreníme a na panvici s troškou oleja ich rýchlo opečieme zo všetkých strán. Cieľom nie je úplné prepečenie, ale to, aby sa mäso zatiahlo a počas pečenia v rúre ostalo šťavnaté.

  2. Omáčka zo slivkového lekváru, vína a medu
    V malej miske si zmiešajte lekvár s červeným vínom a medom. Vznikne hustejšia omáčka, ktorá je základom celého receptu – spája sladkosť, jemnú kyselkavosť a vínovú arómu.

  3. Pečenie
    Mäso preložte do zapekacej misy alebo hrnca vhodného do rúry a zalejte pripravenou omáčkou. Zakryte pokrievkou alebo alobalom a pečte asi 40 – 45 minút pri 170 °C.

  4. Slivky až na záver
    Čerstvé slivky umyte, rozkrojte napoly a odstráňte kôstky. Pridajte ich k mäsu až v posledných 10 minútach pečenia. Tým docielite, že nezmäknú úplne na kašu, ale zachovajú si svoju šťavnatosť, sladkosť aj jemnú štruktúru. Spolu s lekvárovou omáčkou vytvoria dokonalý kontrast.

S čím podávať kurča na slivkách?

Výber prílohy je úplne na vás. Niekto nedá dopustiť na chrumkavý čerstvý chlieb, ktorý sa dá do omáčky namáčať. Skvelou voľbou sú aj šťuchané či pečené zemiaky alebo jemná dusená ryža guľatá Mánya, ktorá pohltí všetky chute zo šťavy.

A keďže v recepte hrá hlavnú úlohu aj červené víno, pohár kvalitného vína pri servírovaní len podčiarkne celý zážitok.

Tip na záver

Ak obľubujete výraznejšie chute, do omáčky môžete pridať aj štipku škorice alebo trocha čerstvého zázvoru. Pokrm tak dostane ešte zaujímavejší nádych a vaša kuchyňa sa premení na voňavú jesennú oázu.

Kurča na slivkách je dôkazom, že aj z bežných surovín sa dá pripraviť pokrm, ktorý pôsobí slávnostne a pritom je rýchly na prípravu. Vyskúšajte ho počas slivkovej sezóny a nechajte sa prekvapiť, ako dobre ladí sladké s mäsom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.