- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Kurča podľa Vlastu Buriana: Takto si ho pripravoval legendárny český komik
Kurča podľa Vlastu Buriana: Takto si ho pripravoval legendárny český komik
Len málokto sa v medzivojnovej ére tešil takej obľube ako Vlasta Burian – „kráľ komikov“, ktorého poznali nielen diváci, ale aj gurmáni. Okrem hereckého talentu mal totiž aj slabosť pre dobré jedlo. A práve jeden z jeho najobľúbenejších receptov – kuracie mäso podávané s milánskymi rezancami a zapečeným jablkom – si môžete pripraviť aj doma. Burian vraj túto kombináciu miloval tak veľmi, že patrila medzi jeho stálice.
Vlasta Burian a jeho fenomenálny kuchár
Hoci herec často organizoval veľkolepé hostiny pre svojich známych, doma s manželkou nevarili. Spoliehali sa na umenie profesionála – Jaromíra Trejbala, jedného z najlepších kuchárov svojej doby. Burian ho dokonca presvedčil, aby opustil slávne pražské lahôdkárstvo Lippert, kde Trejbal pôsobil. Ich spolupráca nebola krátkodobá – vydržala celé osemročné obdobie, čo samo o sebe svedčí o tom, že Burian vedel, prečo ho chce mať pri sebe.
Herec si pritom veľmi potrpel na jedlá, ktoré nezaťažujú žalúdok. Pravidelne volil ľahšiu kuchyňu a najväčšiu slabosť mal pre francúzske chute. No práve jedno Trejbalovo jedlo ho dokázalo nadchnúť ako žiadne iné – kurča s jablkami, dnes známe pod názvom „Kurča Vlastu Buriana“. Podávalo sa s milánskymi špagetami a kto ho ochutnal, pochopil, že nejde o obyčajnú kombináciu.
Pozrite sa, ako túto špecialitu pripraviť u vás doma.
1. Opražené mandle – základ jemného chrumkania
Začnite mandľami. Stačí ich krátko spariť vo vriacej vode, aby šupka povolila, potom ich ošúpte a nasekajte nahrubo. Takto pripravené ich nasucho prepečte na panvici – stačí pár minút, kým získajú jemne ružovkastý odtieň a ešte výraznejšiu chuť. Práve mandle sú malý detail, ktorý jedlo krásne doladí.
2. Kuracie prsia dozlatista
Zvoľte väčšie kuracie prsia bez kože. Rozrežte ich na menšie plátky, jemne naklepte, osoľte a okoreňte čiernym korením. Mäso opečte na rozpálenom oleji z oboch strán – tak, aby zostalo šťavnaté a mäkké.
Tip: Neprepekajte ich príliš dlho. Krehkosť kuracieho mäsa závisí práve od toho, či si udrží šťavu.
3. Omáčka z výpeku – rýchla, jednoduchá, výborná
Výpek z panvice rozhodne nevyhadzujte. Pridajte doň trošku kečupu, dochuťte soľou a krátko povarte. Potom metličkou postupne zašľahajte približne 50 g masla. Vznikne tak jednoduchá, no prekvapivo lahodná omáčka, ktorou na konci prelejete mäso na tanieri.
4. Milánske rezance podľa Buriana
Trejbal pripravoval rezance ručne, takže ak chcete autentickú verziu, postup je nasledovný:
-
do misky vlejte 50 g rozpusteného masla
-
pridajte 6 žĺtkov a štipku soli
-
spolu prešľahajte
-
postupne vmiešavajte hrubú múku, až kým nevznikne riedke cesto pripomínajúce tradičné halušky
Hotové cesto nalejte do väčšieho mikroténového vrecka, v jednom rohu urobte malý otvor (cca 4 mm) a vytláčajte ho priamo do osolenej vriacej vody. Po 4–5 minútach sú rezance uvarené. Prepláchnite ich a podľa potreby nakrájajte na kratšie kúsky.
Samozrejme, ak sa vám nechce experimentovať, môžete použiť aj kupované špagety.
5. Jablko ako ozdoba aj chuťový kontrast
Bez jablka by to nebolo ono. Použite väčší, sladký kus. Ošúpte ho, vyrežte jadrovník a nakrájajte na hrubšie kolieska. Jemne ich poprášte mletou paprikou – dodá im farbu aj vôňu.
Na panvici rozohrejte maslo a jablká krátko opečte. Keď ich otočíte, vložte do vyrezaného stredu každého kolieska jeden surový žĺtok. Zapečte ich spolu – jablko zmäkne a žĺtok zostane jemný, krémový.
6. Ako jedlo naservírovať?
Na tanier dajte najskôr špagety či rezance. Na ne položte kuracie prsia, celé prelejte maslovou omáčkou z výpeku. Navrch pridajte jablkové koliesko so žĺtkom a všetko posypte praženými mandľami.
Výsledok? Kombinácia sladkého, jemného, maslového a slaného, ktorá bola kedysi hitom na Burianovom stole.
Tipy, aby bolo kuracie mäso vždy krehké
Burian síce jedol najradšej ľahké jedlá, no šťavnatosť mäsa bola pre neho dôležitá. Ak chcete, aby kuracie mäso nikdy nebolo suché, skúste tieto osvedčené rady:
-
Marinujte ho. Ideálne aspoň niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Marináda mäso zjemní a prenikne chuťou.
-
Používajte kvalitný tuk. Maslo alebo dobrý olej pomáhajú udržať v mäse vlhkosť.
-
Nepečte ho zbytočne dlho. Sledujte teplotu a čas, inak mäso rýchlo stratí šťavu.
Tieto malé triky dokážu zázraky.
