Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Kuracie stehienka pečené v rúre: Jednoduchý recept, ktorý nesklame

Lahodné pečené stehná, ktoré zaberú minimum času
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lahodné pečené stehná, ktoré zaberú minimum času Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak existuje druh receptov, ktorý si dokáže získať srdcia a chuťové poháriky ľudí všetkých vekových kategórií, sú to jednoznačne tie z jediného pekáča či hrnca. Takéto pokrmy sú nielen rýchle a praktické, ale aj šetria množstvo riadu a času. Tento spôsob varenia si obľúbil aj uznávaný šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý pripravil fantastické kuracie stehienka pečené v rúre s výbornou omáčkou. Vyskúšajte ich aj vy a presvedčte sa, že nedeľný obed môže byť pripravený prakticky bez námahy.

Nedeľný obed rýchlo a bez starostí

Niekto by mohol tvrdiť, že slávnostný nedeľný obed si vyžaduje hodiny strávené pri sporáku. Našťastie, existuje mnoho receptov, ktoré vyzerajú luxusne, chutia úžasne a zvládnete ich pripraviť za krátky čas. Pečené kuracie stehienka sú dokonalým príkladom: stačí ich dobre okoreniť, pridať bylinky a vytvoriť lahodnú omáčku. Výsledok ohúri aj náročných gurmánov. Keď sa rozhodnete ísť cestou obyčajného nasolenia a priameho upečenia, možno to nebude nič svetoborné. No ak stavíte na správnu kombináciu korenín a byliniek, zažijete explóziu chuti, vďaka ktorej si každý okamžite vypýta recept.

Kreolské korenie – tajná prísada pre dokonalú chuť

Jedným z menej tradičných, no mimoriadne aromatických korení, ktoré Zdeněk Pohlreich do svojho receptu pridáva, je kreolské korenie. Ide o zmes niekoľkých druhov korenia a sušených byliniek, vďaka ktorým pokrmy dostanú jedinečný chuťový podtón. Ak ho nenájdete v bežných supermarketoch, jednoducho si ho môžete namiešať sami doma. Následne ho využijete v rozmanitých pokrmoch – od pečeného kuracieho či morčacieho mäsa až po husté polievky a smotanové omáčky. Garantujeme vám, že keď raz kreolské korenie vyskúšate, nebudete sa ho vedieť nabažiť.

Ako si pripraviť kreolské korenie doma

Budete potrebovať:

  • 1/2 lyžice soli

  • 2 lyžice granulovaného cesnaku

  • 1 lyžicu mletého čierneho korenia

  • 1 lyžicu kajenského korenia (môžete vynechať, ak nemáte radi pikantné)

  • 2 a 1/2 lyžice sladkej mletej papriky

  • 1 lyžicu sušeného tymianu

  • 1 lyžicu sušeného rozmarínu

  • 1 lyžicu cibuľového prášku

Postup:

  1. Všetky uvedené suroviny dôkladne zmiešajte v miske.

  2. Zmes presypte do sklenenej nádoby, ktorú možno uzavrieť.

  3. Kreolské korenie má prakticky neobmedzenú trvanlivosť, ak ho uchovávate na suchom a tmavom mieste.

  4. Pri varení ho dávkujte podľa chuti, aby ste dosiahli požadovanú intenzitu.

Pečené kuracie stehienka s omáčkou podľa Zdeňka Pohlreicha

Ak hľadáte overený tip na rýchle, no napriek tomu sviatočne vyzerajúce jedlo, tieto pečené kuracie stehienka s bylinkami a kreolským korením sú stávkou na istotu. Vďaka krehkému mäsu a lahodnej omáčke po nich siahnete nielen v nedeľu, ale kedykoľvek budete chcieť zapôsobiť na hostí.

Ingrediencie na kuracie mäso

  • 4 kuracie stehienka s kožou, vykostené

  • šťava z 1/2 citróna

  • 2 vetvičky tymianu

  • 2 vetvičky rozmarínu

  • 1 lyžička kajenského korenia (môžete ubrať či vynechať, ak chcete menej pikantné)

  • 3 lyžice oleja

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Ingrediencie na omáčku

  • 250 g paradajok

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 jarná cibuľka

  • 1 červená paprika

  • 1 žltá paprika

  • 1 vetvička tymianu

  • 1 vetvička rozmarínu

  • 2 vetvičky oregana

  • 2 lyžice kreolského korenia

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

  • soľ

  • olej na restovanie

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa:

    • Kuracie stehienka očistite, opláchnite pod tečúcou vodou a dôkladne osušte papierovou utierkou.

    • Obe strany stehienok osoľte, okoreňte mletým čiernym korením a pokvapkajte citrónovou šťavou.

    • V menšom pekáčiku alebo zapekacej nádobe zmiešajte nasekaný tymian a rozmarín, pridajte olej a štipku kajenského korenia.

    • Stehienka dôkladne obaľte v tejto zmesi, aby sa korenie a bylinky dostali na všetky strany mäsa. Nakoniec mäso poukladajte kožou nahor.

  2. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.

    • Pekáč vložte do vyhriatej rúry a mäso pečte približne 45 minút. V závislosti od veľkosti kúskov môže byť potrebné o pár minút viac či menej; dôležité je, aby bolo mäso prepečené a kôrka na vrchu pekne zlatistá.

  3. Príprava omáčky:

    • Kým sa kuracie stehienka pečú, pripravte si lahodnú omáčku. V hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejte olej.

    • Opečte na ňom nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a prelisovaný (alebo jemne nasekaný) cesnak.

    • Pridajte na malé kocky pokrájané paradajky a všetky bylinky: nasekané lístky rozmarínu, tymianu a oregana.

    • Omáčku ochuťte kreolským korením a prípadne ešte dosoľte. Pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, aby ste dosiahli sviežu, vyváženú chuť.

    • Na záver vsypte na kocky pokrájané papriky (červenú aj žltú). Nechajte spolu variť približne 5 minút, aby papriky zmäkli, no nestratili farbu.

    • Pokojne môžete nechať omáčku dlhšie prejsť varom, ak máte radi intenzívnejšiu chuť – záleží len na vás, akú hustotu a silu chuti preferujete.

  4. Servírovanie:

    • Upečené kuracie stehienka preložte na tanier a bohato prelejte pripravenou omáčkou.

    • Výborne sa hodia pečené zemiaky, kaša či čerstvý chlieb, do ktorého si môžete omáčku namáčať.

Prajem vám dobrú chuť a pevne verím, že týmto receptom potešíte každého, kto si na ňom pochutí.

Tip na záver:
Ak nemáte po ruke kuracie stehienka s kožou alebo vykostené, môžete pokojne využiť aj celé horné stehná s kosťou. Doba pečenia sa môže mierne predĺžiť, ale chuť bude stále perfektná. Mäso tak či onak nádherne nasiakne korením a bylinkami a výsledok vás odmení šťavnatými sústami.

Nechajte sa zlákať jednoduchosťou tohto pokrmu a užite si nedeľu či akýkoľvek iný sviatočný deň bez zbytočných starostí v kuchyni. Tento recept sa skvelo hodí na rodinné posedenia, kde sa chcete blysnúť chutným, no nenáročným hlavným jedlom. Uvidíte, že vďaka nadýchanej omáčke, kreolskému koreniu a voňavým bylinkám sa tieto kuracie stehienka dostanú do vašej stálej ponuky jedál.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.