Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kurkuma alebo karí? Prezradíme, v čom sa líšia a ako ich v kuchyni čo najlepšie využiť

Kurkuma alebo karí? Prezradíme, v čom sa líšia a ako ich v kuchyni čo najlepšie využiť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kurkuma alebo karí? Prezradíme, v čom sa líšia a ako ich v kuchyni čo najlepšie využiť Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvý pohľad sa môže zdať, že kurkuma a karí sú podobné koreniny – obidve obohatia jedlo výraznou farbou a obidve sa spájajú s indickou kuchyňou.

Pravda je však taká, že majú odlišné zloženie, chuť aj použitie. Zatiaľ čo kurkuma je samostatné korenie s jemným profilom, karí je zmes viacerých ingrediencií, ktorá okrem farby prináša aj výraznú chuť.

Čo je kurkuma?

Kurkuma sa získava sušením a mletím podzemku rastliny kurkumovníka. Má sýto žltú až oranžovú farbu a jemne horkastú, no inak pomerne neutrálnu chuť. Práve pre svoju univerzálnosť je obľúbenou prísadou do rôznych jedál. Okrem toho obsahuje cenný kurkumín – látku, ktorá je spájaná s prospešnými účinkami na zdravie a často sa využíva aj v prírodnej medicíne či kozmetike.

A čo je karí?

Karí nie je vlastne jedno korenie, ale zmes rôznych druhov korenín, medzi ktorými kurkuma hrá významnú rolu. Vďaka nej má karí svoj typický žltý odtieň. Okrem kurkumy v ňom však nájdete aj škoricu, klinčeky, čierne korenie, muškátový orech nebo nové korenie. Existuje viacero typov karí, pričom zloženie sa môže líšiť podľa regiónu alebo receptu, no kurkuma v ňom nikdy nechýba.

Ako s nimi pracovať v kuchyni

Kurkuma je nenápadná, no veľmi užitočná korenina. Hodí sa do polievok, jedál z cestovín alebo strukovín, do marinád, pomazánok, a dokonca aj do pečiva či sladkých receptov. Pokrmom dodá žltkasté zafarbenie, ale neprebije ich chuť.

Karí je zmes, ktorá jedlo nielen zafarbí, ale aj výrazne ochutí – často jemne pikantne. Skvelo doplní jedlá z kuracieho mäsa, zeleniny, šošovice, ryže guľatej Mánya či bulguru. Vynikajúco ladí s tekvicovými alebo mrkvovými polievkami a prakticky tvorí základ celej škály indických jedál nesúcich v názve „karí“.

Rýchly tip na záver

Ak máte doma kuracie prsia, trochu zeleniny a karí korenie, pripravíte si rýchly a chutný obed. Stačí mäso nakrájať na kúsky, osmažiť, posypať karí, pridať zeleninu a spoločne podusiť. Podávať môžete s ryžou guľatou Mánya, ktorá bude vďaka štipke karí krásne sfarbená a chuťovo zladená s mäsom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.