Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kuracie prsia z hrnčeka: Raz ich ochutnáte a inak ich už robiť nebudete

Kuracie prsia z hrnčeka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kuracie prsia z hrnčeka Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak patríte medzi milovníkov kuracieho mäsa, tento recept si okamžite zamilujete. Ide o jednoduchý, ale pritom nápaditý spôsob, ako pripraviť šťavnaté a voňavé kuracie prsia s plnkou. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie – vystačíte si s obyčajným čajovým hrnčekom. Výsledok vás prekvapí nielen chuťou, ale aj tým, ako efektné jedlo dokáže vzniknúť s minimálnou námahou.

Kuracie mäso – klasika, ktorá nikdy nesklame

Kuracie prsia sú obľúbené v mnohých domácnostiach. Ich jemná chuť, rýchla príprava a univerzálne využitie z nich robia ideálny základ pre desiatky receptov. Patrí k najkvalitnejším častiam kurčaťa – ak sa pripravia správne, sú krehké, šťavnaté a plné chuti.

Keďže obsahujú len minimálne množstvo tuku, treba pri pečení či smažení dávať pozor, aby sa nevysušili. Prsia sa výborne hodia na vyprážanie, grilovanie, pečenie, do polievok aj do soté. Ich chuť vynikne aj v zapekaných jedlách či na špajdli.

Pred prípravou ich stačí umyť, osušiť, osoliť a okoreniť čerstvo mletým čiernym korením – jednoduchý základ, ktorý nikdy nesklame.

Ideálne aj pri diéte

Kuracie prsia sú výbornou voľbou pre tých, ktorí si strážia líniu alebo chcú jesť ľahšie. Sú diétne, no zároveň obsahujú cenné bielkoviny a dôležité živiny. Ich svalové vlákna sú jemné a nie sú prestúpené kolagénom, čo znamená, že telo ich ľahko strávi.

Ak odstránite kožu, pod ktorou sa ukrýva malé množstvo tuku, dostanete ešte ľahšiu a zdravšiu verziu. Prsné mäso bez kože obsahuje približne len 2 % tuku, čo z neho robí ideálnu súčasť jedálnička pri redukcii hmotnosti.

Plnené kuracie prsia z hrnčeka

Tento nápaditý recept vám umožní pripraviť krásne tvarované „hniezda“ z kuracieho mäsa plnené šťavnatou náplňou.

Potrebujete:

  • približne 600 g kuracích pŕs,

  • soľ, čierne korenie,

  • 300 g cibule,

  • 300 g čerstvých šampiňónov,

  • 2–3 väčšie zemiaky,

  • 80 g kyslej smotany,

  • 1 vajce,

  • čerstvý kôpor (asi 1 PL nasekaný),

  • strúhaný syr (čedar alebo parmezán).

Postup krok za krokom

  1. Príprava mäsa:
    Kuracie prsia umyte, osušte a odstráňte blany. Každé prsia rozrežte pozdĺžne na dva tenšie plátky. Položte ich na dosku, prikryte potravinovou fóliou a jemne naklepte paličkou – takto sa vyhnete neporiadku z rozstrekujúcej sa šťavy.

  2. Vytvarujte hniezda:
    Vezmite si čajový hrnček a vnútro vyložte pripraveným plátkom mäsa tak, aby pokrýval celé dno aj steny.

  3. Náplň:
    Na panvici opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne zlatnúť, pridajte nasekané šampiňóny. Osoľte, okoreňte a krátko poduste, aby sa prepojili chute. Touto zmesou naplňte kuracie mäso v hrnčeku.

  4. Pridajte zemiaky:
    Na hrubom strúhadle nastrúhajte ošúpané zemiaky a rozložte ich na vrch hubovej zmesi. Zemiaky dodajú plnke šťavnatosť a jemnosť.

  5. Uzavrite a vyklopte:
    Mäso prehnite cez náplň, aby sa uzavrelo, a opatrne ho vyklopte z hrnčeka na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto spracujte všetky kúsky.

Krémové dochutenie

V miske si zmiešajte kyslú smotanu, celé vajce a nasekaný čerstvý kôpor. Zmes premiešajte a pomocou lyžice ju rovnomerne rozotrite na vrch každého kuracieho balíčka. Nakoniec posypte strúhaným syrom – čedar dodá výraznú chuť, parmezán jemnú slanosť a chrumkavú kôrku.

Pečenie

Vložte plech do rúry predhriatej na 180 °C a pečte približne 30 až 40 minút – záleží od veľkosti porcií. Po upečení bude mäso šťavnaté, plnka voňavá a syr vytvorí lákavú zlatistú kôrku.

Tip na záver

Ak chcete jedlo ozvláštniť, môžete do náplne pridať aj nadrobno nakrájanú papriku, trochu strúhaného syra alebo bylinky podľa chuti. Podávajte s čerstvým šalátom, varenými zemiakmi alebo len s kúskom chrumkavého pečiva.

Jednoduché, nápadité a efektné jedlo, ktoré zvládne každý – kuracie prsia z hrnčeka sa raz naučíte a potom ich budete pripravovať stále.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.